Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Valuta: monsteroverwinning Labour verwacht
Beeld: ABM Financial News

Valuta: monsteroverwinning Labour verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond staat donderdag onveranderd tegenover de euro en licht hoger tegenover een zwakkere Amerikaanse dollar, terwijl de Britten naar de stembus gaan voor een nieuw parlement. Er wordt weinig vuurwerk verwacht op de valutamarkt van de politieke mijlpaal, omdat er geen twijfel is aan de voorspelde ruime overwinning voor de centrumlinkse Labour-partij.

De euro/dollar stond licht hoger op 1,0800 dollar, terwijl de euro vrijwel stabiel is op 0,8467 pond.

"Er moet wel iets totaal onverwachts gebeuren voor de Labour Partij om de verkiezingen niet met gemak te winnen", zei valuta-analist Michael Pfister van Commerzbank. "Er komt dus waarschijnlijk ook geen grote reactie van het pond op de verkiezingsuitslag."

Wat nog wel iets is om op te letten, is dat de Britse parlementsverkiezingen een supermeerderheid kunnen opleveren voor Labour, waardoor er feitelijk geen oppositie tegen het nieuwe regeringsbeleid zal zijn onder de Labour-leider Keir Starmer. Volgens Britse peilingen kan Labour een meerderheid van meer dan 200 zetels in de wacht slepen, meer nog dan de 179 zetels van Tony Blair na de verkiezingen van 1997.

Een andere onvoorziene tegenvaller kan zijn als de rechtse partij Reform UK het veel beter zou doen dan verwacht, zei Pfister.

De Britse financiële markten zien de verkiezingen intussen met gerust hart tegemoet, nadat Starmer en zijn team beleggers geruststelden en beloofden de partij naar het midden te bewegen.

Het Britse pond heeft de Amerikaanse dollar vandaag ingehaald als best presterende munt van de G10 dit jaar, meldde Rabobank donderdag in een rapport, nadat de dollar een stap terug deed. Het grootste deel van het jaar was het pond sterling nummer twee op de lijst.

De verkiezingsoverwinning van Labour kan een opluchtingsrally van de pond opleveren, omdat beleggers snakken naar rust in de Britse politiek. Een supermeerderheid kan echter ook volgens Rabobank de bezorgdheid voeden dat de linkervleugel van de Labourpartij de overhand krijgt, wat ongunstig zou zijn voor het bedrijfsleven en voor beleggers.

De viering van Independence Day in de VS donderdag betekent dat het een rustige handelsdag wordt op de valutamarkt, volgens Rabobank.

Economische cijfers waren er over de fabrieksorders in Duitsland, die zwak waren. Ook publiceert de ECB zijn notulen van de laatste rentevergadering in juni.

Franse spread

In Frankrijk bevestigde een nieuwe peiling van Harris Interactive de aanname in de markt dat de rechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen geen absolute meerderheid zal halen bij de tweede ronde aanstaande zondag. Als Le Pen inderdaad geen absolute meerderheid verkrijgt, dan zou de risico-opslag van Franse staatsleningen ten opzichte van Duitse verder inklinken. Toch blijft de Franse begroting uitdagend bij een verdeeld parlement, waardoor de 'spread' tussen Franse en Duitse obligaties weer kan oplopen, vergeleken met eerder dit jaar.

Oplaaiende zorgen over de overheidsbegrotingen in Frankrijk en Italië zullen normaal gesproken drukken op de koers van de euro, aldus Rabobank.

Biden fragiel

Ontwikkelingen rond de Amerikaanse president Biden, die na een zwak optreden in het eerste televisiedebat tegen Donald Trump op achterstand staat in de peilingen, leidden tot een steilere rentecurve in Amerikaanse staatsleningen afgelopen week, maar uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell en signalen van een afkoelende Amerikaanse economie hebben het beeld weer gecompliceerd, omdat de markt nu weer rekening houdt met een renteverlaging door de Fed in september.

Met name de ISM-index voor de dienstensector was een tegenvaller. Die daalde in juni tot het laagste niveau in vier jaar tijd, met een zwakke index voor de werkgelegenheid. De aandelenmarkten stegen daarop naar nieuwe records en de dollar daalde daarop iets. Zwakke fabrieksorders droegen bij aan het inprijzen van twee renteverlagingen door de markt dit jaar. Toch is de inflatie-indicator van ISM, de prices paid-subindex, nog altijd hoog en heeft ook Powell gezegd dat hij meer zekerheid wil dat de disinflatie doorzet voordat hij de rente verlaagt.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.