Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street koerst af op lichtgroene opening
Beeld: NYSE

Wall Street koerst af op lichtgroene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lichtgroene opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden in aanloop naar de openingsbel in New York fractioneel hoger ten opzichte van de slotstand vrijdag.

Vrijdag sloot Wall Street duidelijk in het groen, na een weinig verrassend Amerikaans banenrapport, waarmee de Federal Reserve op koers blijft voor een renteverlaging in september.

"Het rapport wijst op een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie, die past in een scenario van een 'zachte landing'", aldus ING.

Later deze week volgen belangrijke inflatiecijfers, die de Fed meeneemt in het besluit om de rente na de zomer al dan niet te verlagen. Gerekend wordt op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent.

Een inflatie die duidelijk lager uitkomt dan verwacht, zou de deur kunnen openen naar een renteverlaging over een paar weken, zelfs als de markt dit momenteel onwaarschijnlijk acht. Experts van zowel Fundstrat als Renaissance Macro waarschuwden dat Wall Street de mogelijkheid van een renteverlaging tijdens de Fed-vergadering in juli mogelijk onderschat.

De Amerikaanse consumentenprijzen staan voor donderdag op de agenda en de producentenprijzen voor vrijdag. Maandag is het op macro-economisch vlak rustig.

Eind deze week start ook het cijferseizoen, met traditiegetrouw de Amerikaanse banken die als eerste de boeken openen. Vrijdag is het de beurt aan JPMorgan en Citigroup. JPMorgan zou in het tweede kwartaal een lagere winst hebben geboekt, maar de cijferrapportage zal volgens marktanalisten van CMC Markets weinig volatiliteit genereren. Citigroup zou juist een hogere winst hebben geboekt, verwacht de markt. Ook hier zal de impact voor het aandeel vermoedelijk beperkt zijn, denkt CMC.

Over het geheel genomen zullen bedrijven in de S&P 500 naar verwachting voor het vierde kwartaal op rij groei rapporteren, met winsten die vermoedelijk met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar, volgens FactSet. Dat zou de grootste stijging zijn sinds het eerste kwartaal van 2022.

De euro/dollar handelde maandagmiddag nagenoeg stabiel op 1,0843. De Europese munt herstelde van een aanvankelijke dip na de bekendmaking van de uitslag van de Franse verkiezingen, die in een beslissende tweede ronde verrassend genoeg werden gewonnen door het linkse blok.

De Amerikaanse obligatierentes liepen maandag licht op. De olieprijzen daalden rond een half procent. Marktkenners wezen op de hervatte onderhandelingen over een staakt-het-vuren en een uitruil van gevangenen en gijzelaars in Gaza en het mogelijke effect van orkaan Beryl op de olieproductie en raffinageactiviteiten in de VS.

Bedrijfsnieuws

Boeing heeft schuld bekend aan het misleiden van regelgevende instanties op het gebied van veiligheid in de aanloop naar twee dodelijke 737 MAX-crashes. Het aandeel gaat maandag een groene opening tegemoet.

Paramount Global heeft ingestemd met een fusie met Skydance Media. Het aandeel steeg voorbeurs bijna 3 procent. Skydance neemt voor ruim 8 miljard dollar National Amusements over, de meerderheidsaandeelhouder van Paramount.

Aandelen van Koss, dat koptelefoons maakt, profiteerden vorige week flink van de huidige meme-hype, met een koerswinst van 191 procent. Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, heeft publiekelijk echter geen berichten over Koss geplaatst die erop duiden dat hij in het bedrijf belegt. Maandag voorbeurs daalden de aandelen van Koss zo'n 12 procent.

De hype rond andere meme-aandelen, waaronder fabrikant van dierenproducten Chewy en retailer GameStop is inmiddels ook weer wat gaan liggen.

Vista Outdoor maakte maandag bekend dat de raad van bestuur unaniem heeft besloten om een bod van 42 dollar per aandeel van MNC Capital af te wijzen. Het buitensport- en munitiebedrijf omschreef het bod als "ontoereikend en opportunistisch". In plaats daarvan wil Vista Outdoor fuseren met Czechoslovak Group. Het Tsjechische bedrijf wil 2,1 miljard dollar betalen voor Kinetic Group waarin de munitie-activiteiten van Vista zijn ondergebracht. MNC wil het hele bedrijf kopen voor ongeveer 3,2 miljard dollar. Het aandeel Vista Outdoor daalde maandag voorbeurs met bijna anderhalf procent.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag nog 0,5 procent hoger op 5.567,19 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 39.375,87 punten en de Nasdaq steeg 0,9 procent tot 18.352,76 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.