Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX weet openingsverlies niet weg te werken
Beeld: ABM Financial News

AEX weet openingsverlies niet weg te werken

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager, waarbij beleggers onder meer de dovish opmerkingen van Jerome Powell verwerken.

De AEX noteerde rond de klok van elf uur ongeveer 0,4 procent lager op 934,20 punten.

Beleggers verwerken de gematigde opmerkingen van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, die maandag zei dat de centrale bank niet zal wachten tot de inflatie de 2 procent bereikt om de rente te verlagen. Dit omdat het beleid van de Fed met "lange en variabele vertragingen" werkt.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING was maandag op Wall Street ook de 'Trump trade' al goed zichtbaar. Beleggers anticiperen op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump in november. Vooral de koersen van lokale bedrijven, die kunnen profiteren van een pro-Amerika en 'reshoring' beleid liepen op. De Russell 2000 index, met daarin Amerikaanse mid- en smallcaps, steeg met nog eens 1,8 procent naar het hoogste niveau in twee jaar. De index met veel lokaal georiënteerde bedrijven noteert dit jaar nog maar slechts 7,9 procent hoger en zal naar verwachting nog wat verder oplopen nu er ook zicht is op rentverlagingen door de Fed, aldus Wiersma.

Verder is er dinsdag in de eurozone aandacht voor de Duitse ZEW index en de handelsbalans van de eurozone. De ZEW, die het economisch sentiment in Duitsland meet, daalde van 47,5 in juni naar 41,8 in juli. Hier werd gerekend op 41,0.

In de eurozone daalde de export in mei met 2,6 procent, terwijl de import met 0,1 procent daalde. Het handelsoverschot kwam uit op 13,9 miljard euro. In mei 2023 stond er nog een tekort van 0,4 miljard euro.

In de VS staan vanmiddag de detailhandelsverkopen en importprijzen, het vertrouwen van  huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden geagendeerd.

Ook zullen onder meer UnitedHealth, Bank of America en Morgan Stanley de boeken openen.

De olieprijzen dalen dinsdagochtend licht, na zorgen over de Chinese vraag. De prijs van een vat Brentolie daalde 0,7 procent naar 84,21 dollar.

De obligatierentes liepen terug na de opmerkingen van Powell: de Amerikaanse tienjaarsrente daalde naar 4,18 procent en de Duitse variant verloor 3 basispunten naar 2,44 procent.

De euro/dollar bleef dicht bij huis en noteerde op 1,0897.

Stijgers en dalers

In de AEX bleef het aantal stijgers vanochtend beperkt. KPN was een van de witte raven met een winst van 0,4 procent. ASMI kon niet profiteren van de koersdoelverhoging van Berenberg en verloor 0,7 procent

De grootste dalers waren Prosus en ArcelorMittal met verliezen van respectievelijk 2,0 en 4,1 procent.

In de AMX was het niet veel anders en was de grootste winst voor Van Lanschot Kempen, die 0,6 procent kon bijschrijven. AMG verloor 2,0 procent, Aperam 3,3 procent en Alfen 4,2 procent.

Bij de kleinere aandelen ging CM.com aan kop met een winst van 1,4 procent. NX Filtration verloor 2,7 procent en TomTom 2,8 procent na koersdoelverlagingen van UBS en ING.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.