Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX zet nieuw record neer
Beeld: ABM Financial News

AEX zet nieuw record neer

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs scherpte afgelopen week zijn record aan tot zo'n 945 punten. Op een slot van 944,91 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 1,2 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 933,76 punten, toen een winst van 1,1 procent.

"Ondanks alle scepsis en waarschuwingen voor een mogelijk einde aan de rally op de wereldwijde aandelenbeurzen gaat de recordjacht vrolijk verder", zag Simon Wiersma van ING.

De aandacht ging afgelopen week vooral uit naar Amerikaanse inflatiecijfers, die bepalend zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve. De consumentenprijzen stegen in juni met 3,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,3 procent.

Vooraf werd gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent, was de inschatting vooraf.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. De kernprijzen stegen met 0,1 procent, waar een toename met 0,2 procent was voorspeld, gelijk aan de prijsontwikkeling een maand eerder.

De verrassend gunstige inflatiecijfers zouden het vertrouwen van de Federal Reserve moeten versterken dat de inflatie op weg is naar de doelstelling van 2 procent die de centrale bank ambieert, zeiden economen van ING in reactie op de data.

"De kans op een renteverlaging in september neemt toe en dat geldt ook voor onze overtuiging dat de Fed de rente dit jaar drie keer zal verlagen in plaats van slechts twee keer zoals de markten verwachten", aldus de bank.

"Omdat de Fed een recessie wil vermijden en de beoogde 'zachte landing' wil realiseren, denken we dat de bijeenkomst in Jackson Hole eind augustus de plaats zal zijn waar de Fed een duidelijker signaal zal afgeven dat renteverlagingen eraan komen", aldus de bank.

Eerder deze week legde Fed-voorzitter Jerome Powell de basis voor een renteverlaging na de zomer in zijn verklaringen voor het Amerikaanse Congres. Volgens Powell betekent een afkoelende arbeidsmarkt dat een potentiële bron van inflatoire druk is afgenomen.

Echter, de wekelijkse steunaanvragen uit de VS toonden een grotere daling dan verwacht, wat juist ongunstig is. Dit suggereert volgens experts van online broker Lynx een sterke arbeidsmarkt, wat negatief zou kunnen uitpakken voor een renteverlaging door de Fed.

Start cijferseizoen

Tegen een achtergrond van aanvankelijk nieuwe records op Wall Street en richting het einde van de week juist een sectorrotatie van techaandelen naar mid- en smallcaps in de VS, ging afgelopen week het Amerikaanse cijferseizoen van start. Traditiegetrouw openden als eersten de Amerikaanse banken de boeken.

JPMorgan behaalde zonder een eenmalige bate een lagere winst, terwijl Wells Fargo de outlook verlaagde en de cijfers van Citigroup juist meevielen. Laatstgenoemde wist vrijdag dan ook te stijgen, terwijl JPMorgan en Wells Fargo onder druk stonden.

JPMorgan CEO Jamie Dimon waarschuwde in een toelichting voor "meerdere inflatoire krachten" en gaf ook aan dat de bank zichzelf wil beschermen tegen groeiende geopolitieke risico's. 

Cijfers van Delta Air Lines en PepsiCo vielen donderdag ook al niet mee.

Toch zullen bedrijven in de S&P 500 naar verwachting voor het vierde kwartaal op rij groei rapporteren, met winsten die vermoedelijk met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar, voorspelt FactSet. Dat zou de grootste stijging zijn sinds het eerste kwartaal van 2022.

"We zijn niet bezorgd over de vooruitzichten voor de grote IT-bedrijven, maar zien met het zicht op lagere rentes ook ruimte voor koersherstel bij achtergebleven sectoren", zei investment Simon Wiersma van ING.

Beleggers verwerkten aan het begin van de week de verrassende uitslag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Niet Rassemblement National van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen. Toch wist geen van de partijen een absolute meerderheid te behalen.

"Nu beide extremen niet in staat zijn om de macht te grijpen, zijn de politieke risico's in Europa voorlopig geweken", zeiden experts van KBC. Economen van Commerzbank denken niet dat de verkiezingsuitslag gevolgen zal hebben voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,151 procent, terwijl de Duitse variant op 2,506 procent stond. De Amerikaanse rentes daalden na de gunstige inflatiecijfers.

De euro/dollar handelde vrijdag rond 1,09 en daarmee op weekbasis een half procent hoger, nu een renteverlaging door de Fed in zicht lijkt te komen.

De olieprijzen daalden op weekbasis. Oliekartel OPEC handhaafde afgelopen week de verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie in 2024 en 2025. Het Internationaal Energieagentschap verlaagde de verwachte groeivraag voor 2025 licht en rekent ook op een groter aanbod, wat tot een overschot zou kunnen leiden.

Stijgers en dalers

ASML steeg afgelopen week voor het eerst tot boven de 1.000 euro. Vrijdag sloot het aandeel op ruim 1.002 euro, op weekbasis een winst van 0,9 procent.

ASMI kreeg afgelopen week een flinke koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Die stelde het koersdoel bij van 665 naar 800 euro. Het aandeel steeg dan ook 2,9 procent op weekbasis. Besi won 0,9 procent.

Randstad stond afgelopen week aanvankelijk onder druk na een waarschuwing van sectorgenoot PageGroup. Toch is die waarschuwing niet één op één door te vertalen naar de resultaten van sectorgenoten, zei ING in een reactie. Het aandeel steeg op weekbasis toch 3,2 procent.

