Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen licht lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen licht lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet, waarbij de ogen vermoedelijk gericht zullen zijn op Jerome Powell tijdens de eerste dag van halfjaarlijkse hoorzittingen in het Amerikaanse Congres, waarbij de Fed-voorzitter verantwoording aflegt over het monetaire beleid van de centrale bank.

IG voorziet een openingsverlies van 32 punten voor de Duitse DAX, een min van 9 punten voor de Franse CAC 40, maar een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa begonnen maandag na de enigszins verrassende uitslag van de Franse verkiezingen opgelucht aan de nieuwe week, maar verloren richting het einde van de handel alsnog stoom en sloten daardoor uiteindelijk overwegend lager.

Niet Rassemblement National van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels in Frankrijk, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen. Saignant detail is dat 37 procent van de Fransen op Le Pen heeft gestemd, maar zij is door het bijzondere verkiezingsstelsel in Frankrijk toch niet als winnaar met de meeste zetels uit de bus gekomen.

Ook het linkse blok heeft geen absolute meerderheid, waardoor een patstelling is ontstaan. Geen van de politieke families heeft voldoende zetels om een sleutelrol te spelen in het Franse parlement.

Volgens Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen, belooft deze uitslag "een hobbelig of wellicht onmogelijk parcours" om de Franse overheidsfinanciën met structurele hervormingen op orde te brengen. Dit is niet alleen iets wat de Europese Commissie vraagt, maar het is ook belangrijk voor zowel Frankrijk als de hele Europese Unie.

Ook vraagt Aben zich af hoe andere landen die samen met Frankrijk op het budgettaire strafbankje zitten, zoals Italië, gaan reageren.

"We zullen zien. Natuurlijk heeft de ECB zichzelf discretionaire bevoegdheden toegekend om in te grijpen op obligatiemarkten als de situatie daar uit de hand mocht lopen. Maar juist nu Europa geconfronteerd wordt met zijn zwaktes door geopolitieke spanningen, en een sterkere samenwerking binnen de Europese Unie nodig lijkt, zou politieke onrust in Frankrijk allesbehalve ideaal zijn", aldus de econoom.

Maar er is ook een lichtpuntje volgens Aben. In tegenstelling tot Frankrijk lijkt het Verenigd Koninkrijk af te stevenen op een periode van relatieve politieke stabiliteit. Labour verwierf vorige week een ruime meerderheid in het Britse parlement en de nieuwe premier Starmer zal een centrumkoers varen, zich houdend aan de reeds bestaande plannen om de begroting geleidelijk op orde te brengen, aldus de econoom.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De Duitse export is in mei stevig gedaald, maar de import kromp nog sterker, zodat het handelsoverschot steeg. De export daalde in mei met 3,6 procent op maandbasis en de import daalde met 6,6 procent.

Ook maakte Klaas Knot, de voorzitter van De Nederlandsche Bank, bekend dat hij geen reden ziet voor de Europese Centrale Bank om de rente in juli te verlagen. Maar hij verwacht nog wel twee verlagingen dit jaar.

Verder is het deze week wachten op de inflatiecijfers uit verschillende Europese landen en de VS en start vrijdag het cijferseizoen met de Amerikaanse grote zakenbanken JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup.

Stijgers en dalers

In Frankfurt waren het verzekeraars Munich Re en Hannover Re die aan kop gingen met winsten van 3,0 procent. Defensiebedrijf Rheinmetall won 1,3 procent. Sectorgenoot MTU Aero Engines steeg 0,4 procent. De nutsbedrijven RWE en E.ON beleefden een mindere weekstart en verloren 1,6 en 1,5 procent.

Maaltijdbezorger Delivery Hero wil een extra voorziening treffen met het oog op een mogelijke boete van de Europese Commissie. Dit maakte het Duitse bedrijf zondag bekend na een informeel contact met de toezichthouder. Delivery Hero houdt inmiddels rekening met een boete van meer dan 400 miljoen euro vanwege concurrentieverstorende afspraken die het bedrijf maakte. De maaltijdbezorger besloot daarom de reeds getroffen voorziening van 186 miljoen euro te verhogen. Het aandeel daalde maandag ruim 7,0 procent en Just Eat Takeaway verloor 1,2 procent.

