Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen hoger rond lunchtijd
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen hoger rond lunchtijd

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden donderdag rond lunchtijd hoger. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 517,44 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 18.432,66 punten. De Franse CAC 40 won 0,7 procent bij een stand van 7.688,13 punten. De Britse FTSE won ook 0,7 procent op 8.228,46 punten.

Het is een relatief rustige dag met lagere volumes omdat Wall Street de deuren gesloten houdt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Verder ligt de focus op de Britse verkiezingen.

"Dat de Labour-partij vandaag bij de Britse verkiezingen met een grote meerderheid de 'Tories' van de zittende premier Rishi Sunak gaat verslaan, staat zo goed als vast", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

"De komende 18 maanden krijgen we nog veel meer verkiezingen in belangrijke delen van de wereld, wat zo nu en dan voor volatiliteit op de markten kan zorgen. Dat geldt zo mogelijk nog meer voor het beleid van centrale banken. Twijfels over het wel of niet open- of dichtdraaien van de geldkraan kunnen leiden tot flinke koersuitslagen. En centrale banken zijn meer bepalend voor de markten dan verkiezingen", aldus de expert van ING.

Zondag vindt de tweede ronde van de Franse verkiezingen plaats. Inmiddels zouden honderden kandidaten in de districten zich hebben teruggetrokken om geen stemmen weg te snoepen van kandidaten die Rassemblement National zouden kunnen verslaan. Zo wordt mogelijk voorkomen dat extreem rechts een meerderheid krijgt in het Franse parlement. 

De Duitse tienjaarsrente noteerde donderdag op 2,583 procent en de Franse rente op 3,228 procent, een verschil van 64,5 punten.

Op macro-economisch vlak is het donderdag rustig. De fabrieksorders in Duitsland zijn in mei op maandbasis met 1,6 procent gedaald, waar werd gerekend op een stijging. Daarmee daalden de orders voor de vijfde maand op rij. Op jaarbasis daalden de orders in mei met 8,6 procent. In april was er sprake van een afname van 1,8 procent.

De euro/dollar handelde donderdag rond 1,08, terwijl de olieprijzen licht daalden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging Continental aan kop, met een winst van ruim 8 procent. De Duitse producent van auto-onderdelen gaf in een analistencall aan dat het bedrijf in China een sterke groei verwacht. De winst wordt in het tweede kwartaal vermoedelijk ook gespekt door kostenbesparingen en verbeterde marges.

Op afstand steeg farmabedrijf Sartorius bijna 3 procent en Rheinmetall, dat woensdag al 5 procent won na een groot contract in Italië, nog eens 2 procent. Sectorgenoot MTU Aero Engines steeg anderhalf procent.

In Parijs zaten Franse banken en verzekeraars in de lift. AXA steeg 1,9 procent, BNP Paribas 1,8 procent, Société Générale 2,5 procent en Credit Agricole 2,6 procent. Eurofins Scientific ging aan kop met een plus van 2,8 procent.

De verliezen in de DAX bleven vrij beperkt, met een min van 0,8 procent voor BMW. Ook in de CAC 40 waren er nauwelijks dalers. Stellantis leverde bijna 1 procent in.

De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat het voorlopige invoertarieven instelt op elektrische batterijvoertuigen (BEV) uit China.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen blijven donderdag gesloten. Woensdag sloot Wall Street na een verkorte handelsdag overwegend hoger, met alleen een kleine min voor de Dow Jones index.

De S&P 500 sloot 0,5 procent hoger op 5.537,02 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 18.188,30 punten, maar de Dow bleef dicht bij huis en sloot 0,1 procent lager op 39.308,00 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.