Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Samas Groep« Terug naar discussie overzicht

Samas : vergeten en verloren ?

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 februari 2009 18:01
    Ik ben toch maar weer eens ingestapt.
    Samas; vergeten en verloren?
    Donderdag 19 februari 2009
    Het beurssentiment is dramatisch slecht. Beleggers worden dagelijks murw geslagen. Bij velen slaat de twijfel toe. Wij adviseren de beleggers afstand te nemen van de dagelijkse beurshectiek en te blijven kijken naar de feiten. Wanneer echter een goede nachtrust ontbreekt, moet een afweging gemaakt worden. Er zijn genoeg aandelen die onrealistisch laag staan.

    Er is al erg veel slecht nieuws verdisconteert in de koersen. OCE is er een voorbeeld van. Wanneer u na de nieuwsbrief van 29 januari heeft gekocht rond de Euro 2,05 adviseren wij u om de winst nog niet te verzilveren. Spijtoptanten die niet kochten kunnen alsnog kopen op Euro 2,48.

    U leest de krant en kijkt televisie. Het is dus niet nodig om in deze nieuwsbrief nu in te gaan op de stand van zaken in de economie en de verwachtingen. Belangrijk is echter ons te realiseren dat juist de verwachtingen en de angst nu de dagelijkse koersen bepalen. Is de angst gerechtvaardigd dat wij er over twee jaar net zo voor staan als onze (groot) ouders in de jaren Dertig? Wierda en Partners hoopt en denkt van niet.

    Het bedrijf dat we dit keer uitlichten is Samas. Allereerst: Samas heeft de laatste jaren dramatisch gepresteerd en de koers staat op een absoluut dieptepunt. De reden van ons koopadvies is niet omdat het een degelijk bedrijf is dat deze barre tijden makkelijk kan doorstaan. Een faillissement is zelfs niet ondenkbaar als de economische crisis lang en diep wordt. Wij vinden Samas interessant als we kijken naar de rendement/risicoverhouding. Wat is er aan de hand? Samas is Europa\'s grootste kantoorinrichter voor de zakelijke markt.

    Er worden kantoormeubelen geproduceerd en verkocht. Meer dan de helft van de omzet wordt in Duitsland behaald. Enkele jaren geleden is een automatiseringsproject (bedrijfsprocessen afstemmen en optimaliseren) ingezet dat uiteindelijk uitgelopen is op een catastrofe. Het project is stopgezet en heeft tot grote afboekingen op het Eigen Vermogen (aandeelhouders) geleid. De topman heeft het veld moeten ruimen en de concernomzet is ook nog gedaald door de economische teruggang. Het bedrijf is vergeten door de meeste beleggers en analisten. In 2006 deed de beurskoers ruim 9 Euro. Daarna ging het bergafwaarts. Er vindt momenteel erg weinig handel plaats. Houd daar rekening mee wanneer u een order plaatst. Limiteer dus!

    Waar staat Samas nu? Het bedrijf zit in de problemen. De 34 miljoen uitstaande aandelen en de koers van Euro 0,37 leiden tot een marktwaarde van Euro 13 miljoen. Het bedrijf werkt met een gebroken boekjaar (1 april t/m 31 maart) en rapporteert eens per half jaar. De laatste keer was in november 2008 ( periode t/m eind sept 2008). De feiten toen:

    -Halfjaaromzet Euro 133 miljoen.
    -Euro 3,9 miljoen Operationeel Verlies.
    -Afboekingen van Euro 7,6 miljoen op Eigen Vermogen door verkoop Franse activiteiten.
    -Melding dat Samas bezig was met verkoop van de Zwitserse activiteiten, wat niet gemakkelijk ging. Eigen Vermogen na afboeking: Euro 51 miljoen (Euro 1,20 per aandeel).

