Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Don´t shoot if I´m wrong .....

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 maart 2004 01:17
    Eén week .....
    ..... en we weten weer wat dalen is .....
    ..... de DOW van 10650 naar 10100 = -/-5%
    ..... de NAS van 2060 naar 1940 = -/-6%
    ..... de S&P van 1160 naar 1105 = -/- 5%
    ..... de DAX van 4160 naar 3800 = -/-9%
    ..... de CAC van 3800 naar 3570 = -/-6%
    ..... de FTSE van 4560 naar 4400 = -/-4%
    ..... de AEX van 360 naar 337 = -/-6%

    Eén week .....
    ..... en (vrijwel) al bovengenoemde indices staan op hun year-low
    ..... en de hele zorgvuldig opgebouwde winst van dit jaar is weggesmolten
    ..... en (vrijwel) alle indices zijn weer terug op de stand van rond de Kerst

    Eén week .....
    ..... en zeer stellig overal geponeerde koersdoelen van 370 - 380 - 400 zijn verdwenen en vervangen door 330 - 325 - 300 of erger

    Enkel degenen die al maanden zeggen en schrijven dat alles te hoog is opgelopen hadden dit voorzien, maar die hebben tegelijk een flink stuk rally gemist of ze hebben veel te vroeg en/of veel te vaak op een daling gespeculeerd of zijn op een gegeven moment (ten einde raad?) ook toegetreden tot het kamp der stieren.

    Maar wat nu?
    Net zo goed als vrijwel iedereen dacht dat de stijging maar door en door en door zou lopen en dat een correctie eigenlijk niet meer kón, zijn de meesten nu (in één week tijd!!) zó pessimistisch geworden dat men zich nauwelijks meer voor kan stellen dat deze daling ook wel weer een keer stopt.

    Zo breed, aanlokkelijk en uitnodigend als de INgang was, zo smal, onaantrekkelijk en weinig uitnodigend is de UITgang. Eén voor één is iedereen naar binnen gelokt, vandaar dat de stijging de laatste maanden zo tergend langzaam ging. Maar met z´n allen door de uitgang past dus niet en breekt er zelfs lichte paniek uit. Zorgvuldig opgebouwde portefeuilles werden rücksichtslos gedumpt de laatste dagen, zo leek het. Zorgvuldig opgebouwde winsten zijn zelfs verlieslatend verkocht.

    Vroegen velen zich een week geleden af wat er eigenlijk nog voor een schappelijke prijs te koop was, zo vraagt men zich nu wanhopig af wat men er nog voor kan krijgen, áls men zich dat zelfs al afvraagt, als ik zo naar de koersbeweging vandaag in het laatste uur kijk. Dat was gewoon dumpen ....

    Net was stockpicking, de zoektocht naar dat éne betaalbare fondsje (ook op IEX) een nieuwe sport geworden of alles dondert in elkaar en ligt er opeens weer veel méér voor het oprapen.

    Wordt Henk nu Stier?
    Nee, wees niet bang.
    Maar wat ik wèl weet is dat net zoals een stijging niet eindeloos doorgaat een daling dat ook niet doet. Vorige week was ik duidelijk te vroeg met het aangeven van een draaipunt. Een paar uur na mijn posting deed zich dat onbeschrijflijke tafereel voor in Madrid... Vervolgens beïnvloed dat natúúrlijk alle markten wereldwijd in negatieve zin, als was het een ETA (en dus een nationale Spaanse) aangelegenheid. Vervolgens komt daar afgelopen weekend tóch de bevestiging overheen dat het geen ETA-, maar, veel mondialer, een El Quaeda-aanslag was en kwam er nog een dalingsgolf overheen.

    Natúúrlijk kan het nog veel lager, maar met zulke oversold-condities, met een (psychologische) steun van de DOW op 10.000 vlakbij, met een steun net boven de 1100 op de S&P vlak onder de huidige koers en met nauwelijks lagere lows in de US i.t.t. in Europa, zal het me niets verbazen als morgen in het eerste handelsuur de low wordt gezet door verdergaande paniekverkopen, maar dat er vervolgens een herstel wordt ingezet.

    Neem het voor wat het waard is. Ik ben geen helderziende, móet je verkopen voor je eigen gemoedsrust of omdat ´de bank´ je belde, doe het dan. Het is het niet waard om hiervan wakker te liggen en je hele doen en laten erdoor te laten beïnvloeden.

    Ik zal echter niet tot de verkopers behoren in het eerste handelsuur, integendeel. Vandaag ben ik begonnen met het opbouwen van een long-positie. Te vroeg? Ja! Zie het negatieve slot in US. Morgen breid ik die uit, ik denk juist in dat 1e handelsuur. Een V-shape-reversal acht ik zeker mogelijk morgen (scherp down, incl. de daling in het laatste uur vandaag meegerekend en dan scherp weer omhoog). Tot waar? Geen idee. Eerst maar weer eens boven de 340 zien te komen, dan 343, dan 345, dan 348, dan 353. Ik ga het stap voor stap beoordelen. Maar in 1 run terug naar de laatste ´echte low´op 325 van half december vorig jaar of erger zie ik niet gebeuren.