Maandag werd ook bekend dat de Europese Commissie een diepgaand onderzoek heeft ingesteld naar de herkapitalisering van Deutsche Lufthansa met 6 miljard euro in 2020, omdat dit mogelijk ongeoorloofde staatssteun was. Desondanks steeg het aandeel 0,5 procent.

In Parijs was het defensiebedrijf Safran, dat met een winst van 1,5 procent de grootste winnaar was, gevolgd door Sanofi met een winst van 1,3 procent.

Het aandeel Ubisoft is maandag sterk gestegen, nadat analisten van Jefferies een koopadvies op het aandeel plakten. Analisten zeiden dat de Franse ontwikkelaar van videogames een impuls zou kunnen krijgen door een verschuiving naar abonnementen met hoge marges en de release van de nieuwe Star Wars- en Assassin's Creed-games. Aandelen van Ubisoft noteerden maandag in Parijs bijna 8 procent hoger.

Modegiganten LVMH en Kering verloren 2,9 en 2,8 procent en Teleperformance was de grootste verliezer, met een daling van 4,3 procent.

Carlsberg neemt de Britse frisdrankmaker Britvic over voor 3,3 miljard pond, of omgerekend ongeveer 3,9 miljard euro. Carlsberg betaalt 13,15 pond per aandeel Britvic, waarvan 12,90 in contanten en een speciaal dividend van 0,25 pond per aandeel dat Britvic voor de afronding van de overname zal uitkeren. Eind juni wees Britvic nog een tweede bod van de Deense brouwer af. Toen ging het om 12,50 pond per aandeel. Het eerste bod was 12,00 pond. Aandelen van Carlsberg sloten maandag in Kopenhagen 3,3 procent hoger, terwijl Britvic in Londen met 4,6 procent steeg naar 12,65 pond.

Euro STOXX 50          4.969,83 (-0,2%)

STOXX Europe 600       516,43 (-0,03%)

DAX                    18.472,05 (-0,02%)

CAC 40                 7.627,45 (-0,6%)

FTSE 100               8.193,49 (-0,1%)

SMI                    12.051,66 (+0,4%)

AEX                    932,85 (-0,1%)

BEL 20                 3.945,04 (-0,4%)

FTSE MIB               34.046,54 (+0,2%)

IBEX 35                11.022,10 (-0,01%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag de week voorzichtig begonnen, wachtend op nieuwe impulsen. Er waren wel 17 S&P 500-aandelen die tijdens de handel nieuwe hoogtepunten bereikten, waaronder Amazon, Apple en Goldman Sachs. Maar ook Meta en Eli Lilly scherpten de records aan.

Toch leken beleggers het wel wat rustiger aan te doen in aanloop naar nieuwe impulsen zoals belangrijke inflatiegegevens. Dit om verdere aanwijzingen te krijgen over de vraag of de Fed toch eerder de rente gaat verlagen dan verwacht.

De Amerikaanse consumentenprijzen staan voor donderdag op de agenda en de producentenprijzen voor vrijdag. Gerekend wordt op een inflatie voor consumenten op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent.

Een inflatie die duidelijk lager uitkomt dan verwacht, zou de deur kunnen openen naar een renteverlaging over een paar weken, zelfs als de markt dit momenteel onwaarschijnlijk acht. Experts van zowel Fundstrat als Renaissance Macro waarschuwden dat Wall Street de mogelijkheid van een renteverlaging tijdens de Fed-vergadering in juli mogelijk onderschat.

Handelaren verwachten momenteel twee renteverlagingen in 2024, waarvan de eerste in september, volgens de CME FedWatch Tool.

Ook gaat het cijferseizoen weer van start en staan de resultaten van enkele grote financiële giganten en consumentenbedrijven op de agenda.

Donderdag staan Delta Airlines en PepsiCo geagendeerd en eind deze week zullen ook traditiegetrouw de Amerikaanse banken de boeken openen. Vrijdag is het de beurt aan JPMorgan en Citigroup. JPMorgan zou in het tweede kwartaal een lagere winst hebben geboekt, maar de cijferrapportage zal volgens marktanalisten van CMC Markets weinig volatiliteit genereren. Citigroup zou juist een hogere winst hebben geboekt, verwacht de markt. Ook hier zal de impact voor het aandeel vermoedelijk beperkt zijn, denkt CMC.

