Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX start handelsdag afwachtend na sectorrotatie op Wall Street
Beeld: Euronext

AEX start handelsdag afwachtend na sectorrotatie op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. 

De AEX index sloot donderdag nog 0,4 procent lager op 936,06 punten. Eerder op de dag tikte de AEX een nieuw record aan op 944,94 punten, gesteund door nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq op Wall Street

De winsten na de publicatie van flink meevallende Amerikaanse inflatiecijfers verdampten echter, nadat op Wall Street een scherpe sectorrotatie werd ingezet, en grote technamen getroffen werden door winstnemingen. Andere Europese hoofdbeurzen, zoals de France CAC 40 en de Duitse DAX index, met een lagere weging van techaandelen dan de AEX index, vonden donderdag wel de weg omhoog.

Op Wall Street sloot techbeurs Nasdaq uiteindelijk 2,0 procent lager, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index nipt in het groen wist te sluiten. De small-cap index Russell 2000 won maar liefst 3,6 procent. Kleinere bedrijven zullen volgens beleggers extra profiteren van renteverlagingen. 

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni met 3,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,3 procent. Vooraf werd gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent.

Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. De kernprijzen stegen met 0,1 procent, waar een toename met 0,2 procent was voorspeld, gelijk aan de prijsontwikkeling een maand eerder.

Analist Lindsay Rosner van Goldman Sachs sprak van een cruciaal inflatie-rapport, dat het vertrouwen van de Fed versterkt dat de inflatie nog steeds in de goede richting beweegt. Zij merkte op dat sterke macrocijfers plaats hebben gemaakt voor data die op een afkoeling wijzen, zoals de inflatiecijfers en het banenrapport van vorige week. Op basis van deze data voorspelt de analist een renteverlaging door de Fed in september.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde donderdag 7 basispunten tot 4,202 procent, terwijl de tweejaarsrente 12 basispunten lager noteerde op 4,513 procent.

Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco, verwacht nu dat renteverlagingen binnenkort gerechtvaardigd zouden kunnen zijn. "Met de informatie die we tot nu toe over de economie hebben ontvangen, acht ik het waarschijnlijk dat enkele beleidsaanpassingen gerechtvaardigd zullen zijn", zei Daly.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend 0,4 procent hoger op 82,93 dollar per vat. 

Vandaag staan om 14:30 uur de Amerikaanse producentenprijzen in juni op de agenda. Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen kan op aandacht rekenen. 

Bedrijfsnieuws

NX Filtration zag in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet met meer dan de helft toenemen en presenteerde vrijdag ook een nieuwe CEO, in de persoon van Floris Jan Cuypers. Cuypers was tussen 2018 en 2023 operationeel en commercieel directeur bij Eriks. Sinds 2023 was hij COO bij SHV Energy. Tegelijk stelde NX FIltration de beleggersdag uit, maar herhaalde wel de outlook voor heel 2024 van een omzet van meer dan 16 miljoen euro. In 2023 bedroeg de omzet 8,1 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde donderdag 0,9 procent tot 5.584,54 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 39.753,75 punten en de Nasdaq noteerde 2,0 procent lager op 18.283,41 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Mid kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Small kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.