    Don´t shoot if I´m wrong ..... als ik het mis heb verlies ik ook. Maar ook: Paniek is een slechte raadgever.

    vr.gr.
    h.
  2. [verwijderd] 16 maart 2004 04:28
    Henk kijk gewoon eens alleen naar de charts, daar waar je normaal goed in bent. We zitten in dezelfde schuit, maar dat alleen omdat de 340 niet hield. Kijk naar de grafiek van bijna alle Amerikaanse en europese beurzen. Dan heet het: Verkoop in een positieve dag, de seinen staan op rood. De eerstvolgende oude weerstand die nu de eerste steun zal zijn ligt zo rond de 315. Met een beetje pech zien we dat niveau nog deze week.

    succes
  3. [verwijderd] 16 maart 2004 08:51
    Wat Goed!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Wat een goed stuk van jou!!!!!!!!!
    ONWIJS GOED!!!!!!!

    Als ik kon zou ik je tien aanbevelingen geven. Jij kan echt ALTIJD blijven nadenken. Tegen de kudde in of niet. En vaak heb jij het echt bij het rechte eind (incl.timing en zo). Jij moet echt verschrikkelijk rijk zijn. En als je dat niet bent dan gun ik het je van harte. Iedereen mag jou dankbaar zijn voor de energie en tijd die je steeds weer in de koffiekamer steekt om je kennis, ervaring en je objectieve resultaat uit je speurwerk met ons te delen. Iedereen die kritiek heeft op jou moet zich maar eens beseffen dat jou resultaten steeds op objectieve feitelijke factoren berusten en dat jou ervaring weet wat de meest waarschijnlijke invloed van die factoren is. Deze deel jij met ons. Kritiek is dus overbodig mensen moeten zelf maar zien wat ze doen met de info van jou.(dit laatste zeg ik omdat ik je een keer in discussie heb zien gaan met mensen in de koffiekamer en dat vond ik zonde van je energie)

    Dank je wel meneer Koning ga aub hiermee door. Ik zou graag van je leren als dat kan ik heb er 100 euro per uur voor over om naar je te luisteren een keer.(weet ik veel of je het interesseert ik probeer het gewoon)

    Sorry voor al die veren in je kont maar je hebt ze zeker verdiend. Ik heb nog van niemand zoveel goede stukken gelezen.

    Met zeer vriendelijke groeten Pieter

  4. [verwijderd] 16 maart 2004 10:30
    Ik vraag me af in hoeverre er nou echt sprake was/is van paniek. Gisteren misschien even na half vijf maar men is inmiddels toch wel wat gewend de laatste jaren. Uitslagen van min of plus 3% is maanden lang een vrij normaal verschijnsel geweest. Er lijkt mij nog niet echt spraken van massale paniek en daardoor geen reden om tegen de draad in long te gaan zitten ook al is het maar voor even. Belangrijker zijn de steunen die gesneuveld zijn vorige week.
  5. forum rang 7 ffff 16 maart 2004 12:21
    Prachtige posting Henk,

    De Bel 20 is maar een lilliputtertje: maar als aanvulling bij jouw indrukwekkend lijstje :toch ook gezakt tot op zijn year-low punt ofwel 9 procent eraf.......op een week!

    We zitten weer "op 1 januari"

    Tweede kans voor beleggers? Eerlijk, ik weet het niet! Die ZEW cijfers vanmorgen waren weer bedroevend.

    Ik ga het gras maar verticuteren........

    Hartelijke groet Peter
  6. forum rang 6 marique 16 maart 2004 12:47
    Goed stuk, Henk, maar ik denk niet dat er alleen maar 'paniekverkopen' zijn. Kijk ik naar mezelf, totaal 20% afgebouwd, verdeeld over vrijdag, maandag en vandaag, dan heb ik dat niet niet paniekerig, maar zeer weloverwogen gedaan. Nu even pas op de plaats en het eind van de week afwachten.
    Gok ik mis? Misschien. Vorig jaar maart bleef ik te lang afwachten. Dat was dus ook verkeerd. Ben ik bearish? Nee, maar ik zie nogal wat signalen, die wijzen op een flinke neerwaartse correctie. Vooral in NY. Ja, en daar doen we in Euroland een beetje aan mee, hè.

