Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX scherpt record aan
Beeld: Euronext

AEX scherpt record aan

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel verdeeld, met TomTom als negatieve uitschieter. 

Hoofdgraadmeter AEX index steeg 0,4 procent tot 948,69 punten en bereikte daarmee een nieuwe all time high, terwijl de AMX 0,1 procent daalde tot 894,65 punten en de AScX 0,5 procent inleverde op 1.271,04 punten.  

De stemming werd volgens investment manager Simon Wiersma van ING bepaald door de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump in het weekend, die de grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten bevestigt. Het is nog te vroeg om grote conclusies aan de aanslag te verbinden maar de kans dat Trump de verkiezingen wint is voorlopig wel gestegen, zei Wiersma.

De beurzen reageerden tamelijk lauw, met aanvankelijk een lichte stijging van de dollar versus de euro. Inmiddels heeft de Europese munt dat verlies alweer goedgemaakt.

Chinese economische cijfers waren gemengd, met een tegenvallende groei in het tweede kwartaal, meevallende industriële productie en tegenvallende consumentenbestedingen. Wiersma zag de kans op meer stimulering door de Chinese overheid toenemen door deze cijfers.

De industriële productie in de eurozone is in mei verder weggezakt, met een daling met 0,6 procent na een vlak niveau voor april. Economen rekenden overigens op een sterkere krimp van 0,9 procent in mei.

De Nederlandse export daalde in mei met 4,3 procent in volume, na 2,3 procent groei in april. Onder andere aardgas en olie werden minder geëxporteerd, maar ook machines en transportmiddelen werden minder uitgevoerd. De import kromp ook met 1,7 procent.

Olie werd maandag iets duurder. Brent-olie kostte 85,12 dollar voor een vat in september en WTI-olie 81,08 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0910. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0909 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent.

De koersbewegingen waren beperkt. Prosus was de sterkste daler in de AEX met 1,7 procent, na economisch nieuws uit China. Het belang in het Chinese Tencent is bepalend voor de koers van Prosus. Tencent daalde maandag 1,7 procent.

In de Midkap-index steeg Fugro 1,6 procent en was metaalspecialist AMG de sterkste daler met een koersverlies van 2,8 procent.

Laadpalenbedrijf Alfen won 1,6 procent, mogelijk gerelateerd aan het nieuws dat Fastned een groot snellaadstation in Nederland opende. Fastned steeg in de AScX met 0,7 procent.

Bij de Smallcaps was NX Filtration favoriet, met een plus van 1,7 procent. Berenberg was positief over het herstel van de omzetgroei en de benoeming van een nieuwe CEO na een teleurstellend 2023.

TomTom was een opvallende uitschieter met een koersverlies van 7,6 procent na kwartaalcijfers die als teleurstellend werden beoordeeld. TomTom kampt met tegenwind bij de Automotive-tak en moest zijn omzetoutlook voor 2025 loslaten, terwijl die voor 2024 naar de onderkant van de eerdere outlook werd omlaag geschroefd. Nieuwe contracten bij Enterprise zijn wel bemoedigend, vonden analisten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.