Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Damrak onder druk
Beeld: Euronext

Damrak onder druk

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs staat dinsdagochtend onder druk. Rond de klok van 11.00 uur daalde de AEX met 0,4 procent naar 919,86 punten.

Vanochtend volgen nog de Europese inflatiecijfers en vanmiddag staan in de VS de vacatures op de rol, in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

KBC verwacht dat de inflatie is gedaald van 2,6 naar 2,5 procent. Inflatie staat bovenaan de agenda tijdens de bijeenkomst van de centrale banken deze dagen in het Portugese Sintra, zo merkte Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild op. Tijdens een lange toespraak verklaarde ECB-voorzitter Christine Lagarde dat de vooruitgang die in het verleden is geboekt bij het terugdringen van de inflatie indrukwekkend was, maar dat er geen garantie is dat de ECB-doelstelling gemakkelijk zal worden gehaald.

Ze erkende ook dat er geen garantie is dat we een zachte landing krijgen. "In feite heeft ze er indirect op gewezen dat centrale bankiers het niet weten en dat ze afhankelijk zullen blijven van data", aldus Vranken. 

De cijfers uit Duitsland waren maandag behoorlijk bevredigend, waar de inflatie opnieuw daalde. "Daar daalde de inflatie van 2,8 naar 2,5 procent. Dat zullen ze in Frankfurt en Berlijn wel kunnen waarderen", aldus Erik-Jan van Harn van Rabobank.

Als dit zich op bredere schaal zou herhalen in de eurozone, dan heeft de ECB ruimte om de komende maanden opnieuw de rente te verlagen, meent Vranken. 

De euro/dollar daalde dinsdag naar 1,0715. De tienjaarsrente in zowel de VS als Duitsland daalde iets.

Olie werd 0,4 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX ging NN Group aan de leiding met een winst van 1,1 procent, terwijl ASR onderaan noteerde met een verlies van 2,9 procent. JPMorgan verlaagde het advies voor verzekeraar ASR van Overwogen naar Neutraal. Het koersdoel werd daarbij bijgesteld van 54,00 naar 52,00 euro. Het advies voor sectorgenoot NN ging juist van Neutraal naar Overwogen, en het koersdoel van 50,00 naar 62,00 euro.

Verder wonnen ASMI en Shell circa een half procent en daalde Unilever met 1,5 procent. Jefferies verhoogde maandagavond het koersdoel voor Unilever van 37,00 naar 40,00 Britse pond, waarbij het Underperform advies echter werd gehandhaafd. Jefferies is er niet van overtuigd dat Unilever de consensus zal halen in het tweede kwartaal.

In de AMX herstelde Alfen met 4,1 procent van de koersdreun van vorige week. Aperam won 2,1 procent, maar Corbion moest 1,4 procent inleveren.

Bij de smallcaps viel het verlies van Ebusco op. Het aandeel daalde met 3,5 procent nadat bleek dat Van der Valk Investment het belang in de bussenbouwer heeft verlaagd van 20 naar 6,5 procent.

Verder verloor Azerion 2,7 procent, maar won Brunel 2,2 procent. Topman Jilko Andringa stopt aan het einde van dit jaar. ING sprak van een verrassend vertrek, maar adviseerde beleggers bij eventuele koersdruk toe te slaan. Het aandeel Brunel is namelijk "verdomd goedkoop", vindt analist Marc Zwartsenburg.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt verkopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.