Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen naar verwachting lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen naar verwachting lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, na de mislukte moordaanslag op Donald Trump in het weekend en na het positieve slot van de handel afgelopen vrijdag.

IG voorziet een openingsverlies van 71 punten voor de Duitse DAX en een min van 35 punten punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 16 punten lager te openen.

De markt zal reageren op de mislukte moordaanslag op voormalig president Donald Trump, dit weekend in Pennsylvania. Trump, die opnieuw kandidaat is in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, raakte bij de schietpartij tijdens een campagnebijeenkomst lichtgewond.

In reactie op het nieuws over de aanslag steeg bitcoin zondag tot boven de 60.000 dollar en zaten ook andere cryptocurrencies zoals ethereum in de lift.

De bij dit soort gebeurtenissen typische vlucht naar veilige havens zoals staatsobligaties en goud bleef echter uit.

Mogelijk zal de aandacht zich vooral richten op hoe dit de aanstaande presidentsverkiezing gaat beïnvloeden.

Door de aanslag wordt de kans dat Trump wordt verkozen tot Amerikaans president in november door gokkers nu hoger ingeschat. Op de politieke gokmarkt Polymarket stegen de winkansen van Trump naar 70 cent op een dollar, van 60 cent ervoor. De algemene trend lijkt echter niet gewijzigd ten opzichte van de peilingen na het zwakke optreden van zittend president Joe Biden in het eerste verkiezingsdebat.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd en op weekbasis stegen de DAX en Stoxx Europe 600 met anderhalf procent. De Franse CAC 40 hield het bij een meer bescheiden weekwinst. Marktkenners wezen op de dreigende patstelling in de Franse politiek, omdat geen van de partijen een absolute meerderheid heeft in het parlement na de verkiezingen.

In het algemeen was het sentiment nog altijd positief. Marktkenners wezen op een sectorrotatie in de VS, die ook zichtbaar is in Europa.

"Wij blijven niettemin positief over de grote groeiaandelen, maar de sectorrotatie en het oppikken van achterblijvers zou nog wel even kunnen aanhouden. Vooral mid- en smallcapaandelen hebben nog wel wat in te halen", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor Franse inflatiedata. De definitieve cijfers toonden in juni een afkoeling van 2,3 tot 2,2 procent. Een voorlopig cijfer kwam eerder nog uit op 2,1 procent.

Eerder bleek de Duitse inflatie ook verder afgekoeld. Later deze week staan inflatiedata voor de gehele eurozone op de rol en neemt de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit. Na een verlaging in juni zal de ECB het monetaire beleid deze keer vermoedelijk handhaven.

"Recente ECB-toespraken benadrukten dat er meer tijd en gegevens nodig zijn voordat de rente opnieuw kan worden verlaagd", zeiden economen van Nomura in een vooruitblik.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt bleven de verliezen richting het weekend redelijk beperkt. Sartorius was hekkensluiter, met een daling van 1,3 procent. Vastgoedbedrijf Vonovia verloor 0,6 procent. Sectorgenoot Unibail-Rodamco-Westfield daalde licht in Parijs.

MTU Aero Engines steeg 2,6 procent in de DAX en koploper Siemens won 2,9 procent. Infineon sloot 2,2 procent hoger. Ook concurrenten STMicroelectronics en ASML eindigden stevig in het groen.

Aandelen van luxemerken als LVMH, Hermes en Kering waren in trek in Parijs, met winsten van 2,0 tot 2,5 procent. ArcelorMittal steeg 2,6 procent en voerde daarmee de index aan. Engie leverde 0,8 procent in.

Deutsche Lufthansa heeft in het tweede kwartaal de winst behoorlijk onder druk zien staan en verlaagde de outlook voor heel dit jaar. Volgens de luchtmaatschappij zal veel afhangen van het altijd belangrijke vierde kwartaal voor Lufthansa Cargo. Het aandeel steeg vrijdag 0,8 procent.

Ericsson boekte het afgelopen kwartaal een 7 procent lagere omzet van 59,8 miljard Zweedse kroon, ofwel 5,2 miljard euro. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 11,0 miljard kroon, in vergelijking met een verlies van 600 miljoen kroon een jaar eerder. Het concern verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar uitdagend zullen blijven, omdat de investeringen in India verder vertragen, maar de omzet zal in de tweede helft een impuls moeten krijgen naarmate de leveringen in Noord-Amerika op gang komen, zei het bedrijf. De koers steeg 4,4 procent in Stockholm, omdat de cijfers beter waren dan de markt had verwacht.

Online supermarkt Ocado zal volgens Deutsche Bank over de eerste jaarhelft een positieve EBITDA in alle divisies laten zien, waarmee de onderneming de trend uit 2023 doorzet. De bank verwacht een aanhoudende robuuste groei van de omzet met 8 procent. De koers liep in Londen licht op.

Euro STOXX 50         5.043,02 (+1,3%)
STOXX Europe 600        524,08 (+0,9%)
DAX                  18.748,18 (+1,2%)
CAC 40                7.724,32 (+1,3%)
FTSE 100              8.252,91 (+0,4%)
SMI                  12.365,18 (+0,9%)
AEX                     944,91 (+1,0%)|
BEL 20                4.040,06 (+0,3%)
FTSE MIB             34.580,52 (+0,8%)
IBEX 35              11.250,60 (+0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een vlakke opening tot licht hogere tegemoet, na de mislukte aanslag op Trump.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag in het groen geëindigd, maar wel onder de hoogste standen van de dag en de records die tot kort voor de slotbel in de maak waren. De Dow Jones index steeg boven de 40.000 punten, maar sloot daar toch onder.

