Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Valuta: euro stijgt op mogelijke alliantie tegen Le Pen
Beeld: ABM Financial News

Valuta: euro stijgt op mogelijke alliantie tegen Le Pen

(ABM FN-Dow Jones) De euro steeg maandag tegenover de dollar, tegelijk met de koersen van Franse aandelen, op de verwachting dat politieke partijen in Frankrijk de krachten gaan bundelen om te voorkomen dat de ultrarechtse partij van Marine Le Pen een absolute meerderheid krijgt bij de parlementsverkiezingen.

De euro steeg 0,2 procent tot 1,0757 dollar. Eerder op de dag werd een top bereikt op 1,0778, het hoogste niveau in ruim twee weken.

De Franse CAC40-index steeg ruim een procent met duidelijke koerswinsten voor aandelen van banken zoals Societe Generale, Credit Agricole en BNP Paribas.

De partij van Marine Le Pen, Rassemblement national, eindigde als eerste in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen van zondag, met circa een derde van de stemmen. De linkse coalitie Nouveau Front Populaire, van de socialistische partij en de groene partij met een ultralinkse partij kreeg 29 procent van de stemmen. De partij van de Franse president Emmanuel Macron eindigde als derde met ongeveer 20 procent van de stemmen.

Volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote vreesde de markt voor een nog grotere overwinning van Le Pen. Ze denkt dat de koersstijging van de euro beperkt zal zijn tot de tweede verkiezingsronde op 7 juli. De euro stijgt volgens haar op het gerucht dat de partij van Le Pen mogelijk geen absolute meerderheid zal halen, maar het risico dat dat toch gebeurt, is "niet verwaarloosbaar", volgens Ozkardeskaya. En dat betekent dat de markt zal afwachten wat er daadwerkelijk gebeurt.

Als Rassemblement national in de tweede ronde op 7 juli een absolute meerderheid behaalt, kan de partije de Le Pen-protégé Jordan Bardella tot premier benoemen en mede bepalen wie er benoemd wordt op belangrijke Europese posities.

Maar de linkse- en middenpartijen lijken na de eerste ronde van plan om hun kandidaten die als derde eindigden, terug te trekken uit de tweede ronde. Dit zou in veel kieskringen een overwinning van de Rassemblement national kunnen voorkomen en dat kan leiden tot een parlement waarin geen van de partijen een meerderheid achter zich heeft, zodat een nieuwe regering weinig gedaan kan krijgen.

"Die mogelijkheid is een opluchting voor de markt", aldus marktanalist Axel Rudolph van IG Group.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.