Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
IEA verlaagt verwachte groei van vraag naar olie
Beeld: ABM Financial News

IEA verlaagt verwachte groei van vraag naar olie

(ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Energieagentschap heeft zijn prognose voor de groei van de vraag naar olie in 2025 naar beneden bijgesteld en de ramingen van het aanbod verhoogd, een scenario dat zou kunnen leiden tot een overschot op de markt. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van de Parijse denktank.

Het IEA rekent nu op een groei van de vraag met 980.000 vaten per dag in 2025, dat waren in het vorige maandrapport nog 1 miljoen vaten per dag. Daarmee zal de totale vraag volgend jaar uitkomen op 104 miljoen vaten per dag, voorspelt het agentschap.

Kijkend naar 2024 rekent het IEA op een groeivraag van 970.000 vaten per dag, een lichte bijstelling naar boven ten opzichte van een eerder verwachte 960.000 vaten per dag. De totale vraag voor dit jaar wordt geschat op gemiddeld 103,1 miljoen vaten per dag.

Het aanbod ligt volgens het IEA dit en volgend jaar iets hoger dan de vraag. De organisatie rekent voor 2024 op een totaal aanbod van gemiddeld 103 miljoen vaten per dag en voor 2025 op 104,8 miljoen vaten per dag. Met name niet-OPEC+ landen zullen aan de groei van het aanbod bijdragen, verwacht het agentschap, met 1,5 miljoen vaten per dag in 2024 en 1,8 miljoen vaten per dag in 2025.

De organisatie zei donderdag dat het zijn aanbodprognose voor OPEC+ zal aanpassen wanneer de alliantie de eerder aangekondigde afbouw van de vrijwillige productieverlagingen ook daadwerkelijk gaat doorvoeren.

Het kartel en zijn bondgenoten kwamen begin juni overeen om de vrijwillige productiebeperkingen van 2,2 miljoen vaten per dag te verlengen tot eind september en zeiden dat ze deze geleidelijk willen afbouwen tussen oktober 2024 tot september 2025, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Eerder deze week zei OPEC dat de vraag naar olie dit jaar zal groeien met 2,2 miljoen vaten per dag en volgend jaar met 1,8 miljoen vaten per dag.

De olieprijzen stegen donderdag licht.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.