Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen openen naar verwachting hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen openen naar verwachting hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, nadat de Fransen zondag naar de stembus gingen.

IG voorziet een openingswinst van 122 punten voor de Duitse DAX en een plus van 122 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 11 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd, waarmee er een terughoudend einde kwam aan een moeizame maand en kwartaal. Voor de Stoxx Europe 600 was het over het geheel nog wel een mooie eerste jaarhelft, met een plus van bijna 7 procent, maar kijkend naar het afgelopen kwartaal daalde de pan-Europese index licht en in juni werd een verlies van rond een procent geleden.

De Duitse DAX steeg in de eerste zes maanden van 2024 zo'n 9 procent, maar in het afgelopen kwartaal en in de maand juni verloor de index ruim een procent. De Franse beurs staat voor het jaar in de min en leverde afgelopen maand ruim 6 procent in en in het tweede kwartaal bijna 9 procent.

Wat Europa betreft, waren de vervroegde verkiezingen in Frankrijk volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild van "cruciaal belang" voor het sentiment in de afgelopen maand.

Zondag werd duidelijk dat Marine Le Pen en haar radicaalrechtse partij de eerste ronde van de Franse verkiezingen hebben gewonnen. Rassemblement National kreeg volgens de exitpolls 33 procent van de stemmen, tegenover 20 procent voor Macrons Renaissancepartij en 28 procent voor de linkse coalitie.

Door de hoger dan verwachte opkomst, is het volgens politiek analisten lastiger inschatten wat de uitkomst wordt van de tweede rond op 7 juli.

Allianz zei dat zowel een extreemrechtse als een extreemlinkse Franse regering negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de Franse financiële markten, maar de besmetting voor de rest van Europa is volgens de analisten beperkt, zolang de volgende regeringsleider zijn anti-EU-standpunt matigt.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,286 en de Duitse variant op 2,497 procent, waarmee de spread uitkwam op 79 punten. Maandag noteerde de Franse rente op 3,301 en de Duitse rente op 2,498 procent, waarmee de spread fractioneel steeg naar 80 punten.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag nog bekend dat de Britse economie in de eerste drie maanden van dit jaar iets harder is gegroeid dan aanvankelijk gemeten. Het Britse bruto binnenlands product steeg met 0,7 procent op kwartaalbasis. Dat is een kleine opwaartse bijstelling ten opzichte van de eerder gemelde groei van 0,6 procent.

De Franse inflatie daalde in juni van 2,3 naar 2,1 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in juni sterker dan verwacht gestegen en het werkloosheidspercentage liep daardoor op naar 6,0 procent.

Maandagavond begint het jaarlijkse symposium van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra. Dinsdag is de meest interessante dag, met onder meer een paneldiscussie waar ECB-voorzitter Christine Lagarde en Fed-voorzitter Jerome Powell aan deelnemen.

Bedrijfsnieuws

Zalando voerde vrijdag de DAX aan, met een plus van 2,7 procent. MTU Aero Engines won 2,4 procent. Siemens Healthineers leverde in Frankfurt 2,8 procent in.

In Parijs eindigde Dassault net als MTU in het groen en deed ook ArcelorMittal goede zaken. Franse banken kenden een mindere dag. Crédit Agricole leverde 1,5 procent in en ook Société Générale en BNP Paribas sloten gemiddeld een procent in het rood.

Na een dip op donderdag zaten Europese autoaandelen vrijdag in de lift. Porsche Automobil Holding won 1,0 procent, Volkswagen 1,4 procent en Mercedes-Benz 1,8 procent. Renault steeg 1,1 procent.

Consumentenaandelen Henkel, Beiersdorf en L'Oreal stonden onder druk, waarbij L'Oreal zelfs 3,0 procent verloor en hekkensluiter was in de CAC40, terwijl Europese halfgeleideraandelen juist in het groen eindigden.

STMicroelectronics voerde de beurs in Parijs aan, met een winst van 1,5 procent. Infineon won bijna een procent. ASML moest het in Amsterdam doen met een plus van iets minder dan een half procent.

Nokia nam Infinera over in een deal ter waarde van 2,3 miljard dollar. Het aandeel Nokia steeg in Helsinki met 1,5 procent.

Euro STOXX 50         4.894,02 (-0,2%)
STOXX Europe 600        511,42 (-0,2%)
DAX                  18.235,45 (+0,1%)
CAC 40                7.479,40 (-0,7%)
FTSE 100              8.164,12 (-0,2%)
SMI                  11.993,83 (-0,1%)
AEX                     923,85 (-0,1%)
BEL 20                3.887,24 (-0,8%)
FTSE MIB             33.154,05 (-0,1%)
IBEX 35              10.943,70 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een groene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, waarmee er een terughoudend einde kwam aan een sterk eerste halfjaar voor Wall Street.

In de eerste zes maanden steeg de Nasdaq ruim 18 procent en kon de S&P 500 dik 14 procent bijschrijven. De Dow staat nu op een jaarwinst van bijna 4 procent.

ING schreef eerder dat de beurzen in de tweede jaarhelft verder zullen stijgen, maar niet meer in een "mooie rechte lijn."

Marktkenners rekenen op meer volatiliteit in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Vrijdagnacht stonden president Joe Biden en zijn uitdager, voormalig president Donald Trump, voor het eerst tegenover elkaar in een debat.

