Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen hoger gesloten
Beeld: EC

Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, na positieve Amerikaanse inflatiecijfers.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 519,51 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 18.534,56 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 7.627,13 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 8.223,34 punten.

De markt haalde donderdag steun uit sterke Amerikaanse inflatiecijfers, waaruit bleek dat de consumentenprijzen in de VS in juni op jaarbasis met 3,0 procent zijn gestegen, tegen 3,3 procent een maand eerder, terwijl economen rekenden op een inflatie van 3,1 procent.

"De Amerikaanse inflatie kwam lager uit dan verwacht, wat het vertrouwen van de Fed zou moeten vergroten dat de inflatie duurzaam richting de doelstelling van 2 procent beweegt", zei econoom James Knightley van ING. "De kansen op een renteverlaging in september nemen toe en dat geldt ook voor onze overtuiging dat de Fed de rente dit jaar drie keer zal verlagen in plaats van slechts twee renteverlagingen die door de markt worden ingeprijsd", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat de inflatie in Duitsland in juni 2,2 procent op jaarbasis bedroeg, tegen 2,4 procent in mei. Op maandbasis stegen de Duitse consumentenprijzen met 0,1 procent.

De Britse industrie is in mei op maandbasis met 0,2 procent gestegen, wat licht beter was dan de groei van 0,1 procent waar op werd gerekend. De Britse export nam in mei met 2,5 procent af en de import liep met 4,7 procent terug.

De olieprijzen daalden licht. Het Internationaal Energieagentschap heeft zijn prognose voor de groei van de vraag naar olie in 2025 naar beneden bijgesteld en de ramingen van het aanbod verhoogd, een scenario dat zou kunnen leiden tot een overschot op de markt.

De euro/dollar noteerde op 1,0870. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0833 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0830 op de borden.

Bedrijfsnieuws

RBC Capital Markets heeft het advies op Anglo American verlaagd van Outperform naar Sectorperform naar aanleiding van de brand in de mijn in Grosvenor. RBC raamt de reparatiekosten op 500 miljoen dollar met een uitval aan productie van circa 12 maanden. De koers daalde 0,6 procent.

Het Spaanse olie- en gasconcern Repsol bracht woensdag nabeurs in een update een margeverwachting uit die volgens RBC Capital Markets lager ligt dan waar de consensus rekening mee houdt. Het aandeel verloor 1,9 procent.

Barry Callebaut heeft in de afgelopen negen maanden veel meer omzet behaald, ondanks dat de volumes slechts nauwelijks stegen. De aanzienlijke stijging van de cacaoprijzen zorgde in deze periode voor een omzetgroei van 16,3 procent tot 7,3 miljard Zwitserse frank. Barry Callebaut herhaalde donderdag de outlook voor dit boekjaar. Daarbij waarschuwde het bedrijf voor "een hoogst uitdagende aanvoer en vraag". Het aandeel noteerde bijna 12 procent lager.

JPMorgan heeft het advies voor Wolters Kluwer verlaagd van Overwogen naar Neutraal, maar het koersdoel verhoogd van 158,00 naar 163,00 euro. De koers daalde 3,0 procent. JPMorgan geeft de voorkeur aan RELX, zei de bank. Dat aandeel daalde 0,9 procent.

ING heeft het koersdoel voor Sofina verlaagd van 450,00 naar 295,00 euro, maar met handhaving van het koopadvies. De koers steeg 0,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 5.591,16 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,6 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.