Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX blijft steken onder record
Beeld: Euronext

AEX blijft steken onder record

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week rustig en met weinig impulsen begonnen. Vanochtend noteerde de AEX nog boven de hoogste slotstand ooit van 934,82 punten, maar de hoofdindex sloot daar uiteindelijk onder, op 932,85 punten. Dat was een bescheiden verlies van 0,1 procent.

De Amsterdamse beurs bereikte vorige week nog een intraday piek van zelfs 940 punten en wist in de eerste week van juli ruim een procent te stijgen.

"Er is een consolidatiefase zichtbaar tussen de 916,30 en 935 punten. Dit kan worden gezien als een accumulatiefase voordat de index mogelijk een nieuwe opwaartse uitbraak maakt. Het meest recente weerstandsniveau bevindt zich dus rond 935 punten. Als de index dit niveau overtuigend doorbreekt, kan dit de weg vrijmaken voor verdere stijgingen", zei expert Justin Blekemolen van Lynx in een technische analyse.

Uit een onderzoek van Lynx bleek verder dat 54 procent van de respondenten aandelen overgewaardeerd vindt. Verder meent 39 procent dat aandelen correct zijn gewaardeerd en vind iets meer dan 2 procent aandelen ondergewaardeerd.

"De resultaten laten zien dat meer dan de helft van de beleggers aandelen als overgewaardeerd beschouwt, wat hun zorgen over een mogelijke marktcorrectie onderstreept. Deze voorzichtigheid kan een indicatie zijn van een bredere angst voor economische instabiliteit", zei Blekemolen.

Beleggers verwerkten maandag de verrassende uitslag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Niet Rassemblement national van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen. Toch wist geen van de partijen een absolute meerderheid te behalen.

"Nu beide extremen niet in staat zijn om de macht te grijpen, zijn de politieke risico's in Europa voorlopig geweken", zeiden experts van KBC. Economen van Commerzbank denken niet dat de verkiezingsuitslag gevolgen zal hebben voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

De Franse tienjaarsrente steeg vanochtend even naar 3,22 procent, maar is inmiddels teruggezakt tot 3,126 procent. Het verschil met de Duitse variant is nu minder dan 60 basispunten.

De euro/dollar opende vanochtend rond de 1,08 maar wist te herstellen tot 1,0833 op het slot in Europa.

De olieprijzen daalden maandag rond een half procent. Marktkenners wezen op de hervatte onderhandelingen over een staakt-het-vuren en een uitruil van gevangenen en gijzelaars in Gaza en het mogelijke effect van orkaan Beryl op de olieproductie en raffinageactiviteiten in de VS.

Stijgers en dalers

ASML steeg vanochtend even tot boven de 1.000 euro, maar sloot daar uiteindelijk onder, op 997,90 euro. Op dagbasis kwam er een winst van 0,5 procent in de boeken. Sectorgenoot ASMI won 0,3 procent en Besi leverde 0,7 procent in. KPN ging maandag aan kop in de AEX, met een winst van 0,9 procent. Unilever won 0,6 procent.

Adyen was verreweg de grootste daler in de hoofdindex, met een verlies van 3,0 procent. Philips en UMG leverden 1,5 procent in.

In de AMX ging Air France-KLM aan de leiding met een winst van 2,4 procent. Arcadis en Fagron stegen 1,2 procent. OCI daalde 1,6 procent en hekkensluiter AMG 1,7 procent.

Just Eat Takeaway daalde 1,2 procent na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank. Verder maakte sectorgenoot Delivery Hero dit weekend bekend dat het een extra voorziening zal treffen met het oog op een mogelijke boete van de Europese Commissie. Het Duitse bedrijf houdt inmiddels rekening met een boete van meer dan 400 miljoen euro vanwege concurrentieverstorende afspraken die het bedrijf maakte. De maaltijdbezorger besloot daarom de reeds getroffen voorziening van 186 miljoen euro te verhogen.

Smallcap Fastned deed het opvallend goed met een winst van 3,4 procent. NX Filtration won 3,1 procent, maar Wereldhave daalde 1,2 procent en Ebusco 2,0 procent.

PostNL steeg 0,2 procent. PostNL zag in het tweede kwartaal enige versnelling bij de divisie pakketten, maar mogelijk minder sterk dan gehoopt doordat regenachtig weer bepaalde segmenten met hoge volumes drukte. Dat was de boodschap die analist Marc Zwartsenburg van ING kreeg van het bedrijf in een update in aanloop naar de kwartaalcijfers.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot licht hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.