Het herstel volgde na een lager slot op donderdag, toen beleggers op Wall Street techaandelen verkochten om wat winst te nemen nadat de Nasdaq en S&P 500 in de dagen ervoor wel nieuwe records neerzetten.

De verkoopgolf van tech werd donderdag onder meer gestimuleerd door een gunstig inflatierapport uit de VS. Handelaren roteerden vervolgens naar delen van de markt die het meest zouden profiteren van renteverlagingen door de Federal Reserve.

Zo steeg de Russell 2000 donderdag met 3,6 procent. "Dit betekent dat de aandelenrally niet stopt, maar zich verbreedt, zoals we verwachtten voor de tweede helft van dit jaar", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

De bemoedigende inflatiedata van donderdag kregen vrijdag een matig vervolg, met Amerikaanse producentenprijzen die in juni iets harder stegen dan verwacht. De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,2 procent. Economen rekenden op een stijging met 0,1 procent. Een maand eerder bleven de prijzen onveranderd.

Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in juni met 2,6 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging 2,4 procent. De kernprijzen stabiliseerden in juni wel op maandbasis en daalden ten opzichte van mei, van 3,3 tot 3,1 procent.

Volgens Clark Bellin van Bellwether Wealth bewijzen de sterker dan verwachte PPI-cijfers dat er nog steeds sprake is van inflatie en dat de data volatiel kunnen zijn. Toch verwacht hij nog altijd een renteverlaging door de Fed in september. De kans op een verlaging na de zomer is inmiddels ruim 90 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in juli iets verzwakt, terwijl ook de inflatieverwachting afnam. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 68,2 in juni naar 66,0 halverwege deze maand. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 2,9 procent, tegen 3,0 procent eind juni. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar daalde eveneens van 3,0 naar 2,9 procent.

"Bijna de helft van de consumenten heeft het nog steeds moeilijk met de gevolgen van de hoge prijzen, ook al verwachten zij dat de inflatie de komende jaren zal blijven afnemen. Met de aanstaande verkiezingen blijven consumenten flink onzeker over de economie", aldus Joanne Hsu.

De Amerikaanse obligatierentes daalden vrijdag, net als de olieprijzen.

Bedrijfsnieuws

Vrijdag kwam het Amerikaanse cijferseizoen echt op gang, met resultaten van JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. Citigroup versloeg de verwachtingen en ook JPMorgan presteerde beter dan verwacht, maar zonder een eenmalige bate daalde de winst. Wells Fargo stelde teleur met de outlook. Citi verloor 1,8 procent, JPMorgan daalde 1,2 procent en Wells Fargo leverde 6,0 procent in.

In een toelichting op de resultaten waarschuwde CEO Jamie Dimon van JPMorgan vrijdag dat de bank zich concentreert op bescherming tegen toenemende geopolitieke risico's en inflatie. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat hij denkt dat de rente hoger kan blijven dan sommige economen hebben voorspeld.

Tesla steeg met 3,0 procent en ook andere techzwaargewichten als Apple en Nvidia zaten in de lift. UBS zette Tesla weliswaar op de verkooplijst, maar het koersdoel ging omhoog van 147 naar 197 dollar. De aandelen daalden donderdag met 8,4 procent en dit maakte een einde aan een elfdaagse winstreeks. Bloomberg meldde donderdag dat de fabrikant van elektrische voertuigen zijn lancering van de robotaxi heeft uitgesteld.

Nvidia, dat donderdag nog met 5,6 procent daalde, herstelde vrijdag met 1,5 procent. Apple won 1,3 procent.

Aandelen van AT&T daalden 0,3 procent, nadat het telecombedrijf melding maakte van hacks van telefoongesprekken en sms'jes van klanten in 2022 en 2023.

S&P 500 index               5.615,35 (+0,6%)
Dow Jones index          40.000,90  (+0,6%)
Nasdaq Composite       18.398,45 (+0,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen waren maandagochtend verdeeld, na de aanslag op Trump en een reeks aan Chinese macrodata. De economie in China groeide in het tweede kwartaal minder hard dan verwacht, met 4,7 procent, tegen 5,3 procent een jaar eerder. terwijl de detailhandelsverkopen ten opzichte van een jaar eerder minder sterk stegen: met 2,0 procent. tegen  3,7 procent in mei; de industriële productie steeg daarentegen sterker dan verwacht in juni, met 5,3 procent in plaats van de verwachte 4,8 procent.

Nikkei 225             41.190,68 (-2,45%)
Shanghai Composite     2.973,79 (+0,11%)
Hang Seng              18.056,12 (-1,32%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0895. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0909.

USD/JPY Yen   158,02
EUR/USD Euro  1,0895
EUR/JPY Yen   172,13

MACRO-AGENDA:

04:00 Chinese economie - Tweede kwartaal (Chi)

04:00 Industriële productie - Juni (Chi)

04:00 Detailhandelsverkopen - Juni (Chi)

06:30 Internationale handel - Mei (NL)

08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)

11:00 Industriële productie - Mei (eur)

14:30 Empire State index - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 TomTom - Cijfers tweede kwartaal

12:00 BlackRock - Cijfers tweede kwartaal (VS)

13:00 Goldman Sachs - Cijfers tweede kwartaal (VS)

 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sorong 15 juli 2024 08:46
    quote:

    Tonydwi schreef op 15 juli 2024 08:09:

    Aanslag mislukt en de beurzen gaan lager. Nu weet ik het niet meer.
    Een aanslag wordt gepleegd en de beurzen gaan lager.

    Volgens mij gaan we (mogelijk) een lagere opening tegemoet vanwege de bewegingen in de VS van vrijdagavond, nog voor die aanslag.
    Amerikaanse futures staat, na de aanslag dus, gewoon groen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.