Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Kleine winst voor de AEX, wachten op cijfers Amerikaanse banken en PPI
Beeld: ABM Financial News

Kleine winst voor de AEX, wachten op cijfers Amerikaanse banken en PPI

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het vrijdag rustig aan, in afwachting van de Amerikaanse producentenprijzen en de resultaten van enkele grote banken.

Aan het einde van de ochtend steeg de AEX met 0,3 procent naar 938,60 punten.

Marktanalist Erik-Jan van Harn van Rabobank noemde de inflatiecijfers uit de VS gisteren “bemoedigend”. 

"Fed-directeur Jerome Powell stoomde de markt eerder al klaar voor een renteverlaging en het cijfer van gisterenmiddag was de kers op de taart. Die renteverlaging zal er nu wel komen. Naast het feit dat de prijzen daalden ten opzichte van een maand eerder, daalde de kerninflatie ook sneller dan verwacht werd. Sterker nog, de kerninflatie steeg op het traagste tempo sinds augustus 2021", aldus Van Harn.

Geldmarkthandelaren waren blij met de cijfers. Zij prijzen volgens Rabobank nu een volledige renteverlaging in voor september en nog eentje voor december. Dat had ook effect op de verwachtingen voor de ECB. "Hoewel de ECB natuurlijk op papier het beleid onafhankelijk van de Fed maakt, is er wel zeker een samenhang tussen de twee. Nu een verlaging van de Fed waarschijnlijker is, is een extra renteverlaging van de ECB dat ook", aldus Van Harn.

De euro/dollar steeg naar 1,0888 en olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ArcelorMittal aan de leiding met een koerswinst van 2,7 procent, op de voet gevolgd door Prosus, dat 2,6 procent steeg. De beurs in Hongkong deed het vanochtend goed en Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, won ruim 3 procent.

Verder steeg Adyen 1,6 procent, maar daalden de financials en de halfgeleiders. IMCD stond onderaan met een koersdaling van 1,6 procent.

In de AMX ging Fugro 1,5 procent hoger en won SBM Offshore 1,3 procent. Ook Vopak won 0,7 procent. Inpost en AMG verloren meer dan 2 procent.

Bij de smallcaps speelde NX Filtration zich in de kijker met een koersstijging van 22 procent.

NX Filtration zag in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet met meer dan de helft toenemen en presenteerde vrijdag ook een nieuwe CEO, in de persoon van Floris Jan Cuypers. Tegelijk stelde NX Filtration de beleggersdag uit, maar herhaalde wel de outlook voor heel 2024 van een omzet van meer dan 16 miljoen euro. In 2023 bedroeg de omzet 8,1 miljoen euro.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor NX Filtration van 5,20 naar 7,50 euro met een herhaling van het koopadvies.

Heijmans won 3,6 procent. Het aandeel steeg donderdag al op een positief rapport van ING. De bank denkt dat Heijmans flink zal profiteren van zijn blootstelling aan de woningmarkt. 

Om het woningtekort op te lossen wil het kabinet structureel 100.000 woningen per jaar bouwen, zo zei Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, vrijdag.

Ebusco en Pharming daalden 2,0 en 2,6 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.