Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street verdeeld, technologie drukt sentiment
Beeld: NYSE

Wall Street verdeeld, technologie drukt sentiment

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan, terwijl de rotatie van technologieaandelen naar meer rentegevoelige namen voortduurde.

De toonaangevende S&P 500 index verloor 1,3 procent tot 5.591,14 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 41,175,72 punten en bereikte daarmee een nieuw record. De Nasdaq noteerde 2,7 procent lager op 18.009,58 punten.

De daling van de S&P 500 en Nasdaq kan worden toegeschreven aan een aanhoudende daling van de megacap-technologieaandelen, na de rally van deze groep dit jaar te midden van de AI-hype.

De rotatie naar de eerdere achterblijvers komt doordat beleggers optimistischer zijn geworden over renteverlagingen, wat ten goede zou moeten komen aan kleinere bedrijven en ondernemingen met hogere financieringskosten. Volgens de FedWatch-tool is het zeer waarschijnlijk dat de Fed de rente in september zal verlagen.

"Na meevallende [Amerikaanse] inflatiecijfers en ‘dovish’ woorden van Fed-voorzitter Powell rekenen we in de VS op drie renteverlagingen", zei ook investment manager Simon Wiersma van ING.

Fed-gouverneur Christopher Waller gelooft dat de centrale bank het moment nadert waarop een verlaging van de rente gerechtvaardigd is, maar wil nog steeds meer bewijs dat de inflatie vertraagt voordat hij bereid is stappen te ondernemen.  Dit zei de beleidsmaker tijdens een toespraak in Kansas City.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 3,9 procent. De marktindex steeg van 206,1 naar 214,1.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de VS is in juni gestegen met 3,4 procent naar 1,446 miljoen, terwijl de woningbouw steeg met 3,0 procent tot 1,353 miljoen.

De industriële productie in de Verenigde Staten is in juni minder hard gestegen dan de maand ervoor. In juni groeide de productie met 0,6 procent, na een toename van 0,9 procent in mei. 

De olieprijzen stegen, nadat bleek dat de olievoorraden in de VS waren gedaald waar gerekend werd op stabilisering na de forse dalingen in de voorgaande weken. Een vat WTI-olie werd 2,6 procent duurder op 82,83 dollar.

De rentes bleven dicht bij huis en steeg de euro/dollar naar 1,0926.

Stijgers en dalers

De meeste technologienamen stonden woensdag opnieuw fors onder druk. Zo noteerde onder meer Nvidia 6,5 procent lager, nadat het aandeel dinsdag ook al 1,6 procent verloor. Micron Technology daalde 4,9 procent, na een daling van 2,6 procent in de vorige sessie. Super Micro Computer daalde met 6,4 procent, na een daling van 2,3 procent. De andere zwaargewichten verloren tussen 2 en 3 procent.

De Amerikaanse aandelen van ASML noteerden 11 procent lager, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het aandeel kwam onder druk te staan, na berichten dat de regering Biden het bedrijf beperkingen zou kunnen opleggen als ASML China toegang blijft geven tot zijn halfgeleidertechnologie.

Johnson & Johnson steeg 3,5 procent. De farmaceut heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, maar verlaagde wel zijn outlook voor het hele jaar.

Zwaargewicht United Health scherpte wederom de records aan met 3,9 procent, na de goede cijfers van dinsdag.

Berkshire Hathaway profiteerde ook van de sectorrotatie en steeg 1,1 procent en scherpte daarmee de records aan boven de 445,00 dollar per aandeel.

De Franse brillenreus Essilorluxottica koopt het skatemerk Supreme voor 1,5 miljard dollar in contanten van het Amerikaanse VF Corporation, de eigenaar van het sneakermerk Vans. VF Corp. steeg 7,5 procent.

J.B. Hunt Transport Services verloor 7,1 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Spirit Airlines daalde met 9,8 procent, nadat de budgetmaatschappij met een omzetwaarschuwing kwam voor het tweede kwartaal, vanwege dalende inkomsten uit de non-ticket-verkoop.

Five Below verloor ruim 22 procent, nadat de discountretailer aankondigde dat CEO Joel Anderson na tien jaar vertrekt en tevens zijn omzet ramingen voor het tweede kwartaal verlaagde.

Aandelen van Elevance Health daalde 6,6 procent, nadat de zorgverzekeraar een waarschuwing had gegeven over de verhoogde medische kosten bij Medicaid. Dit ondanks dat het bedrijf zijn verwachtingen voor het tweede kwartaal overtrof en zijn verwachtingen opnieuw bevestigde.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.