Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
NN aan kop in lichtgroene AEX
Beeld: ABM Financial News

NN aan kop in lichtgroene AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger geëindigd en wist daarmee de verliezen van de ochtendsessie om te buigen. De AEX sloot uiteindelijk 0,2 procent in de plus op 924,61 punten.

De handelsdag stond in het teken van de inflatiecijfers uit de eurozone en een paneldiscussie met ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar Amerikaanse collega Jerome Powell tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ECB voor centrale banken in het Portugese Sintra.

Powell zei daar dat de Fed veel vooruitgang heeft geboekt op het gebied van inflatie, maar er is meer vertrouwen nodig dat de inflatie duurzaam omlaag gaat, voordat de rente kan worden verlaagd.

"Ik ga hier vandaag geen specifieke data noemen", antwoordde Powell op de vraag of de Fed de rente in september zal verlagen.

Lagarde leek te hinten op een pauze, nadat de ECB de rente in juni voor het eerst verlaagde, maar sprak zich niet specifiek hierover uit. Economen van ING verwachten dat de ECB pas september een volgende renteverlaging zal overwegen.

"Voor de ECB wordt de zomer dus relatief saai. Men kan het zich veroorloven om niet nog een renteverlaging door te voeren op basis van de te hoge kerninflatie en de sterke arbeidsmarkt, en zal waarschijnlijk gewoon de binnenkomende gegevens over lonen, inflatie en groei afwachten", aldus ING.

Dinsdagochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in juni is uitgekomen op 2,5 procent, tegenover 2,6 procent in mei. Dat was ook verwacht. De kerninflatie, voor de Europese Centrale Bank een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt uitging van een daling tot 2,8 procent. Verder bleef de diensteninflatie onverminderd hoog op 4,1 procent.

Lagarde erkende dat de diensteninflatie hardnekkig blijft en dat dit onder meer te maken heeft met de hoge lonen. De ECB let nauwlettend op de componenten die samen de diensteninflatie vormen, maar gaf ook aan dat deze indicator niet per se op 2 procent uit hoeft te komen, ook omdat de producentenprijzen wel dalen.

Volgens Lagarde gaat het met de inflatie in de eurozone de goede kant op, maar is het nog steeds een hobbelige weg tot het einde van 2024. De doelstelling van de ECB wordt volgens Lagarde in de tweede helft van 2025 bereikt.

Powell zei op zijn beurt dat de afkoelende arbeidsmarkt geen probleem lijkt te zijn voor toekomstige inflatie. Dinsdag werd bekend dat het aantal openstaande vacatures in de VS in mei juist is gestegen, naar 8,1 miljoen, tegenover 7,9 miljoen in april.

De euro/dollar noteerde dinsdag rond het slot op 1,0737, terwijl de olieprijzen aanvankelijk verder stegen maar tijdens de middag toch wat van die winst verloren. De obligatierentes daalden licht aan beide kanten van de oceaan.

Stijgers en dalers

In de AEX deed NN Group goede zaken met een winst van 1,3 procent, terwijl ASR onderaan belandde met een verlies van 1,9 procent. JPMorgan verlaagde het advies voor verzekeraar ASR van Overwogen naar Neutraal. Het koersdoel werd daarbij bijgesteld van 54,00 naar 52,00 euro. Het advies voor sectorgenoot NN ging juist van Neutraal naar Overwogen, en het koersdoel van 50,00 naar 62,00 euro. Aegon verloor 0,9 procent.

Verder won DSM-Firmenich 1,4 procent en ging UMG aan kop in de hoofdindex met een winst van 1,6 procent. Unilever verloor 0,9 procent. Jefferies verhoogde maandagavond het koersdoel voor Unilever van 37,00 naar 40,00 Britse pond, waarbij het Underperform advies echter werd gehandhaafd. Jefferies is er niet van overtuigd dat Unilever de consensus zal halen in het tweede kwartaal.

Ook Prosus behoorde tot de dalers met een koersverlies van 0,7 procent, net als ArcelorMittal.

In de AMX herstelde Alfen met nog eens 5,0 procent van de koersdreun van vorige week. Aperam won 1,1 procent, net als Basic-Fit, OCI en Air France-KLM. Just Eat Takeaway moest 2,0 procent inleveren en AMG 2,5 procent.

Bij de smallcaps viel het verlies van Ebusco op. Het aandeel daalde met 2,5 procent nadat bleek dat Van der Valk Investment het belang in de bussenbouwer heeft verlaagd van 20 naar 6,5 procent.

Toch was Ebusco niet de grootste daler. Azerion en Fastned verloren 2,9 en 3,2 procent.

Brunel won 5,2 procent. Topman Jilko Andringa stopt aan het einde van dit jaar. ING sprak van een verrassend vertrek, maar adviseerde beleggers bij eventuele koersdruk toe te slaan. Het aandeel Brunel is namelijk "verdomd goedkoop", vindt analist Marc Zwartsenburg.

Wall Street

Aan het einde van de Europese beursdag handelden de Amerikaanse beurzen overwegend licht hoger.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen
AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.