Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wall Street koerst hoger
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag licht hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,1 procent op 5.467,09 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 39.182,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger op 17.818,16 punten.

Wall Street is het tweede jaarhelft rustig begonnen, na mooie winsten in het eerste halfjaar. In de eerste zes maanden van 2024 steeg de Nasdaq ruim 18 procent en kon de S&P 500 dik 14 procent bijschrijven. De Dow staat nu op een jaarwinst van bijna 4 procent.

ING schreef eerder dat de beurzen in de tweede jaarhelft verder zullen stijgen, maar niet meer in een "mooie rechte lijn."

Het belangrijkste economische cijfer deze week is waarschijnlijk het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt sterker zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien, en minder sterk als de banengroei hoger uitvalt dan verwacht.

"Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen, maar kan de markt ook dwingen om de neutrale rente nog hoger in te prijzen op ongeveer 3,75 procent, waardoor de rentecurve zou afvlakken", schreef de Franse bank.

Woensdag staan nog de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op de rol, hoewel Wall Street dan eerder sluit vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de VS op donderdag. Dan zijn de Amerikaanse beurzen helemaal dicht.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de activiteit in de Amerikaanse industrie in juni verder is afgenomen, waar werd gerekend op een verbetering. Dit bleek uit cijfers van Institute for Supply Management. De inkoopmanagersindex daalde van 48,7 in mei naar 48,5 afgelopen maand. De markt rekende op een verbetering naar 49,2.

"De Amerikaanse productieactiviteit bleef krimpen aan het einde van het tweede kwartaal. De vraag was opnieuw zwak en de productie daalde", zei Timothy Fiore van ISM.

De inkoopmanagersindex zoals samengesteld door S&P Global wees juist op een iets sterkere groei, met een indexstijging van 51,3 naar 51,6. Toch waarschuwde econoom Chris Williamson van S&P dat het groeimomentum "frustrerend" zwak blijft.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 8 basispunten hoger op 4,484 procent. De tweejarige variant steeg licht, naar 4,787 procent.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0735. De olieprijzen stegen met bijna twee procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Chewy, een producent van producten voor huisdieren, waren vorige week al beweeglijk toen de populaire belegger Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, hintte op een belang. Maandag bevestigde Gill dat hij een belang van 6,6 procent heeft genomen in Chewy. Het aandeel steeg eerder op de dag nog 15 procent, maar met nog een paar uur handel te gaan, stond er maandagavond een verlies van ruim 4 procent op de borden. Sectorgenoot Petco daalde bijna 12 procent.

Franse mededingingsautoriteiten zijn van plan om Nvidia aan te klagen voor het overtreden van de mededingingsregels. Dit meldde persbureau Reuters maandag op basis van bronnen. In september vorig jaar vielen de Franse autoriteiten nog bedrijven binnen in de sector voor grafische kaarten, maar die actie was specifiek gericht op Nvidia, zeiden de bronnen tegen Reuters. In navolging daarvan zouden de Franse autoriteiten nu een aanklacht, of punten van bezwaar, hebben opgesteld, zei het persbureau. Aandelen van Nvidia noteerden maandag licht lager.

Boeing steeg 2,5 procent nadat bekend werd dat het zijn toeleverancier van vliegtuigrompen Spirit AeroSystems gaat terugkopen voor 37,25 dollar per aandeel om de kwaliteit van zijn productie te verhogen. Ook waren er berichten dat de openbare aanklager in de VS de vliegtuigbouwer zal vervolgen voor fraude. Aandelen van Spirit noteerden maandag 4 procent hoger.

Cassava Sciences herstelde maandag met 5 procent. Vrijdag daalde het aandeel nog met 35 procent omdat een leidende wetenschapper zou zijn gedagvaard. Het biotechbedrijf heeft een middel tegen Alzheimer in klinisch onderzoek.

BlackRock neemt de Britse aanbieder van financiële data Preqin over voor 3,2 miljard dollar. BlackRock daalde licht.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.