Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Lopende aandelen (short) optieposities moeten altijd als bijlage bij je testament!!

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. bobk 21 juni 2024 15:54
    Voorbeeld de Long Call Butterfly Spread ASML (recent door IEX aangegeven):
    +1 call 21mrt2025 1300 met -2 call 21mrt2025 1400 en +1 call 21mrt2025 1500
    Kost nu ongeveer 380 euro op 21 juni 2024 bij AMSL op 970 euro.
    Maximale winst op 21 maart 2025 bij ASML koers van 1400 euro: 10.000 euro - de aankoop 380 euro.

    Stel om wat voor reden dan ook ben je niet in staat om zelf te handelen. En de butterfly wordt niet verkocht voor 21 maart 2025 en de positie expireert op 21 maart 2025. Dan lopen de long gekochte opties waardeloos af wanneer je dan de in-the-money gekochte opties niet uitoefent middels opvragen van de ASML aandelen.
    Vroeger bij Alex/Binck nam dan Alex/Binck actie wel tegen zeer hoge kosten, en werden je long-posities uitgeoefend. Bij DeGiro werd mij verteld dat zij geen actie ondernemen.

    Dus stel op 21 maart 2025 staat ASML op 1500, er wordt geen actie ondernomen, dan zijn de call 1300 (en de call 1500) waardeloos en oefent de tegenpartij de -2 call 1400 uit. Er worden dan verplicht 200 ASML gekocht tegen de koers van 1500 voor 300.000 euro en deze 200 stuks a 1400 vervolgens geleverd voor 280.000 euro aan de tegenpartij. Een verlies van ongeveer 20.000 euro!!

    Helemaal dramatisch wanneer ASML dan nog hoger gaat staan. Elke euro hoger in de ASML koers is 200 euro meer verlies. Een ASML van 1800 levert al 80.000 euro verlies.

    Dus zorg altijd dat men in jouw omgeving precies weet hoe en wanneer te handelen met dergelijke posities. En zet het duidelijk op schrift.

    Zo'n veertig jaar geleden had een helaas veel te jong overleden collega meerdere langlopende long AKZO call opties, die toen gelukkig door de familie goed zijn afgewikkeld.
  2. forum rang 8 Leefloon 21 juni 2024 22:18
    quote:

    bobk schreef op 21 juni 2024 15:54:

    Bij DeGiro werd mij verteld dat zij geen actie ondernemen.
    Details niet bekeken of geverifieerd, maar misschien is het een idee om geen dure nepbroker zoals DeGiro te nemen, en om daar dan - tot overmaat van ramp - ook nog familie, vrienden en bekenden mee lastig te gaan vallen. Dit kan mogelijk een veel té moeilijk verhaal zijn voor verdrietige niet-kenners, waar wellicht niet met gepaste haast op kan worden geacteerd. Ene oor in, andere oor weer uit, ondanks goede bedoelingen inzake sterfgevallen of vergelijkbare notarissen-ellende.
  3. Han 2 22 juni 2024 10:54
    Of de giro een dure nep brooker is weet ik niet, maar verder natuurlijk helemaal mee eens, daarom beter gewone aandelen, en na een paar jaar niet handelen en dan blijkt dat de porto van de overledene het beter heeft gedaan dan alle andere: niet handelen dus (behalve als er Ebusco en Pharming in de porto zit).....
  4. forum rang 8 Leefloon 23 juni 2024 07:08
    quote:

    bobk schreef op 21 juni 2024 15:54:

    de positie expireert op 21 maart 2025 .... Bij DeGiro werd mij verteld dat zij geen actie ondernemen.
    Volledigheidshalve klopt dit niet. Voor de dure nepbroker expireert de optie dan op zaterdag 22 maart 2025. Eender welke dure nepbroker interesseert mij onvoldoende om zoiets uit te zoeken, maar er is een kans dat richting onwetende klanten gedaan wordt alsof er geen actie is ondernomen om waarde te behouden, voor klanten, maar dat zo'n dure nepbroker zelf die waarde casht op de zaterdagochtend.
  5. forum rang 8 Leefloon 23 juni 2024 07:51
    quote:

