Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, na een rustige handelsdag waarin de segmenten luxe en halfgeleiders onder druk stonden.

De brede STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,3 procent lager op 517,80 punten. De Duitse DAX daalde 0,4 procent naar 18.518,03 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,7 procent tot 7.580,03 punten. De Britse FTSE daalde 0,2 procent tot 8.164,90 punten.

Vooral verkopers van luxe-artikelen die kampen met afnemende vraag uit China verloren dinsdag terrein.

Verder wachtten de beurzen op het rentebesluit van de ECB donderdag. Ook cijfers van ASML zullen woensdag een impact maken. Dinsdag ging de halfgeleidersector nog omlaag. "De verwachtingen zijn hooggespannen aangezien de chipfabrikanten bezig zijn met de capaciteit uit te breiden om te voldoen aan de groeiende vraag naar AI-chips", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van online broker Lynx.

Van invloed op de stemming waren mogelijk ook de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell maandag. Die zei dat de inflatie waarschijnlijk niet tot 2 procent hoeft te dalen, voordat de rente omlaag kan. Verder waren er dinsdag resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America, die de verwachtingen licht overtroffen. Ook volgden de markten de nasleep van de aanslag op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, afgelopen weekend tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania.

Economisch nieuws was er uit Duitsland. De ZEW index, die het economisch sentiment in Duitsland meet, daalde zoals verwacht fors, van 47,5 in juni naar 41,8 in juli.

In de Verenigde Staten boekte de detailhandel in juni evenveel omzet als in mei, waar een daling was voorzien. De Amerikaanse importprijzen waren ook stabiel in mei. Daarnaast bleek het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers nog iets te zijn gedaald in juli, terwijl de bedrijfsvoorraden in mei nog conform verwachting stegen.

Olie werd goedkoper. Een september-future West Texas Intermediate werd 2,5 procent goedkoper op 79,95 dollar en Brent-olie daalde 1 procent tot 83,97 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,0881. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0897 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Franse oliereus TotalEnergies sloot 1,6 procent lager. Barclays verlaagde zijn verwachtingen voor de winst en kasstroom in het tweede kwartaal, nadat Total waarschuwde voor de druk op de raffinagemarges. Eerder deed Exxon hetzelfde.

Richemont zag de omzet uit China in het eerste kwartaal afnemen. Voor Deutsche Bank was dit geen verrassing gezien eerdere mededelingen van sectorgenoten. De koers steeg 1,0 procent.

Kledingretailer Hugo Boss verloor 7,5 procent na een omzetwaarschuwing. De verwachting ging met 100 miljoen euro omlaag tot een bandbreedte  tussen 4,2 tot 4,35 miljard euro, door afnemende consumentenvraag wereldwijd. Dat zou nog wel iets meer zijn meer dan de 4,2 miljard in 2023. Boss rekent niet meer op hoger EBIT-resultaat dan de 410 miljoen een jaar eerder. De omzet zal niet meer minimaal 430 miljoen zijn, maar hooguit dat bedrag.

Veel andere producenten van luxe-artikelen verloren ook terrein: Kering 3,1 procent, Hermes 2,3 procent, LVMH 1,9 procent en L'Oreal 1,6 procent.

Ocado boekte een halfjaaromzet en aangepaste EBITDA die aan de bovenkant van de consensus uitkwam. Maandag verloor het aandeel van de Britse online-retailer nog 10 procent, terwijl er de afgelopen drie maanden 20 procent werd ingeleverd. Volgens RBS zijn de resultaten voor beleggers een steun in de rug. De koers steeg bijna 6 procent in Londen.

De Zweedse bank SEB boekte over het tweede kwartaal solide cijfers met een beter dan verwachte aandeleninkoop, aldus Jefferies. De nettowinst van de Zweden lag 7 procent boven de consensus. Het aandeel sloot 2,7 procent hoger.  

Ook Commerzbank won 3,3 procent. De Noord-Europese rivaal van SEB, Nordea Bank, verloor juist terrein.

Staalfabrikanten ArcelorMittal en Aperam leverden eveneens in.  

Halfgeleiderfondsen deden ook een stap terug. ASML en BESI sloten onderaan de AEX-index in Amsterdam. Infineon verloor ook 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen  stonden dinsdag verdeeld, met een kleine plus voor de S&P500 index en een min van 0,4 procent voor technologiebeurs Nasdaq.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.