Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen lager rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag rond het middaguur lager. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 509,87 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 1,1 procent op 18.104,42 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,8 procent bij een stand van 7.502,13 punten. De Britse FTSE noteerde 0,3 procent lager op 8.142,76 punten.

Maandag sloten de Europese beurzen nog in het groen, opgelucht nadat de eerste ronde van de Franse verkiezingen geen monsterzege opleverde voor extreem links of rechts. Marktkenners verwachten dat de partij van Marine Le Pen, die de eerste ronde won, geen absolute meerderheid zal krijgen in de tweede ronde van de verkiezingen komende zondag.

Dinsdag is het sentiment afwachtend. Later vandaag nemen ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar collega van de Federal Reserve Jerome Powell deel aan een paneldiscussie tijdens de jaarlijkse bankenbijeenkomst van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra.

Daar staat inflatie bovenaan de agenda, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. De paneldiscussie start rond 14.30 uur.

Dinsdagochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in juni is uitgekomen op 2,5 procent, tegenover 2,6 procent in mei. Dat was ook verwacht. De kerninflatie, voor de Europese Centrale Bank een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt uitging van 2,8 procent. Verder bleef de diensteninflatie onverminderd hoog op 4,1 procent.

"Het leek al onwaarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank de rente zou verlagen tijdens haar vergadering in juli, en de inflatiecijfers van juni zullen de neiging van beleidsmakers om zeer voorzichtig te handelen versterken", zeiden economen van Capital Economics.

Opvallend was verder de stijging van de consumentenprijzen in Nederland. Die liepen in juni op van 2,7 naar 3,2 procent.

De euro/dollar noteerde dinsdag rond lunchtijd licht lager op 1,0715, terwijl de olieprijzen verder stegen. De Duitse tienjaarsrente daalde licht, naar 2,60 procent, na een stijging op maandag, terwijl de Franse variant iets steeg, naar 3,31 procent. Daarmee is de zogeheten spread weer meer dan 70 punten.

Bedrijfsnieuws

Siemens Energy ging aan kop in de Duitse DAX, met een winst van 4,7 procent. Zalando steeg 2,7 procent. Verder deden aandelen in de defensiesector goede zaken. Rheinmetall en MTU Aero Engines stegen rond een half procent. In Parijs stonden deze aandelen, waaronder Thales en Safran, juist onder druk.

Europese verzekeraars stonden dinsdag ook onder druk, net als autobouwers. Hannover Re daalde met 3,0 procent en Munich Re bijna 4 procent. In Parijs verloor AXA 1,2 procent. ASR daalde in Amsterdam met 2,8 procent, terwijl NN Group 1,1 procent steeg, na een sectorrapport van JPMorgan. JPMorgan haalde ASR van de kooplijst en zette NN daar juist op.

AB InBev daalde rond een procent in Brussel na een koersdoelverlaging bij Deutsche Bank, dat verder het Houden advies handhaafde. Jefferies bleek in een rapport juist positief over de brouwer en denkt dat de outlook voor 2024 overtroffen zal worden.

Britse banken hebben aantrekkelijke waarderingen en lijken op weg naar een solide winstseizoen, aldus UBS. Barclays en Lloyds verloren dinsdag rond een half procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond het middaguur 0,4 procent in het rood.

Wall Street eindigde maandag hoger. De S&P 500 steeg 0,3 procent op 5.475,09 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 39.169,52 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 17.879,30 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.