Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Crown van Gelder« Terug naar discussie overzicht

PAPIERPRIJS FLINK IN DE LIFT

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. pardon 13 april 2010 13:41
    Ondanks de verhoogde papierprijs stijgt het aandeel niet echt,het eigen vermogen is nog steeds 20 euro per aandeel en de prijs van 1 aandeel 8,40.
    Wat hier de reden voor is weet ik ook niet,maar er is iemand die blijft herhalen met een verkoop van 200 stukjes en iedere keer ver onder de laatst gedane koers.
  2. pardon 13 april 2010 13:43
    =FOCUS: Papierprijs stevig in de lift


    Door Andre Sterk en Maaike Noordhuis

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Drukker Roto Smeets Group nv signaleert de laatste maanden een opwaartse druk bij de prijzen voor papier, verreweg de belangrijkste grondstof voor het bedrijf uit Deventer.

    Bert van Drie, inkoper van grondstoffen (waaronder papiersoorten) bij drukkersonderdeel Roto Smeets van de groep, noemt maandag tegen Dow Jones Nieuwsdienst vier factoren: de aardbeving in Chili die een grote pulpfabriek vernielde, het stilleggen van capaciteit door papierproducenten, stakingen in Finland, een grote vraag naar ruwe papiergrondstoffen vanuit het Verre Oosten en een opwaartse prijsdruk bij oudpapier sinds januari van dit jaar.

    Deze oorzaken dragen er toe bij dat de prijzen voor oudpapier, houtvrij papier en pulp vanaf de historische dieptepunten weer oplopen.

    "En we hebben die druk sinds enkele weken effectief zien worden met een aantal aankondigingen van prijsverhogingen van producenten", zegt Van Drie, "en dat is voor de gehele grafische industrie gevaarlijk, omdat veel contracten bij ons afnemende klanten een jaar en ook langer lopen, zeker nu de prijzen historisch laag zijn. Aan de inkoopkant gaan de prijzen omhoog, terwijl we aan de verkoopkant gehouden zijn aan onze contractuele verplichtingen en we prijsverhogingen niet meteen kunnen doorberekenen", aldus de inkoper.

    Van Drie wijst op de Noorse maker van magazinepapier Norske Skog, dat op 24 maart aangaf per 1 april de prijzen gaan verhogen met EUR35 per ton. "Let wel: dit is niet eens een marktbepalend bedrijf, maar nog geen 24 uur later volgde de gehele sector met een gelijkluidende aankondiging. Het geeft aan hoe hoog de nood is. Die bedrijven hebben een toenemende moeite om het prijstempo bij te houden", aldus Van Drie.

    Producent van houtvrij ongestreken papier Crown van Gelder nv bevestigt deze trend in een reactie: "De papierprijzen gaan weer omhoog de laatste maanden en dat was ook broodnodig", zo stelt directeur operations Miklas Dronkers, waarbij hij verwijst naar de sterke stijging van de celstofprijzen sinds mei vorig jaar.

    Ook Dronkers noemt de aardbeving in Chili als belangrijke factor in de prijsverhoging. Volgens de directeur is nu goed aan de klant duidelijk te maken dat de prijzen wel omhoog moeten. Daarnaast gaan klanten volgens de directeur meer bestellen en lopen de orderboeken weer vol.

    Of het aantrekken van de vraag incidenteel is, bijvoorbeeld met het oog op de naderende prijsstijging of in verband met aanvullen van voorraden, of structureel kon hij evenwel niet zeggen.

    Oudpapier loopt al enkele maanden in prijs op vanaf een historisch laag niveau nu in landen als China en Korea weer veel vraag is ontstaan vanuit de cartonagesector. De economie van China laat inmiddels weer een stijgende groei zien, waardoor de vraag naar verpakkingskarton sterk stijgt. Doordat de vraag naar oudpapier daalde is die markt met 18% tot 20% gedaald, waardoor er meer balans ontstond. "Nu treedt er schaarste op met hogere prijzen tot gevolg", zegt Van Drie.

    Van Drie stelt vast dat verschillende papiermakers de prijsstijging van oudpapier beantwoordden door deze grondstof even niet meer te gebruiken.

    "Je zag de kwaliteit verbeteren en dat kan betekenen dat oudpapier eenvoudigweg even te duur werd en het slimmer was om verse vezels in te zetten. De prijs van oudpapier is inmiddels van EUR70 per ton opgelopen naar EUR120 tot EUR130 per ton. Het perspectief in het licht van de vraag vanuit het Verre Oosten is niet helder en dus is het lastig te voorspellen waar de prijs een top vormt", aldus Van Drie.

    Roto Smeets, dat nu voor een ton papier dat gebruikt wordt voor het drukken van reclamewerk en tijdschriften tussen de EUR550 en EUR700 betaalt, wordt thans geconfronteerd met prijsverhogingen van EUR40 tot EUR50 per ton. Van het door Roto Smeets benodigde papier bestaat circa 50% uit oudpapier. Begin 2007 lagen de prijzen tussen de EUR600 en EUR800 per ton.

    Roto Smeets gebruikt voor 75% van al zijn drukwerk magazinepapier. Roto Smeets heeft een capaciteit van 400.000 ton per jaar.

