Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
'Google ging boekje te buiten in deal met Facebook'

'Google ging boekje te buiten in deal met Facebook'

MOUNTAIN VIEW (AFN/BLOOMBERG) - Google is zijn boekje te buiten zijn gegaan in een vergaande samenwerkingsdeal met Facebook. Met die beschuldiging zijn tien Amerikaanse staten, waaronder Texas, gekomen. Ze sleepten Google woensdag voor de rechter vanwege vermeend machtsmisbruik met zijn reclamediensten.

Het gaat wat betreft de samenwerking met Facebook om een deal uit 2018. Die geeft adverteerders van Facebook de mogelijkheid om ook advertenties te plaatsen binnen het netwerk van Google. Op zichzelf is dat geen bijzondere deal, Google sloot soortgelijke partnerschappen met andere partijen. Maar wat volgens de aanklacht nooit publiekelijk bekend is geworden, is dat Facebook een voorkeursbehandeling zou hebben gekregen.

Klanten van Facebook zouden hierdoor meer advertenties kunnen plaatsen dan klanten van andere Google-partners. De twee bedrijven zouden ook afspraken hebben gemaakt over de hoogtes van prijzen voor advertenties, aldus de klacht. En Facebook zou ermee hebben ingestemd om zich terug te trekken uit de ondersteuning van software van concurrenten van Google. In ruil daarvoor zou het socialenetwerkbedrijf toegang tot bepaalde gegevens van Google hebben gekregen.

Geen wangedrag

Google en Facebook spreken de beweringen tegen. De staten hebben Facebook in de klacht overigens niet beschuldigd van wangedrag. Google ligt de laatste tijd vaker onder vuur.

De rechtszaak tegen Google volgt op een afzonderlijke claim van het ministerie van Justitie in de VS. Die beweert dat Google illegaal een monopoliepositie heeft verkregen met zijn zoekmachine. Dit deed Google door concurrenten te weren van belangrijke distributiekanalen.

Justitie in de VS spande in oktober al een mededingingszaak aan tegen Google. Eerder begon de Europese Commissie al diverse zaken over machtsmisbruik van Amerikaanse techgiganten. Justitie in de VS bereidt ook een zaak voor wegens mogelijk misbruik op de markt voor digitale advertenties.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alphabet kopen verkopen
Alphabet kopen verkopen
ALPHABET INC.CL.A DL-,001 kopen verkopen
Meta Platforms kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jopie1962 17 december 2020 09:35
    "Op zichzelf is dat geen bijzondere deal, Google sloot soortgelijke partnerschappen met andere partijen. Maar wat volgens de aanklacht nooit publiekelijk bekend is geworden, is dat Facebook een voorkeursbehandeling zou hebben gekregen."

    Als mijn garage mij een voorkeursbehandeling geeft, dan heb ik daar niet zo'n probleem mee. Maar goed, het is nu de tijd van heksenjagen op de big tech.

    Ik ben blij dat we onze eigen big tech eens lekker een poot gaan uitdraaien! als we dat niét zouden doen, dan zouden we veel te veel voorsprong op china krijgen, en dat terwijl de chineesjes het beste met ons voor hebben, nietwaar?
    China stimuleert hun big tech op alle plekken waar ze maar kunnen, met hier en daar een schijn-proces tégen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.