    vrgr
    marique
  7. [verwijderd] 16 maart 2004 13:40
    Marique,

    Ben het helamaal met je eens. de huidige beweging van de AEX zal pas eindigen als de VS duidelijk met een reden omhoog gaat.
    Deze duidelijkheid en de redenen zijn op dit moment afwezig.
    Dat nu de VS-futures in de plus staan zegt helemaal niets. een paar contracten en hup daar gan ze.
    Ik vrees dan ook om 16.30 wederom een run naar de uitgang. Het is niet verstandig om daar helemaal niets mee te doen. Zoals jij zegt is het inderdaad raadzaam wat geld van de tafel te halen nu de nivo's nog acceptabel zijn. Puts op de AEX zijn op dit moment wel heel erg duur dus die mogelijkheden zijn beperkt.

    groet
  8. [verwijderd] 16 maart 2004 17:09
    Hallo Marique,

    Gevoelsmatig heb ik de indruk dat je eerder moet kopen dan verkopen. Als het bij deze correctie blijft dan is de daling miniem. Sinds maart 2003 is de markt behoorlijk en boven verwachting gestegen. De markt was toe aan een correctie. Nu viel deze correctie samen met een aanslag door waarschijnlijk Al Quaeda. Vergeleken met 11 september 2001 is de negatieve impact gematigd. Dat betekent dat de markt er sterk bij ligt.

    Eerlijk gezegd zie ik niet zo veel verschil met vorig jaar. De hoogdividend aandelen en vastgoed scoren beter dan de AEX. De bedrijfsobligaties scoren ook redelijk. Ik koop nu op kleine schaal aandelen bij.

    mvg,

    Hythloday
  9. forum rang 6 marique 16 maart 2004 19:55
    Hi Hyth, dit gegeven:
    >>>
    De hoogdividend aandelen en vastgoed scoren beter dan de AEX.
    <<<
    is 'vlucht' in defensieve waarden. Dat lijkt mij typerend voor een bearish sentiment.
    Maar ja, wie ben ik om 'voorspellingen' te doen. Ik ben al blij als 6 van mijn tien transacties positief zijn. Zodra ik 10 op 10 zit laat ik het je weten. Dan heb ik het de graal gevonden en gaan we samen gigawinsten boeken.

    vrgr
    marique

  10. [verwijderd] 16 maart 2004 20:10
    Marique, dat is GEEN vlucht in defensieve waarden. Hoogdividend aandelen stijgen minder snel maar dalen ook minder snel. Je geven de winst minder snel prijs.

    Een fonds als Delta Deelnemingen Fonds staat nu YTD op een winst van 10,6%. PB Hoogdividend Aandelen Fonds scoort YTD +5,5%.

  11. [verwijderd] 17 maart 2004 10:29
    ..... and I'm still well and alive .....

    Janus schrijft: ".....kijk naar de charts, daar waar je normaal goed in bent ....."
    Nu dus niet?

    en "..... verkoop in een positieve dag ....."
    Mee eens, op zoek naar een lagere top .....

    en "eerstvolgende steun rond de 315 ..... misschien nog deze week."
    Was en ben ik het niet mee eens, in de toekomst wel mogelijk!

    Stuc: Dank, ik hoop dat je meegehandeld hebt, al zat ik er een half uurtje naast en viel de bodem (letterlijk) pas om half elf en niet voor 10 uur.

    Rogver en Marique: Natuurlijk, niet alleen paniek, maar een beetje toch wel?: In 2 handelsuren (laatste half uur van maandag en 1e anderhalf uur op dinsdag) 10 punten eraf is toch best een beetje paniek .....
    De verkopen beginnen weloverwogen en beheerst (zoals jij M.), dan komt de versnelling, eindigend in een sell-off. Twee zelfs: Maandagmiddag vlak voor slot 1 en dinsdagmorgen 1. That's the moment .....

    Peter: "Bel-20 daar kijk je toch niet naar." Klopt Peter, maar is niet persoonlijk ..... :-)

    Hyth: Eens.

    Update: Rond de 343 verwacht ik het 1e oponthoud en wordt het even 'spannend'.
    Daar liggen wat bodems van vrijdag en maandag en ook het laatste topje van dinsdag.
    Lukt die 343 niet, dan blijft het patroon 'lagere-toppen-lagere-bodems' in tact.
    Lukt die 343 wel dan staat er voor het eerst sinds vorige week maandag (363!, lang geleden al weer) een hoger topje. Dat zou mooi zijn en een 1e bevestiging van de houdbaarheid van het herstel.

    Ik wacht af.

    vr.gr.
    h.
  12. forum rang 7 ffff 17 maart 2004 12:35
    Vandaag ben ik begonnen met het opbouwen van een long-positie.

    Hoi Henk,

    Gisteren heel vroeg in de morgen schreef je bovenstaand zinnetje. We zijn nu 35 uur verder en de AEX zit alweer op 342 ( althans bijna).

    Met dat "opbouwen " van een longpositie bedoel je daar nu alleen maar opties mee of waag je je ook al aan een ING of RD?

    Gewoon uit nieuwsgierigheid!

    Groet Peter
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.