Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen licht lager rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen licht lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag overwegend licht lager, terwijl beleggers de impact beoordelen van een mislukte moordaanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bijeenkomst afgelopen weekend.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde maandag rond het middaguur fractioneel lager op 524,04 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,1 procent naar 18.739,43 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,2 procent op een stand van 7.710,19 punten. De Britse FTSE daalde licht tot 8.249,37 punten.

De Amsterdamse AEX was wel een positieve uitschieter in Europa, met een plus van 0,3 procent op 948 punten, een nieuwe all time high voor de index.

"In reactie op de aanslag werd de dollar iets sterker en daalden de futures op Amerikaanse staatsobligaties omdat de kans op een ruim fiscaal beleid en meer importheffingen bij een overwinning voor Trump groot is. Ook de bitcoin steeg omdat Trump voor cryptomunten zou zijn. Dat laatste geldt in ieder geval voor donaties aan zijn verkiezingscampagne. Het is nu nog te vroeg om grote conclusies aan de aanslag te verbinden, maar zoals gezegd is de kans op een verkiezingsoverwinning van Trump door de aanslag gestegen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Europese aandelen volgen maandag ook de trend in Azië, waar de markten overwegend daalden omdat de Chinese cijfers over het bruto binnenlands product niet aan de verwachtingen voldeden. Ook de stijging van de Chinese detailhandelsverkopen in juni op jaarbasis viel met 2,0 procent lager uit dan de verwachting van 3,3 procent.

Ook bleek maandagochtend dat de industriële productie in de eurozone verder is teruggelopen. De industriële productie daalde in mei met 0,6 procent op maandbasis, nadat de afname van 0,1 procent in april werd bijgesteld naar onveranderd. Er werd vooraf door economen gemiddeld gerekend op een daling van 0,9 procent.

Op jaarbasis daalde de industriële productie in mei met 2,9 procent. Hier was gerekend op een daling van 3,7 procent. Voor april werd de krimp licht opwaarts bijgesteld tot 3,1 procent.

Verder zal er vanmiddag nog aandacht zijn voor de Empire State index in de VS en de kwartaalcijfers van BlackRock en Goldman Sachs.

De olieprijzen liepen maandagochtend wat op: een vat Brentolie noteerde 0,1 procent hoger op 85,15 dollar.

De rentes in Europa daalden wat en de euro/dollar stabiliseerde boven 1,09. "Het is nog te vroeg om te zeggen of dit gevolgen kan hebben voor de race", zeiden valutastrategen van ING. "Het is echter mogelijk dat de huidige rumoer rond deze gebeurtenis wat aandacht wegneemt van het debat over het Democratische leiderschap", volgens de bank.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van Burberry daalden maandag met ruim 15 procent na een winstwaarschuwing. De teleurstellende prestatie in het eerste kwartaal leidde er ook toe dat het bedrijf zijn CEO heeft vervangen en het dividend heeft opgeschort.

Ook Swatch Group had het lastig. Het aandeel daalde bijna 10 procent doordat de winst daalde als gevolg van een vertraging van de Chinese verkopen.

Een andere opvallende daler was TomTom in Amsterdam. Het aandeel verloor 7,5 procent, nadat het opnieuw rode cijfers schreef, de outlook neerwaarts bijstelde en ook de verwachtingen voor 2025 introk.

Op de Duitse beurs stonden energiebedrijven als RWE, E.ON en Siemens Energy maandag onder druk, met verliezen van een half procent tot zelfs 2,5 procent. Ook Duitse autofabrikanten konden niet overtuigen. Rheinmetall en Adidas stegen zo'n anderhalf procent in de DAX.

In Parijs leverden de aandelen van luxemerken als Hermes, LVMH en Kering in na de teleurstellende Chinese macrocijfers, met verliezen tot ruim 3 procent. Engie daalde een half procent, terwijl ArcelorMittal in de CAC 40 anderhalf procent steeg.

Futures Wall Street

Rond het middaguur waren de futures op Wall Street groen gekleurd en steeg de S&P 500 0,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.