    Han 2 schreef op 22 juni 2024 10:55:

    Beleggen is zo eenvoudig: ishares S&P en verder leuke dingen gaan doen.
    De overledene zou "zelf beleggen" een leuk ding hebben kunnen vinden. Ik beveel aan om ook de uitvaart niet te laten verpesten door een kennelijk dus ongeschikte, dure nepbroker, en om allerlei instructies of tips voor de erfgenamen zoveel mogelijk te vermijden. Ook bij gewone aandelen zou iemand zeer illiquide aandelen kunnen hebben, een vaak leeg orderboek, met de instructie om die niet met een bestens order te verkopen. Goed bedoeld. Een erfgenaam met interesse en zonder haast moet dat zelf maar bedenken.

    Als je niet de pech hebt dat het overlijden op een onhandig moment plaatsvindt, op vrijdagmiddag 21 maart 2025 vlak voordat de positie gesloten zou zijn geworden door de overledene, dan is het sowieso verstandig om alle posities te sluiten. Al is het voorkomen dat er onenigheid ontstaat over € 1.000 winst of verlies, door een beweging van onderliggende ASML.

    Kies bij een broze gezondheid een geschiktere, goedkopere broker die geld niet laat "verdwijnen", beleg zelf leuk, en laat een uitvaart niet domineren door een dure nepbroker. Straks moet je ook nog procederen, als het overlijden op vrijdag 21 maart 2025 was en er met een geblokkeerde rekening niet eens verkocht kon worden.

    Goed bedoelde (schriftelijke) instructies mogen, ik ben daar "niet tegen", maar houd er rekening mee dat dat het ene oor in kan gaan, en het andere weer uit. Bijvoorbeeld door het ASAP sluiten van alle posities, zodat het hele verhaal er niet of nauwelijks meer toe doet. Ik sprak laatst iemand die te maken heeft met het krijgen van hele dure, wereldberoemde dingen (bijvoorbeeld een Formule 1-auto), en dan gaan anekdotes meer over instructies dan over ermee gewonnen races. Die instructies is meer iets waar de overledene mee bezig is. Vergelijk het met een superluxe maar complex koffiezetapparaat op een onbewoond logeeradres, dat door de lieve buren startklaar is gezet, met instructies als "de koffie komt uit het zilver pijpje. dat pijpje is goudkleurig, maar is van het merk zilver". Iets waar de trotse eigenaar van het apparaat mee bezig is, maar velen haken dan af en nemen dam maar een pilsie of kraanwater en laten het startklaar gezette apparaat met schoonmaakinstructies voor wat het is.

    Ook "niet oneens" met Han 2. Behalve een geschikte broker, zou je ook voor een geschiktere portefeuille kunnen gaan. Maar ik ben er niet tegen dat opa en oma leuk met opties bezig zijn. Ik zou wel een leukere bezigheid gaan zoeken dan het (voor thuis) printen van bijlagen met posities, teneinde de nalatenschap maximaal te laten zijn. Laat de erfgenamen zelf maar ASAP de portefeuille liquideren, zonder risico's te blijven lopen. Inclusief het risico dat een dure nepbroker er op zaterdagochtend 22 maart 2025 met jouw geld vandoor gaat, nadat iemand op vrijdagmiddag 21 maart 2025 overleed en de rekening werd geblokkeerd.

    Blijf voor mijn part dus lekker met opties bezig, maar laat de instructies maar achterwege. Of de erfgenamen liquideren de portefeuille ASAP, of de erfgenamen zetten met voldoende kennis de belegging voort en laten zich niet nogmaals pakken door een dure nepbroker door zelf naar een geschiktere over te stappen of door zelf de positie te sluiten. je zou het ook bij één bijlage kunnen laten, over dat liquideren. Een vers printje is meer iets waar de overledene mee bezig was, zijn of haar belevingswereld, maar niet per se de erfgenamen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.