Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX laat recordpoging los
Beeld: ABM Financial News

AEX laat recordpoging los

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag na een sterke ochtendhandel, waarbij een nieuwe all time high werd bereikt, 's middags stoom verloren. De AEX sloot uiteindelijk 0,8 procent lager op 937,47 punten.

De stemming werd volgens investment manager Simon Wiersma van ING bepaald door de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump in het weekend, die de grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten bevestigt.

"De geschiedenis zal zich de foto herinneren van Trump met opgeheven vuist en een bloedend oor, maar bovenal heeft deze gebeurtenis de campagne veranderd en is het zeker dat Trump de presidentsverkiezingen zal winnen. Dit scenario heeft de angst voor een opleving van de inflatie weer aangewakkerd, gezien het programma van Trump", voegde de hoofdeconoom van CBC Banque Bernard Keppenne toe.

Hoewel de gokmarkten tijdens het weekend meer inzetten op een overwinning van Trump, was de algemene beweging in lijn met wat er te zien was na het slechte debat van Biden op 27 juni.

Tot nog toe leidde de gebeurtenis ook niet tot een duidelijke vlucht naar typische veilige haven beleggingen zoals schatkistpapier en goud. De dollar steeg aanvankelijk ten opzichte van de euro, maar gedurende de handelsdag is de wisselkoers weer opgelopen naar 1,0917. De Amerikaanse obligatierentes stegen maandag licht, terwijl de olieprijzen licht daalden.

Crypto, waar Trump een voorstander van is, zat maandag wel flink in de lift. Bitcoin steeg zo'n 5 procent naar ruim 63.000 dollar.

Chinese macrodata vielen maandag over de hele linie tegen. Zo werd maandagochtend vroeg bekend dat de Chinese economie in het tweede kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 4,7 procent, waar 5,0 procent was voorzien. In het eerste kwartaal groeide de economie in China nog met 5,3 procent. Verder steeg de industriële productie in China harder dan verwacht in juni, terwijl de Chinese detailhandelsverkopen minder hard stegen in dezelfde maand.

Wiersma van ING zag de kans op meer stimulering door de Chinese overheid wel toenemen door deze cijfers.

Op macro-economisch vlak was het verder rustig, terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell na het slot in Europa spreekt voor de Economic Club of Washington.

"Uitkijken welke conclusies hij trekt na de inflatiecijfers van vorige week", klonk het uit de marktenzaal van KBC.

De Nederlandse export daalde in mei met 4,3 procent in volume, na 2,3 procent groei in april. Onder andere aardgas en olie werden minder geëxporteerd, maar ook machines en transportmiddelen werden minder uitgevoerd. De import kromp ook met 1,7 procent.

Stijgers en dalers

UMG ging maandag aan kop in de AEX met een winst van 0,9 procent. Besi steeg 0,8 procent en ASMI 0,2 procent. ASML verloor juist 1,3 procent. Woensdag opent ASML de boeken.

Prosus was een van de sterkste dalers in de hoofdindex. Het aandeel daalde 2,1 procent, na het economische nieuws uit China. Het belang in het Chinese Tencent is bepalend voor de koers van Prosus. Tencent daalde maandag 1,7 procent.

Philips en DSM-Firmenich leverden zo'n 2,5 procent in.

In de Midkap steeg Fugro 1,3 procent. Galapagos en InPost daalden meer dan twee procent.

Bij de smallcaps steeg NSI 1,1 procent en Sligro 1,3 procent. Beiden komen later in de week met cijfers. NX Filtration daalde 0,7 procent. Berenberg was positief over het herstel van de omzetgroei en de benoeming van een nieuwe CEO na een teleurstellend 2023.

TomTom was de negatieve uitschieter met een koersverlies van 8,4 procent na kwartaalcijfers die als teleurstellend werden beoordeeld. TomTom kampt met tegenwind bij de Automotive-tak en moest zijn omzetoutlook voor 2025 loslaten, terwijl die voor 2024 naar de onderkant van de eerdere outlook werd omlaag geschroefd. Nieuwe contracten bij Enterprise zijn wel bemoedigend, vonden analisten.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen stegen meer dan een half procent rond het slot in Amsterdam.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.