Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, na een rustige handelsdag in aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag die Wall Street donderdag gesloten houdt.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 510,91 punten. De Duitse DAX verloor 0,7 procent op 18.164,06 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,3 procent tot 7.538,29 punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent lager op 8.121,20 punten.

Maandag sloten de Europese beurzen hoger, opgelucht nadat de eerste ronde van de Franse verkiezingen geen monsterzege opleverde voor extreem links of rechts. Marktkenners verwachten dat de partij van Marine Le Pen, die de eerste ronde won, geen absolute meerderheid zal krijgen in de tweede ronde van de verkiezingen komende zondag.

Dinsdag was het sentiment afwachtend. In de middag bleek het aantal vacatures in de Verenigde Staten te zijn gestegen in mei, maar het niveau was niet hoger dan voorzien, omdat het cijfer voor april omlaag werd bijgesteld.

's Ochtends bleek de inflatie in de eurozone in juni zoals verwacht te zijn gedaald tot 2,5 procent, van 2,6 procent in mei. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt rekende op 2,8 procent. De prijzen van diensten bleven sterk stijgen met een inflatiecijfer van 4,1 procent.

Opvallend was dat de consumentenprijzen in Nederland sneller stegen, met 3,2 procent. In mei was dit nog 2,7 procent.

"Het leek al onwaarschijnlijk dat de ECB de rente in juli zou verlagen en de inflatiecijfers van juni zullen de neiging van beleidsmakers versterken om zeer voorzichtig te werk te gaan", zeiden economen van Capital Economics.

ECB-voorzitter Christine Lagarde erkende dat de prijzen van diensten hardnekkig blijven stijgen, door de hoge lonen. Als de producentenprijzen wel dalen, hoeft de inflatie van de prijzen van diensten niet per se op 2 procent uit te komen, voegde ze daar aan toe.

Lagarde en haar collega van de Federal Reserve Jerome Powell spraken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale banken in het Portugese Sintra. Powell herhaalde dat de Fed "aardig wat progressie" heeft geboekt met de inflatie maar nog meer vertrouwen nodig heeft voor een renteverlaging.

De euro/dollar noteerde dinsdag vlak op 1,0737, terwijl de olieprijzen verder stegen tot het hoogste niveau sinds april. De orkaan Beryl, nu van de vijfde categorie, dreigt met een vroege start van het orkaanseizoen in de Golf van Mexico.

De Duitse tienjaarsrente daalde licht, naar 2,605 procent, na een stijging op maandag, terwijl de Franse variant iets steeg, naar 3,31 procent. Daarmee is de zogeheten spread weer meer dan 70 punten.

Bedrijfsnieuws

Shell steeg een half procent. Shell staakt de bouw van een grote terminal voor biobrandstoffen in Rotterdam omdat er weinig vraag is naar deze brandstof wereldwijd. De vraag daalde nadat de prijs van credits voor hernieuwbare energie in de VS sterk daalde.

Ryanair meldde een bezettingsgraad van 95 procent in juni, met een toename van het aantal passagiers met 11 procent. Het aandeel daalde 1,6 procent in Dublin.

Siemens Energy ging aan kop in de Duitse DAX, met een winst van 3,8 procent. Zalando leverde de eerdere winst in en verloor 0,8 procent.

Ook wapenfabrikant Rheinmetall, dat eerder op de dag nog een plus toonde, verloor 0,3 procent, evenals sectorgenoot Thales in Parijs. MTU Aero Engines steeg echter 3,4 procent.

Europese herverzekeraars stonden onder druk nu het orkaanseizoen is begonnen met storm Beryl die in het Caribische gebied voor schade zorgt. Hannover Re daalde met 3,4 procent en Munich Re 3,3 procent.

ASR Nederland daalde in Amsterdam met 1,9 procent, maar NN Group steeg 1,3 procent, na een sectorrapport van JPMorgan dat ASR van de kooplijst haalde en NN daar op zette.

In Parijs was bandenmaker Michelin een verliezer met een min van ruim 3 procent, gevolgd door autofabrikant Stellantis en luxefabrikanten Kering en L'Oreal.

AB InBev sloot licht hoger in Brussel ondanks een koersdoelverlaging bij Deutsche Bank, dat verder het Houden advies handhaafde. Analisten van Jefferies waren juist positief over de brouwer en denken dat de outlook voor 2024 overtroffen zal worden.

Britse banken hebben aantrekkelijke waarderingen en lijken op weg naar een solide winstseizoen, aldus UBS. Barclays en Lloyds verloren toch ruim een procent terrein dinsdag.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag opnieuw licht hoger, na het hogere slot van maandag. DE S&P 500 steeg 0,2 procent en techbeurs Nasdaq 0,3 procent. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.