    Op 17 februari 2009 kwam het bedrijf met een persbericht. De belangrijkste punten:

    -De productiefaciliteit in Tilburg is verkocht en wordt terug gehuurd. De opbrengst van Euro 7 miljoen wordt gebruikt om de bankschuld te verlagen.

    -Er is noodzaak om de schuld te verlagen. Doel is om naast de Zwitserse activiteiten eventueel meer vastgoed te verkopen.

    -Er zijn afspraken gemaakt met banken (financieringen) over minimaal te behalen resultaat en solvabiliteit. De bank trekt dus de teugels aan en bepaalt deels wat kan en moet.

    -De omzet over het derde kwartaal (gebroken boekjaar) is met 11% gedaald, maar het operationele resultaat (voor rente, belasting en afboeking) zal licht positief zijn.
    De conclusie van Wierda en Partners:

    Alle zeilen worden bijgezet om de schuld te verlagen. Operationeel gezien gaat het langzaam beter. Er komen nog wel orders binnen. Zo heeft de Rijksuniversiteit Groningen onlangs nog een mooie order geplaatst. Eind september 2008 bedroeg de waarde van het Onroerend goed en de machines (groot deel zit in Duitsland) Euro 66 miljoen (Euro 1,90 per aandeel).

    Rekening houdend met afboekingen die gedaan zijn en worden en de schuldpositie, is de aandeelkoers te laag. Het operationeel resultaat, de waarde op de balans en een recent interview met de topman van Samas in het vaktijdschrift voor projectinrichting en interieurarchitectuur (www.insideinformation.nl) leiden tot ons koopadvies voor de speculatieve belegger. Voor de transparantie en wetgeving: De directie en cliënten van Wierda en Partners hebben positie in Samas (E. Wierda, directeur).

    “Edwin Wierda is Algemeen Directeur van Wierda en Partners www.wepv.nl Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om het doen van specifieke beleggingen. Iedere belegging die de lezer overweegt te doen, zal hij/zij moeten toetsen aan de eigen persoonlijke financiële situatie.”

    (bron : marketadvices.nl)
  2. [verwijderd] 18 maart 2009 19:42
    Ik ontving zojuist het volgende bericht:

    "Vanwege de toegenomen volatiliteit wordt de bevoorschotting voor Samas NV per direct gewijzigd van 70% naar 30%. Indien u gebruik maakt van effectenkrediet neemt uw bestedingsruimte hierdoor af".

    Nu is Samas in mijn portefeuille zwak vertegenwoordigd en heb ik wat kredietruimte maar zij die op het randje balanceren zouden Samas er wel eens kun uitkieperen.
    Ik ben benieuwd naar de consequenties v.w.b. de koers morgenvroeg.


  3. [verwijderd] 19 maart 2009 13:34
    Misschien ook wel niet!
    Wellicht is het tijd voor enig herstel.
    De daling die een jaar geleden ingezet is komt ten einde.Een kanshebber dus.

    Een rechtstreeks gevolg van de kredietcrisis welke tal van beursgenoteerde bedrijven in grote problemen gaat brengen betreft het rondbreien van de financiering. Om preciezer te zijn bedrijven waar noodzaak is tot herfinanciering, bijvoorbeeld omdat de schuldenlast te zwaar gaat drukken door verliezen of goodwillafschrijvingen. De aandelen van deze bedrijven moet je nu zeker niet hebben en staan unaniem hevig onder druk. Maar de aandelen kunnen op gegeven moment enorm potentieel bieden zodra de herfinanciering rond is of er anderszins een oplossing voor de misère komt.

    Het gaat om aandelen van bedrijven die op de rand van de afgrond verkeren, of daarbij dicht in de buurt komen. Situaties die zich eerder voordeden in het begin van dit decennium, toen de vorige baisse tal van slachtoffers maakte onder te zwaar gefinancierde bedrijven. Maar waar zich ook geweldige winstkansen voordeden indien er redding kwam. Herinnert u zich Getronics en Versatel? Bijna ten dode opgeschreven herrezen de koersen van de aandelen nadat een massale schuldsanering plaatsvond. De term debt to equity deed toen intrede, waarbij schulden worden omgezet in nieuwe aandelen, vreemd vermogen in eigen vermogen. Nadelig voor zittende aandeelhouders, maar kansrijk voor nieuwe.

    Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen
    Persoonlijk heb ik met dergelijke situaties, in de jaren 2003, 2004, goede ervaringen gehad. Ik stapte op het juiste moment in de verguisde en gigantisch verwaterde aandelen Getronics en Versatel, op het moment dat er een reddingsplan werd afgekondigd. Ik denk dat de huidige crisis tot tal van nieuwe herfinancieringen leidt. Nieuwe emissies, nieuwe claimemissies (aandelenuitgifte met voorkeursrecht) en nieuwe d2e’s (debt to equity). Deze zijn in beginsel nadelig voor zittende aandeelhouders, omdat hun belang in de onderneming vaak gigantisch wordt verwaterd. Je kan stellen dat de schuldenproblematiek van een bedrijf over de rug van de aandeelhouders wordt opgelost.

    Anderzijds is deze oplossing beter dan helemaal geen oplossing of een situatie waarin een bedrijf de boeken neer moet leggen. Een schuldsanering via nieuwe aandelen is als het bijten door een zure appel heen, waarna wel een meer gezonde situatie is ontstaan. En wel een situatie waarin het bedrijf doorgaans vrijwel schuldenvrij aan een nieuwe toekomst kan gaan werken en zich kan richten op operationele verbetering. Dit is dan weer op langere termijn gunstig voor de aandelen van dat bedrijf.

    Daarom richt ik me als belegger en voor de abonnees van VermogensVisie steeds meer op dit soort potentieel interessante situaties, omdat instappen op het juiste moment lucratief kan blijken. In dat kader is het zaak nu al te kijken bij welke bedrijven mogelijk een massale schuldsanering noodzakelijk wordt om te kunnen voortbestaan. Als voorbeelden in Nederland noem ik kantoorinrichter Samas en ICT bedrijf Qurius die aan de leiband van hun huisbank liggen en verstaan te hebben gekregen dringend bedrijfsonderdelen af te stoten. Zo niet, dan rest enkel een herfinanciering middels eigen vermogen daar de bank niet staat te springen de leningen nogmaals door te rollen. Meest positieve oplossing zou zijn een overname van delen of zelfs het gehele bedrijf, maar dat ligt moeilijk in deze barre tijden.

    Ook TomTom zou een kandidaat voor een emissie of debt to equity kunnen zijn, al heb ik hier nog wel de hoop dat de banken het leningenpakket willen heronderhandelen voor dit bedrijf. In dat geval zullen de teugels voor het navigatiebedrijf nog strakker worden aangehaald, maar is geen massieve verwatering van het aandelenkapitaal nodig. Een reddende engel in de vorm van een overname van TomTom, bijvoorbeeld door een concurrent of elektronicaconcern, is niet denkbeeldig.

    xxx

    ps Ik hou het bij T2 en Samas.........Q zie ik niet zitten.
  4. [verwijderd] 16 april 2009 11:08
    Op bericht Nova;

    Alle zeilen worden bijgezet om de schuld te verlagen. Operationeel gezien gaat het langzaam beter. Er komen nog wel orders binnen. Zo heeft de Rijksuniversiteit Groningen onlangs nog een mooie order geplaatst. Eind september 2008 bedroeg de waarde van het Onroerend goed en de machines (groot deel zit in Duitsland) Euro 66 miljoen (Euro 1,90 per aandeel).

    Order Groningen was 2,1milj.
    Verder zie je bij www.aanbestedingskalender.nl/default.... (zoek op Samas)dat er in 2008 nog het nodige is binnen gehaald bij het rijk.

    Ben dan ook benieuwd naar de cijfers over 3 weken.

    xxx
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.