Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Update: ECB handhaaft rente
Beeld: ABM Financial News

Update: ECB handhaaft rente

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft de rente donderdag conform de verwachting gehandhaafd op het huidige niveau na de verlaging in juni. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

Begin juni verlaagde de ECB de basisrente tot 4,25 procent, de marginale beleningsfaciliteit tot 4,50 procent en de depositofaciliteit tot 3,75 procent. Het was toen de eerste verlaging in vijf jaar voor de centrale bank.

Op deze niveaus bleven de rentes donderdag staan.

"De binnenkomende gegevens stemmen grotendeels overeen met de eerdere beoordeling van de Raad over de inflatievooruitzichten op middellange termijn", zei de ECB in het besluit.

Volgens de centrale bank "is het inflatoire effect van de hoge loongroei opgevangen door winsten. Het monetair beleid houdt de financieringsvoorwaarden restrictief. Tegelijk houdt de hoge binnenlandse prijsdruk aan, is de diensteninflatie verhoogd en blijft de totale inflatie waarschijnlijk tot ver volgend jaar hoger dan de doelstelling", aldus de ECB.

In juni daalde de inflatie in de eurozone van 2,6 tot 2,5 procent en bleef de voor de ECB belangrijke kerninflatie stabiel op 2,9 procent. Ook bleef de diensteninflatie in de eurozone in juni onverminderd hoog op 4,1 procent.

Economen van Bank of America zijn er na die inflatiedata niet van overtuigd dat de rente in september opnieuw wordt verlaagd, hoewel dit wel de algemene marktverwachting is.

Om 14.45 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting op het besluit. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zal het belangrijkste, zo niet enige doel van Lagarde en de ECB zijn om rustig de zomervakantie in te gaan "en te voorkomen dat de markten een woelige zomer tegemoet gaan."

In het rentebesluit benadrukte de ECB donderdag dat men "zich niet op voorhand vastlegt op een bepaald rentetraject."

De euro/dollar noteerde rond het rentebesluit op 1,0929.

Update: om aanvullende informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.