Dat pakte vooral voor Biden slecht uit. De president kwam warrig over en wist zijn beleidssucccessen daardoor niet goed over te brengen. Binnen de Democratische partij gaan geluiden op dat Biden mogelijk vervangen moet worden als kandidaat.

"De kans van Biden op een tweede termijn ligt na het debat aan diggelen. Alleen als Biden zich terugtrekt voor de Democratische conventie in augustus kan nog voorkomen worden dat Trump weer aan de macht komt. Het was dan misschien ook niet zo’n slecht idee om het eerste debat voor de conventie te laten plaatsvinden in plaats van erna zoals gebruikelijk", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. "Nu is er nog een mogelijkheid om hem op tijd te vervangen."

Een overwinning van Trump zal volgens Rabobank leiden tot hogere importtarieven voor alle handelspartners, inclusief Europa. Voor de VS zal dit leiden tot hogere inflatie en minder renteverlagingen door de Fed. "De tienjaarsrente op Amerikaanse overheidsobligaties liep dan ook op tijdens het debat.

De laatste handelsdag van de maand stond verder vooral in het teken van de belangrijke PCE-inflatie, die de Fed als graadmeter ziet voor zijn rentebeleid.

In mei kwam de PCE-inflatie conform de verwachting uit op 2,6 procent en stegen de kernprijzen met eenzelfde percentage, hetgeen ook was voorzien. In april stond de PCE-inflatie op 2,7 procent en de kerninflatie op 2,8 procent.

"Als de gegevens het mogelijk maken om het monetaire beleid iets minder restrictief te maken, denken we dat de Fed die kans zal grijpen, mogelijk al in september", schreven economen van ING in reactie op de PCE-cijfers. Maar daar zijn drie dingen voor nodig: meer bewijs dat de inflatiedruk verder afneemt, een Amerikaanse arbeidsmarkt die verder afkoelt en de consumentenbestedingen die verder afnemen, zodat de economie ook minder hard groeit, aldus ING.

Als dat gebeurt zal de Fed proberen "het monetaire beleid te wijzigen van "restrictief" naar "iets minder restrictief" met renteverlagingen van 25 basispunten in september, november en december", volgens ING.

Verder bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in juni verder is gedaald, van 69,1 tot 68,2. Positief was wel dat de inflatieverwachting ook afnam, van 3,3 tot 3,0 procent.

De economische activiteit in de regio Chicago is in juni minder hard gekrompen dan in de maand ervoor. De inkoopmanagersindex wees op een stijging van 35,4 naar 47,4.

Deze week staan twee banenrapporten op de rol. Verder zijn de handelsvolumes mogelijk wat lager in de tweede helft van de week. Woensdag sluit Wall Street eerder de deuren omdat de VS donderdag haar onafhankelijkheid viert. Dan, op 4 juli, zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag gesloten.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Nike verloren 20 procent aan waarde. Nike rapporteerde over het afgelopen kwartaal een winst die hoger lag dan de verwachtingen van analisten, maar de omzet en de verwachtingen voor het eerste kwartaal bleven juist achter bij de prognoses. De aandelen van sectorgenoot Foot Locker daalden met meer dan 2 procent.

Walgreens Boots Alliance verloor richting het weekend 0,8 procent, een dag nadat de drogisterijketen met 22 procent kelderde toen het plannen onthulde die zouden kunnen leiden tot de sluiting van duizenden ondermaats presterende winkels. Ook verlaagde Walgreens de winstverwachtingen. Volgens Dow Jones Market Data was dit de grootste procentuele daling ooit gemeten voor het aandeel.

Infinera steeg met bijna 16 procent naar 6,10 dollar per aandeel, nadat het Finse Nokia een akkoord bereikte om de maker van optische telecomapparatuur voor 2,3 miljard dollar over te nemen. De deal waardeert Infinera op 6,65 dollar per aandeel. De Amerikaanse notering van Nokia steeg 1,5 procent.

Accolade daalde vrijdag met bijna 44 procent, nadat de outlook van het medtechbedrijf niet aan de verwachtingen van analisten voldeed.

Aandelen van Chewy, een fabrikant van producten en voer voor huisdieren, stegen donderdag even 20 procent, nadat de particuliere belegger Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, op X een meme van een hond plaatste. Ook aandelen van sectorgenoot Petco zaten toen kortstondig in de lift. Chewy sloot donderdag uiteindelijk licht lager, terwijl Petco iets hoger eindigde. Vrijdag noteerde Chewy ruim 6 procent in de min, terwijl Petco juist 13 procent steeg.

S&P 500 index                5.460,48 (-0,4%)
Dow Jones index             39.118,86 (-0,1%)
Nasdaq Composite            17.732,60 (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden kleine winsten. De Chinese industrie bleek in juni licht gegroeid, waar volgens S&P Global de Japanse industrie een pas op de plaats maakte.

Nikkei 225             39.585,90 (+0,01%)
Shanghai Composite     2.976,64 (+0,3%)
Hang Seng              17.718,61 (+0,01%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0754. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0713.

USD/JPY Yen   161,09
EUR/USD Euro  1,0754
EUR/JPY Yen   173,24

MACRO-AGENDA:
01:30 Inkoopmanagersindex industrie -  Juni def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Juni (Chi)
06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VK)
14:00 Inflatie - Juni vlpg (Dld)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juni (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)
00:00 ECB-forum Sintra (welkomstdiner)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.