Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen lager gesloten
Beeld: EC

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, na teleurstellende macro-data uit China, terwijl beleggers de impact van de mislukte moordaanslag op Trump probeerden in te schatten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,0 procent tot 518,73 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,8 procent op 18.590,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,2 procent op 7.632,71 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent lager op 8.182,96 punten.

De Chinese economie is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan verwacht. Het Chinese bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 4,7 procent, na een groei van 5,3 procent in het eerste kwartaal, terwijl de markt rekende op een groei van 5,0 procent.

"China blijft met de bekende uitdagingen kampen", zei Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen. "Zwak consumentenvertrouwen leidt tot matige bestedingen. Tegelijkertijd ondervindt de industrie tegenwind van de vastgoedmarkt en kampt met overcapaciteit", voegde hij toe.

Afgelopen weekend heeft voormalig Amerikaans president, Donald Trump, een moordaanslag overleeft. "Het resulteerde in een iets sterkere Amerikaanse dollar en terzelfdertijd lijken de aandelenfutures hogere koersen op te zoeken. Zoals de kaarten nu liggen zouden de gezondheids-, banken- en oliesector winnen bij een overwinning van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van online broker Lynx.

Op macro-economisch vlak werd maandag tevens bekend dat de industriële productie in de eurozone in mei op maandbasis is gedaald met 0,1 procent, terwijl deze op jaarbasis 2,9 procent lager uitkwam.

WTI-olie noteerde maandag 0,5 procent lager op 81,84 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0917. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0886 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0906 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van Burberry daalden maandag ruim 18 procent na een winstwaarschuwing. De teleurstellende prestatie in het eerste kwartaal leidde er ook toe dat het bedrijf zijn CEO heeft vervangen en het dividend heeft opgeschort.

Ook Swatch Group had het lastig. Het aandeel daalde bijna 10 procent doordat de winst daalde als gevolg van een vertraging van de Chinese verkopen.

Een andere opvallende daler was TomTom in Amsterdam. Het aandeel verloor ruim 8 procent, nadat het opnieuw rode cijfers schreef, de outlook neerwaarts bijstelde en ook de verwachtingen voor 2025 introk.

Op de Duitse beurs stonden energiebedrijven als RWE, E.ON en Siemens Energy maandag onder druk, met verliezen van circa 1,5 procent tot bijna 5 procent. 

In Parijs leverden de aandelen van luxemerken als Hermes, LVMH en Kering in na de teleurstellende Chinese macrocijfers, met verliezen tot ruim 5 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 5.663,59 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.