Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Alfen verlaagt outlook stevig
Beeld: Alfen

Alfen verlaagt outlook stevig

(ABM FN-Dow Jones) Alfen heeft woensdag de outlook voor 2024 verlaagd en is in gesprek met zijn banken over de afgesproken convenanten. Dit bleek voorbeurs uit een persbericht.

In plaats van een omzet van 590 tot 660 miljoen euro rekent het bedrijf nu op 485 tot 520 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen nu uitkomen op ongeveer 5 procent. Eerder dacht Alfen nog dat het de marge van 11,3 procent in 2023 zou overtreffen.

"Een aantal grote opdrachten voor energieopslagsystemen die aanvankelijk verwacht werden om in het tweede kwartaal ondertekend te worden, zijn uitgesteld", verklaarde Alfen de outlookverlaging. Aangezien deze omzet nu pas in 2025 valt, verwacht Alfen dat de omzet van deze divisie met ongeveer 20 procent zal dalen ten opzichte van 2023.

Daarnaast kampt de divisie Smart Grid Solutions met problemen in de aanvoerketen. "Dat leidt tot een verwachte omzetgroei in 2024 van ongeveer 5 procent." Alfen heeft door de vochtproblemen bij zijn transformatorhuisjes met vertragingen te maken. Hoewel de zogeheten Pacto's weer kunnen worden geleverd, gebeurt dit minder snel dan Alfen had gehoopt. Wel merkte Alfen op dat de vraag sterk blijft.

Tot slot is de vraag naar elektrische auto's nog altijd stijgende, maar in een lager tempo dan voorzien. Er werd eerder dit jaar gerekend op een groei van tegen de 10 procent, maar tot en met mei zag Alfen dat dit slechts 2 procent was. "Een belangrijke indicatie", aldus Alfen, dat daarom voorzichtiger is geworden voor de tweede jaarhelft. Voor de divisie EV Charging rekent Alfen in 2024 nog altijd op een omzetgroei van 5 tot 10 procent. In 2025 zal de verkoop van elektrische auto's vermoedelijk wel versnellen, “zodra goedkopere modellen zijn gelanceerd”.

Alfen kondigde woensdag ook twee afschrijvingen aan van in totaal 11,1 miljoen euro, onder meer vanwege een verouderde voorraad bij EV Charging en een post van 7,5 miljoen euro voor de vochtproblemen met de Pacto.

Door de lagere EBITDA die Alfen in 2024 verwacht, in combinatie met de afschrijvingen, moest Alfen ook opnieuw in gesprek met zijn banken, om binnen de convenanten te kunnen blijven. Die gesprekken worden momenteel nog gevoerd.

"Alfen verwacht een negatieve vrije kasstroom in 2024, maar wel beter dan de 27,2 miljoen euro negatief in 2023." 

Verder zei Alfen dat het in de tweede jaarhelft de doelstellingen voor de middellange termijn zal herbekijken. 

Alfen blijft overtuigd van het winstpotentieel van het bedrijf en neemt maatregelen, zowel voor de korte als de lange termijn om de kostenbasis aan te passen aan de organisatie.

"Nu we een groeivertraging zien, is de beste optie om onze operationele kosten in lijn te brengen met onze omzetgroei", zei CEO Marco Roeleveld van Alfen woensdag.

Dit moet zorgvuldig gebeuren de komende maanden, omdat Alfen nog altijd gelooft in de toekomstige groei en de organisatie hiervoor klaar moet zijn. 

Zodra de batterijprijzen stabiliseren denkt Alfen dat de besluitvorming bij klanten weer vlotter zal verlopen, maar nu zetten dalende prijzen klanten aan om te wachten met het afgeven van opdrachten.

Op 22 augustus komt Alfen met de halfjaarcijfers.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. ING haalt Alfen van de kooplijst
  2. Alfen is een groot vraagteken

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alfen N.V. kopen verkopen

76% zegt verkopen

37 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.