Wolters Kluwer steeg 0,6 procent op weekbasis. JPMorgan haalde het aandeel van de kooplijst, nadat het dit jaar beter dan de markt presteerde. De analisten geven de voorkeur aan rivaal RELX, die sneller lijkt te groeien. RELX is ook een sectorfavoriet bij UBS. Het aandeel steeg op weekbasis eveneens beperkt.

AkzoNobel lag afgelopen week onder vuur na berichten in dagblad NRC dat de omzet van het verfbedrijf in Rusland vorig jaar met 8 procent groeide en er een aardige winst van 37 miljoen euro werd geboekt, terwijl het bedrijf publiekelijk had verklaard "grotendeels" uit Rusland te zijn vertrokken vanwege de oorlog in Oekraïne. Het aandeel wist op weekbasis toch 0,9 procent te stijgen.

UMG was afgelopen week de sterkste daler in een hoofdindex met weinig verliezers en leverde op weekbasis 2,3 procent in. Shell daalde 1,1 procent. Prosus was koploper en ging 4,7 procent hoger. Het aandeel profiteerde van een positieve koersontwikkeling van Tencent, waarin het een groot belang heeft.

Just Eat Takeaway daalde afgelopen week licht in de AMX na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank. Verder maakte sectorgenoot Delivery Hero bekend dat het een extra voorziening zal treffen met het oog op een mogelijke boete van de Europese Commissie. Het Duitse bedrijf houdt inmiddels rekening met een boete van meer dan 400 miljoen euro vanwege concurrentieverstorende afspraken die het bedrijf maakte. De maaltijdbezorger besloot daarom de reeds getroffen voorziening van 186 miljoen euro te verhogen.

Verder won koploper Galapagos 7,9 procent op weekbasis en leverde Air France-KLM afgelopen week juist 3,7 procent in. De Europese Commissie heeft de Nederlandse en Franse steunmaatregelen van 10,4 miljard euro aan Air France-KLM tijdens de coronapandemie afgelopen week opnieuw goedgekeurd.

In de AScX daalde Ebusco op weekbasis met 1,3 procent. Ebusco heeft Erland Morelissen benoemd als commercieel directeur. De aanstelling van Morelissen is onderdeel van de hervorming van Ebusco's executive team die het bedrijf de voorbije 12 maanden doorvoerde.

PostNL won op weekbasis een procent. PostNL zag in het tweede kwartaal enige versnelling bij de divisie pakketten, maar mogelijk minder sterk dan gehoopt doordat regenachtig weer bepaalde segmenten met hoge volumes drukte. Dat was de boodschap die analist Marc Zwartsenburg van ING kreeg van het bedrijf in een update in aanloop naar de kwartaalcijfers.

Onder de smallcaps blonk bouwbedrijf Heijmans afgelopen week uit met een koerswinst van bijna 17 procent. Heijmans maakte bekend dat het alle activiteiten van ontwikkel- en bouwbedrijf Van Gisbergen voor 13 miljoen euro zal overnemen. Hiermee vergroot het bouwbedrijf zijn positie in de regio Eindhoven-Veldhoven, waar het al actief is met 30.000 grondposities en waar er nu 2.200 bij komen, schreef ING. Gezien de aanwezigheid van het succesvolle ASML in deze regio vindt ING de overname een interessante uitbreiding. INg verhoogde vervolgens het koersdoel van 17,75 naar 28,10 euro. Beleggers hebben het aandeel te lang genegeerd volgens analist Tijs Hollestelle. De operationele marges zijn bovendien ook in de huidige uitdagende markt al solide. De bank denkt ook dat Heijmans flink zal profiteren van zijn blootstelling aan de woningmarkt. Om het woningtekort op te lossen wil het kabinet structureel 100.000 woningen per jaar bouwen, zo zei Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, vrijdag.

Sectorgenoot BAM steeg afgelopen week met 2,6 procent.

De echte uitblinker bij de kleine aandelen was echter NX Filtration, dat bijna 30 procent steeg op weekbasis. In de eerste zes maanden van dit jaar nam de omzet met meer dan de helft toe. Ook presenteerde NX Filtration afgelopen week een nieuwe CEO, in de persoon van Floris Jan Cuypers. Tegelijk stelde NX Filtration de beleggersdag uit, maar herhaalde wel de outlook voor heel 2024 van een omzet van meer dan 16 miljoen euro. In 2023 bedroeg de omzet 8,1 miljoen euro. Degroof Petercam verhoogde in reactie het koersdoel van 5,20 naar 7,50 euro met een herhaling van het koopadvies.

TomTom sloot 1,1 procent hoger op weekbasis. De navigatiespecialist levert de kaartdata voor een digitale kaart voor het ministerie van Defensie van de Australische overheid. Hoeveel er met het contract is gemoeid, meldde TomTom niet. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten liet zich afgelopen week ook positief uit over het aandeel. Maandag opent TomTom de boeken, waarbij opnieuw lichtrode cijfers worden verwacht.

ABN AMRO Oddo heeft het advies voor Sligro afgelopen week verlaagd van Outperform naar Neutraal en het koersdoel van 19,00 naar 16,00 euro, in aanloop naar de kwartaalcijfers die komende week op de rol staan. ABN AMRO wees erop dat de weersomstandigheden rondom Pasen de groei bij Sligro tegenwerkten. Daarbij komt dat volgens de bank in Nederland cash-and-carry onder druk staat. In België stabiliseerde de omzet volgens de analisten. Het aandeel verloor op weekbasis 6,1 procent.

Bij de lokale fondsen won Lavide 7,9 procent. Lavide heeft het onboardingproces met GCP-auditors succesvol afgerond en zegt daarmee zekerheid te hebben dat "de jaarcijfers van 2024 door een OOB-accountant beoordeeld zullen gaan worden", aldus het bedrijf.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.