Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
De economische bedrijvigheid handhaafde een licht tot bescheiden groeitempo - Beige Book
Beeld: ABM Financial News

De economische bedrijvigheid handhaafde een licht tot bescheiden groeitempo - Beige Book

(ABM FN-Dow Jones) De economische bedrijvigheid handhaafde een licht tot bescheiden groeitempo in de meeste districten, maar er was weinig vooruitgang bij het terugdringen van de inflatie. Dit bleek uit het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

Terwijl zeven districten een zekere mate van toename van de activiteit rapporteerden, waren er echter vijf die een vlakke of afnemende activiteit constateerden. Dat waren er drie meer dan in de voorgaande verslagperiode.

De lonen stegen in de meeste districten in een bescheiden tot matig tempo, terwijl naar verluidt de prijzen licht waren gestegen.

Volgens de meeste districten zijn de gezinsuitgaven deze periode weinig veranderd. De autoverkopen varieerden deze cyclus in de verschillende districten, maar sommige districten merkten op dat de verkoop wel lager was. Deels als gevolg van een cyberaanval op dealers en hoge rentetarieven.

De meeste districten zagen een lage vraag naar consumenten- en zakelijke leningen. De berichten over de woning- en commerciële vastgoedmarkten liepen uiteen, maar de meeste banken rapporteerden de afgelopen weken slechts kleine of geen veranderingen.

Reizen en het toerisme groeide gestaag en lag op één lijn met de seizoensverwachtingen. De landbouwomstandigheden varieerden in combinatie met sporadische droogtes in het hele land.

Districten rapporteerden ook zeer uiteenlopende trends in de industriële activiteit, variërend van een stevige neergang tot een gematigde groei. Aanvulling van de voorraden in de detailhandel zorgde voor een lichte groei van de transportactiviteit. Ondertussen leidde de krappe capaciteit in de zeescheepvaart tot een stijging van de spotkoersen.

De verwachtingen voor de toekomst van de economie signaleerden een tragere groei in de loop van de komende zes maanden vanwege onzekerheid rondom de verkiezingen, binnenlands beleid, geopolitieke conflicten en inflatie.

Arbeidsmarkt

Per saldo is de werkgelegenheid in de meest recente verslagperiode licht gestegen. De meeste districten zagen de gerapporteerde werkgelegenheid stabiel blijven of lichtjes stijgen, terwijl enkele districten een bescheiden werkgelegenheid rapporteerden. Verschillende districten rapporteerden een daling van de werkgelegenheid in de productiesector als gevolg van vertragingen in nieuwe orders.

De beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten bleef een uitdaging in alle districten, maar verschillende districten rapporteerden enige verbetering in de arbeidsvoorwaarden. Bovendien was het personeelsverloop lager, waardoor de vraag naar nieuwe werknemers afnam.

Vooruitkijkend, verwachten contacten in verschillende districten selectiever te zijn in wie ze aannemen en niet alle openstaande vacatures te vervullen. Loon groeide in de meeste districten in een bescheiden tot matig tempo. Diverse districten hebben echter wel melding gemaakt van een vertraging van de loongroei als gevolg van de grotere beschikbaarheid van werknemers en minder concurrentie om werknemers.

Prijzen

De prijzen stegen over het geheel genomen in een bescheiden tempo, waarbij een paar districten slechts lichte stijgingen noteerden.

Hoewel de consumentenbestedingen over het algemeen weinig tot geen verandering lieten zien, vermelde vrijwel elk district dat detailhandelaren korting gaven op artikelen. Of dat prijsgevoelige consumenten alleen essentiële zaken kochten, in kwaliteit inleverden, minder artikelen kochten of rond keken voor de beste deals.

De meeste districten merkten op dat de inputkosten zich begonnen te stabiliseren. Echter, Atlanta merkte specifiek op dat producten zoals koper en elektriciteitsvoorzieningen in deze periode een opmerkelijke stijging hebben gekend.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.