Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beurs blijft in feeststemming
Beeld: Euronext

Beurs blijft in feeststemming

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs stond donderdag richting het einde van de ochtend hoger.

De AEX index steeg 0,3 procent tot 942,12 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen.

"Ondanks alle scepsis en waarschuwingen voor een mogelijk einde aan de rally op de wereldwijde aandelenbeurzen gaat de recordjacht vrolijk verder door", stelde Simon Wiersma van ING.  

 Veel beleggers staan met cash langs de zijlijn te hopen op een correctie en waarschuwen daar voor, zei Wiersma. Maar "rally's eindigen niet door ouderdom maar worden 'vermoord door de Fed'. En die is bezig met andere zaken, namelijk een aanstaande renteverlaging om de economie weer meer te stimuleren".

Fed-voorzitter Jerome Powell zei deze week voor het Amerikaanse Congres dat de Fed de inflatie verder wil zien dalen voordat de rente omlaag gaat, maar noemde het ook een risico om daar te lang mee te wachten. Beleggers kregen daardoor meer vertrouwen in een renteverlaging in september.  

De winsten op Wall Street woensdagavond en in Azië donderdagochtend worden op het Damrak voortgezet. Woensdag sloot de AEX index al 1,1 procent hoger op minder dan een punt onder de hoogste slotstand ooit, met dank aan onder meer financiële waarden en de halfgeleiders.

De inflatie in Duisland daalde in juni van 2,4 naar 2,2 procent en de kerninflatie van 3,0 naar 2,9 procent. Verder bleek dat de Britse economie in mei weer groeide en dat de Britse industrie in mei meer produceerde dan verwacht. 

Vanmiddag volgen Amerikaanse inflatiecijfers voor juni. Economen rekenen op een daling naar 3,1 procent, van 3,3 procent in mei.

De producentenprijzen worden vrijdag vrijgegeven.

De olieprijs steeg licht. WTI-olie steeg 0,2 procent tot 82,51 dollar en Brent-olie kostte 85,46 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,0840.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 21 van de 25 aandelen in het groen, hoewel de koerswinsten beperkt bleven tot ongeveer een procent.

Internetinvesteerder Prosus won 0,9 procent en Ahold Delhaize steeg net iets meer dan een procent.

De voornaamste daler was Wolters Kluwer met 1,9 procent. JP Morgan haalde het aandeel van de kooplijst, nadat het dit jaar beter dan de markt presteerde. De analisten geven de voorkeur aan rivaal RELX, die sneller lijkt te groeien.

Ook in de Midkap bleven de uitslagen beperkt. Galapagos was de sterkste stijger met 1,7 procent. Alfen, CTP en Vopak waren dalers, maar met minder dan een half procent.

Onder de Smallcaps blonk bouwbedrijf Heijmans uit met een koerswinst van 9,5 procent. ING verhoogde het koersdoel van 17,75 naar 28,10 euro. Beleggers hebben het aandeel te lang genegeerd volgens analist Tijs Hollestelle die wees op twee overnames waardoor Heijmans kan profiteren van cyclisch herstel in de Nederlandse huizenmarkt. De operationele marges zijn bovendien ook in de huidige uitdagende markt al solide.

Ook sectorgenoot BAM won 2,0 procent.

TomTom won 4,0 procent. De navigatiespecialist levert de kaartdata voor een digitale kaart voor het ministerie van defensie van de Australische overheid. Hoeveel er met het contract is gemoeid, meldde TomTom niet.

Oplaadbedrijf Fastned werd 2,3 procent meer waard. Ebusco sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.