Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Aziatische beurzen noteren verdeeld
Beeld: ABM Financial News

Aziatische beurzen noteren verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse Nikkei index koerste vrijdagochtend meer dan twee procent lager, terwijl de Hang Seng index in Hongkong juist twee procent wist te winnen.

De Japanse yen steeg donderdagmiddag, na de vrijgave van meevallende Amerikaanse inflatiecijfers, ten opzichte van de dollar met bijna twee procent. Volgens Japanse media zou de Bank of Japan mogelijk hebben ingegrepen en zo verantwoordelijk zijn voor de grootste stijging van de yen op een dag sinds eind 2022. De yen noteerde eerder deze week op het laagste niveau in 38 jaar ten opzichte van de dollar.

Wereldwijd zijn de rentes opgelopen, terwijl de Japanse rente nog bijna rond het nulpunt noteert, hetgeen dit jaar voor flinke druk op de yen heeft gezorgd.

Op Wall Street werd donderdag na de vrijgave van meevallende inflatiecijfers een scherpe sectorrotatie ingezet. Na het neerzetten van nieuwe records voor de S&P 500 en techbeurs Nasdaq, sloot de Nasdaq uiteindelijk twee procent lager.

De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index sloot daarnaast nipt in het groen, terwijl small-cap index Russel 2000 maar liefst 3,6 procent won. Kleinere bedrijven zullen volgens beleggers extra profiteren van renteverlagingen. 

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni met 3,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,3 procent. Vooraf werd gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 7 basispunten tot 4,202 procent, terwijl de tweejaarsrente 12 basispunten lager noteerde op 4,513 procent.

Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco, verwacht nu dat renteverlagingen binnenkort gerechtvaardigd zouden kunnen zijn. "Met de informatie die we tot nu toe over de economie hebben ontvangen, acht ik het waarschijnlijk dat enkele beleidsaanpassingen gerechtvaardigd zullen zijn", zei Daly.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend 0,4 procent hoger op 82,93 dollar per vat. 

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een per saldo vlakke opening. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.