Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX sluit recordweek terughoudend af
Beeld: ABM Financial News

AEX sluit recordweek terughoudend af

(ABM FN-Dow Jones) De AEX kwam vanochtend enthousiast uit de startblokken en scherpte zelfs de recordstanden aan tot net boven de 940 punten. Echter, gedurende de handelssessie zakte de koers weer wat weg, wellicht als gevolg van winstnemingen na de recente recordreeks.

De AEX sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 933,76 punten en bleef er op weekbasis een winst van ongeveer 1,0 procent over.

Alle ogen waren gericht op de cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten bleek in juni iets harder gegroeid dan verwacht. De banengroei kwam in juni uit op 206.000, terwijl de werkloosheid uitkwam op 4,1 procent. De loongroei kwam op maandbasis uit op 0,1 procent en op jaarbasis op 3,86 procent.

Voor de maand juni werd vooraf gerekend op een banengroei van circa 200.000, een stabiele werkloosheid van 4,0 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,9 procent, tegenover 4,1 procent in mei.

Wederom werden de cijfers van de maanden ervoor neerwaarts bijgesteld. In mei kwam de banengroei flink lager uit op 218.000, waar eerder 272.000 werd gemeld. Het cijfer voor april werd bijgesteld van 165.000 naar 108.000.

De Federal Reserve is vermoedelijk "redelijk blij" met het vanmiddag verschenen banenrapport uit de VS. Dit schreven economen van ING in een reactie op de Amerikaanse banencijfers. "Wij gaan uit van drie verlagingen dit jaar versus de twee verlagingen die momenteel door de markten worden ingeprijsd, waarbij de federal funds rate volgende zomer op 4 procent moet uitkomen."

De lat werd veel lager gelegd voor het Amerikaanse banencijfer, zei analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, maar dat het cijfer beter was dan verwacht, maakt volgens de marktkenner niet zoveel uit. Dat de werkloosheid hoger is uitgekomen dan verwacht, zet de Fed verder onder druk "om de rente eerder vroeger dan later te verlagen", aldus Aslam.

De prijs voor een vat Brent olie bereikte vrijdag het hoogste niveau sinds april en naderde de 88 dollar, nadat cijfers eerder deze week een daling van de Amerikaanse voorraden lieten zien.

De rentes voor tienjarige obligaties in de VS daalden met 7 basispunten naar 4,27 procent, de Duitse variant verloor 6 basispunten naar 2,53 procent en de euro/dollar steeg licht naar 1,0828.

Het Britse pond noteerde licht hoger ten opzichte van de dollar en euro, na de weinig verrassende overwinning van de Labour partij bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was het Philips die bovenaan eindigde met een winst van 1,1 procent, gevolgd door zwaargewicht ASML met een winst van 0,9 procent. Ook Besi kon 0,3 procent bijschrijven en ASMI won 0,2 procent.

AkzoNobel steeg 0,4 procent, ondanks een koersdoelverlaging van Degroof Petercam. Het was de zoveelste verlaging voor Akzo door een analist.

Shell verloor 1,1 procent, nadat het bedrijf een eerste inzicht had gegeven in de resultaten in het tweede kwartaal. Bij Integrated Gas rekent Shell op een resultaat vergelijkbaar met het tweede kwartaal van 2023, maar lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Verder zei Shell te verwachten dat de resultaten bij Marketing in lijn zullen zijn met het eerste kwartaal. Ook maakte Shell vrijdag melding van een papieren afschrijving van 1,5 tot 2 miljard dollar, vooral op de activa in Singapore, maar ook op die in Rotterdam. Analisten van ING spraken van een positieve update door Shell.

Exor en Aegon verloren 1,2 en 1,5 procent.

In de AMX won TKH Group 4,4 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor TKH van 50,00 naar 55,00 euro met een herhaling van het koopadvies. Er lijkt zicht op een margeverbetering in 2025, aldus de bank.

Just Eat Takeaway won vandaag 2,7 procent. Signify en Alfen verloren beide ongeveer 1,9 procent.

In de AScX won Fastned 2,6 procent, gevolgd door PostNL een winst van 2,4 procent. Ebusco verloor 3,3 procent en de rode lantaarn was voor NX Filtration met een verlies van 3,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street groen gekleurd en steeg de S&P 500 index met 0,3 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.