Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Valuta: dollar sterker na Franse verkiezingsuitslag
Beeld: ABM Financial News

Valuta: dollar sterker na Franse verkiezingsuitslag

(ABM FN-Dow Jones) De dollar werd maandag aanvankelijk sterker na de verrassende Franse verkiezingsuitslag zondagavond, maar stabiliseerde in de loop van de ochtend.

De euro/dollar noteerde aan het einde van de ochtend op 1,0839, licht hoger dan vrijdagavond, na een koers van 1,0806 zondagavond na de stembusgang in Frankrijk.

Vorige week steeg de euro 1,2 procent ten opzichte van de Amerikaanse munt tot 1,0840.

De overwinning van het radicaal-linkse blok bij de tweede verkiezingsronde in Frankrijk zondag heeft beleggers verrast en tijdelijk naar veilige havens doen vluchten, volgens ING.

Hoewel het linkse blok de meeste stemmen kreeg, won het niet de absolute meerderheid, evenmin als de rechtse coalitie van Marine Le Pen en de centrumpartij van president Emmanuel Macron.

Vaak leidt de tweede ronde wel tot een absolute meerderheid, maar nu werkten de middenpartij en linkse partij samen om een meerderheid voor de radicaal-rechtse Le Pen te voorkomen.

"Een verdeeld parlement werd algemeen verwacht in Frankrijk, maar dat de linkse coalitie verrassend de grootste is geworden, kan leiden tot bezorgdheid in de markt voorafgaand aan coalitiegesprekken", zei analist Francesco Pesole van ING.  

Het macro-economische verhaal, waaronder de Amerikaanse inflatiecijfers komende donderdag, kan de verwachtingen ondersteunen dat de Federal Reserve de rente gaat verlagen in september.  

Dat zou nog steeds wijzen op een verzwakking van de dollar, maar politieke ontwikkelingen in de eurozone en de Verenigde Staten zullen de daling van de dollarkoers waarschijnlijk beperkt houden, volgens Pesole.

Volgens Commerzbank is de Franse verkiezingsuitslag grotendeels irrelevant voor de wisselkoersen. "Ook de eerste stemronde liet op zijn best een minimaal effect zien op de koers van de euro", aldus analist Ulrich Leuchtmann, die stelt dat de verkiezingsuitslag geen gevolgen zal hebben voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en dus ook niet op de wisselkoersen.

Op de macro-economische agenda staan deze week verder de Amerikaanse producentenprijzen op vrijdag en inflatiecijfers uit China op woensdag en uit Duitsland op donderdag.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.