    Van Drie neemt de trend in de prijsstijgingen zeer serieus. "Je ziet nu ook dat papierleveranciers bereid zijn een afkoopsom voor een termijncontract te betalen om de prijsverhogingen te kunnen doorvoeren. Het geeft aan hoe gespannen de markt is."

    Van Drie blikt terug op de recente geschiedenis en beschrijft hoe in 2008 veel papierfabrieken hun deuren sloten in verband met overcapaciteit. Miljoenen tonnen aan papierproductie verdwenen hierdoor. Eind 2008 was er meer balans, maar toen meldde recessie zich, waardoor de vraag daalde en weer was er sprake van overcapaciteit. De verwachting in de markt is dat eind dit jaar of begin 2011 door uitval er weer meer balans is ontstaan.

  3. [verwijderd] 24 augustus 2010 22:48
    quote:

    pardon schreef:

    Van Drie blikt terug op de recente geschiedenis en beschrijft hoe in 2008 veel papierfabrieken hun deuren sloten in verband met overcapaciteit. Miljoenen tonnen aan papierproductie verdwenen hierdoor. Eind 2008 was er meer balans, maar toen meldde recessie zich, waardoor de vraag daalde en weer was er sprake van overcapaciteit. De verwachting in de markt is dat eind dit jaar of begin 2011 door uitval er weer meer balans is ontstaan.
    Zat een beetje te kijken naar koopjes op de aex en kwam CVG tegen. Heb het ooit in porto gehad en dit verhaal en eigenvermogen van 20 euro per aandeel klinkt aardig. Wie heeft hier een mening over?

    de bos
  4. [verwijderd] 7 september 2010 03:42
    Het is belangrijk te weten waaruit dit eigen vermogen bestaat.

    Het makkelijkste is natuurlijk gewoon kas geld.

    Posten gebouwen en terrein doen het ook wel aardig.
    Deze worden als het goed is getaxeerd om de zoveel tijd.

    Voorraden kunnen ook aardig fluctureren.

    Als het eigen vermogen volledig bestaat uit goodwill dan is het weer een ander verhaal, dat komt er namelijk in deze economische tijd helemaal niet uit en kan met afboeken snel verdwijnen.

    Bij Crown van Gelder ziet het er wel goed uit met veel vaste activa (http://www.cvg.nl/pdf/2010/Verkort%20Verslag%202009%20compleet.pdf pagina 27), maar als dat dan weer hele lange loodsen zijn om het papier te maken dan is dat ook maar weer voor enkele partijen aantrekkelijk en dus niet zo courant.

    Maar de huidige waardering gaat naar mijn mening helemaal nergens over en als je dan toch in aandelen durft te stappen en je gaat er dus vanuit dat de wereld economisch niet vergaat dan vind ik dit er zeker 1 om je portefeuille mee te verbreden.

    Nu de prijzen weer verhoogd kunnen worden en de markt weer verbeterd zoals letterlijk wordt gezegd door CVG zelf moet die onderwaardering er een groot deel weer uit kunnen lopen.

    Kijk naar andere jaren wat toen de relatie was tussen koers en EV en wat de wpa ook toen was.

    Een koers van 12 euro lijkt mij minimaal op zijn plaats, maar er zijn meer aandelen waarvan het lijkt alsof ze opnieuw gevonden moeten worden door een paar grotere beleggers wil de koers een beetje serieus kunnen stijgen.
  5. [verwijderd] 8 september 2010 00:37
    ik kijk altijd naar reacties van aandelen die ik ook in portefeuille heb, gelukkig zijn dit niet de 1 miljard reacties per dag aandelen, wat ook meestal niet de degelijkere aandelen zijn die ik zoek.

    Ik was op vakantie sinds 22 augustus en kwam afgelopen nacht terug en wou op deze vraag wel mijn mening geven.

    Hans
  6. [verwijderd] 8 september 2010 21:17
    Jammer dat CVG niet kan profiteren van een verhoogd bod op Roto Smeets.

    Natuurlijk zijn het een papier maker en een drukker, maar als de drukker meer te doen krijgt dan heeft deze zeker ook meer papier nodig om te bedrukken.

    Roto Smeets wordt ook alleen maar gekocht om een slaatje uit te slaan en dit is met CVG ook goed mogelijk.

    Er worden nogsteeds veel bedrijven opgekocht en op de lokale markt staan nog een paar interessante en CVG vind ik er daar 1 van.
  7. [verwijderd] 27 november 2010 18:53
    quote:

    greedy1967 schreef:

    Vandaag maar weer eens een plukje gekocht op 7 rond. Dividendrendement 7%.
    Aantrekkelijke nichespeler. Moet toch een keertje overgenomen worden door een grote concurrent.
    Kan weleens een lange zit gaan worden,zolang het dividend intact blijft ben ik van de partij.als er aan het dividend getornd word,neem ik afscheid.
  8. [verwijderd] 30 juli 2011 01:45
    quote:

    Dezoeker schreef:

    [...]

    Kan weleens een lange zit gaan worden,zolang het dividend intact blijft ben ik van de partij.als er aan het dividend getornd word,neem ik afscheid.
    Zoals gezegd zo gedaan ,heb wat verlies genomen op € 6.30
    tot nu toe is dat een juiste beslissing geweest ,succes voor de zittenblijvers, ik kijk het wel ff aan ,

    gr
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.