De lat voor het cijferseizoen ligt hoog. Over het geheel genomen wordt verwacht dat bedrijven in de S&P 500 voor het vierde kwartaal op rij groei rapporteren, met winsten die vermoedelijk met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar, volgens FactSet. Dat zou de grootste stijging zijn sinds het eerste kwartaal van 2022.

De olieprijzen daalden maandag ongeveer 1,0 procent. De oliemarkten kijken naar de hernieuwde pogingen om te onderhandelen over een wapenstilstand in Gaza en zijn gespitst op het orkaanseizoen in de VS nu orkaan Beryl, die zich ongeveer 150 mijl bevindt van een belangrijke olieraffinaderij in het zuiden van de VS.

De Amerikaanse tienjarige obligatierente stegen maandag licht naar 4,28 procent.

Bedrijfsnieuws

Boeing heeft schuld bekend aan het misleiden van regelgevende instanties op het gebied van veiligheid in de aanloop naar twee dodelijke 737 MAX-crashes. Het aandeel steeg uiteindelijk 0,6 procent.

Paramount Global verloor 5,3 procent, nadat het had ingestemd met een fusie met Skydance Media. Skydance nam voor ruim 8 miljard dollar National Amusements over, de meerderheidsaandeelhouder van Paramount.

Aandelen van Koss, dat koptelefoons maakt, profiteerden vorige week flink van de huidige meme-hype, met een koerswinst van 191 procent. Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, heeft publiekelijk echter geen berichten over Koss geplaatst die erop duiden dat hij in het bedrijf belegt. Maandag daalden de aandelen van Koss met zo'n 21 procent.

De aandelen van Vista Outdoor stegen 0,9 procent. Maandag maakte het bedrijf bekend dat de raad van bestuur unaniem heeft besloten om een bod van 42 dollar per aandeel van MNC Capital af te wijzen. Het buitensport- en munitiebedrijf omschreef het bod als "ontoereikend en opportunistisch". In plaats daarvan wil Vista Outdoor fuseren met Czechoslovak Group. Het Tsjechische bedrijf wil 2,1 miljard dollar betalen voor Kinetic Group waarin de munitie-activiteiten van Vista zijn ondergebracht. MNC wil het hele bedrijf kopen voor ongeveer 3,2 miljard dollar. 

De aandelen Morphic Holding stegen ruim 75 procent, nadat Eli Lilly  maandag zei dat het Morphic Holding zou overnemen voor 3,2 miljard dollar. De deal waardeert de aandelen van Morphic met een premie van 79 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag en richt zich op de ingretin-therapieën van het bedrijf. Incretinen zijn receptoren die betrokken zijn bij een breed scala aan biologische activiteiten. Het belangrijkste product van Morphic zou een specifiek incretine blokkeren voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Aandelen Eli Lilly sloten maandag onveranderd.

De aandelen van IDEAYA Biosciences stegen ruim 15 procent, nadat het bedrijf zei dat het positieve resultaten had ontvangen van de tweede fase van zijn monotherapie-uitbreidingsdosis om bepaalde vormen van kanker te behandelen.

S&P 500 index               5.572,85 (+0,1%)

Dow Jones index            39.344,79 (-0,1%)

Nasdaq Composite           18.403,74 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, waarbij de flinke winst voor de Japanse Nikkei opviel. De Chinese aandelenmarkten noteerden licht in het rood.

Nikkei 225             41.665,37 (+2,2%)

Shanghai Composite      2.922,27 (-0,01%)

Hang Seng              17.443,15 (-0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0832. De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0822. De Europese munt herstelde maandag van een aanvankelijke dip na de bekendmaking van de uitslag van de Franse verkiezingen, die in een beslissende tweede ronde verrassend genoeg werden gewonnen door het linkse blok.

USD/JPY Yen   160,92

EUR/USD Euro  1,0832

EUR/JPY Yen   174,31

MACRO-AGENDA:

06:30 Consumptie huishoudens - Mei (NL)

06:30 Inflatie - Juni def (NL)

12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)

16:00 Halfjaarlijkse verklaring Powell voor Senaat (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.