Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Update: AEX licht lager gesloten na weinig verrassend optreden Powell
Beeld: ABM Financial News

Update: AEX licht lager gesloten na weinig verrassend optreden Powell

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag na een optreden van Fed-voorzitter Jerome Powell met een klein verlies gesloten.

De AEX index daalde 0,2 procent tot 930,70 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen.

In aanloop naar de getuigenis van Powell voor de Senaat schommelde het Damrak tussen winst en verlies, waarbij de hoofdindex tussentijds boven zijn hoogste slotstand ooit van bijna 935 punten noteerde. 

In zijn verklaring herhaalde Powell dat er meer verbetering van de inflatie nodig is voordat de Fed de rente kan verlagen. Maar hij waarschuwde ook dat te lang wachten met de rente verlagen de economie overmatig kan schaden.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management weken de teksten van de centrale bankier weinig af van wat hij eerder heeft gezegd. Ook de reactie in de markt was nihil. "In Europa kijken we met name uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers op donderdag en vrijdag", zei Schutte.

Woensdag verschijnt Powell nog voor het Huis van Afgevaardigden. 

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag 6 basispunten hoger op 4,326 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten hoger noteerde op 4,652 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de Nederlandse inflatie in juni op jaarbasis uitkwam op 3,2 procent, in vergelijking met 2,7 procent in mei.

Nederlandse huishoudens hebben in mei, uitgedrukt in volumes, op jaarbasis 0,2 procent meer uitgegeven.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers in juni is gestegen. Inmiddels noteert deze index al 30 maanden onder het langjarige gemiddelde.

Olie noteerde dinsdag circa 1,0 procent lager op 81,44 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0809. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0822 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door DSM-Firmenich met een winst van 1,7 procent, gevolgd door KPN en UMG met winsten van elk 0,8 procent. ArcelorMittal was met een verlies van 2,2 procent de sterkste daler.

ASMI kon rekenen op een flinke koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Die stelde het koersdoel bij van 665 naar 800 euro. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Adyen, maandag nog de sterkste daler in de hoofdindex, steeg 0,1 procent.

Randstad verloor 1,8 procent, na een waarschuwing van sectorgenoot PageGroup. Toch is die waarschuwing niet één op één door te vertalen naar de resultaten van sectorgenoten, zei ING in een reactie.

Het aandeel ING sloot vlak na een kleine koersdoelverhoging van UBS, dat het koopadvies herhaalde in aanloop naar de halfjaarcijfers.

Shell Trinidad and Tobago, een dochteronderneming van Shell, heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen over het Manatee-project, een nog te ontwikkelen gasveld in Trinidad en Tobago. Shell daalde 0,3 procent.

In de AMX deed Galapagos goede zaken met een winst van 3,2 procent. AMG verloor 2,0 procent. 

Arcadis won 0,8 procent na een koersdoelverhoging van Jefferies, met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Jefferies verlaagde daarentegen het koersdoel voor Aalberts van 54,00 naar 52,00 euro, maar wel met handhaving van het koopadvies. KBC Securities hervatte de opvolging van Aalberts met een Accumuleren advies en een koersdoel van 45,00 euro. Het aandeel daalde 3,2 procent en was daarmee de sterkste daler van de Midkappers.

Vopak steeg 0,3 procent. Het tankopslagbedrijf onderzoekt de opties om de toekomstige groei van zijn Indiase joint venture AVTL te financieren.

In de AScX steeg Ebusco 1,5 procent. Ebusco heeft Erland Morelissen benoemd als commercieel directeur. De aanstelling van Morelissen is onderdeel van de hervorming van Ebusco's executive team die het bedrijf de voorbije 12 maanden doorvoerde.

TomTom was met een verlies van 5,0 procent de sterkste daler van de AScX. Brunel International verloor 3,1 procent. 

Heijmans zal alle activiteiten van ontwikkel- en bouwbedrijf Van Gisbergen voor 13 miljoen euro overnemen. Hiermee vergroot het bouwbedrijf zijn positie in de regio Eindhoven-Veldhoven, waar het al actief is met 30.000 grondposities en waar er nu 2.200 bij komen, schreef ING. Gezien de aanwezigheid van het succesvolle ASML in deze regio vindt ING de overname een interessante uitbreiding. Het aandeel Heijmans daalde 1,2 procent. Sectorgenoot BAM verloor 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 5.578,96 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.