Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

De mol doet versatel van de hand

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. stocktrader26 12 maart 2004 10:58
    John de Mol heeft het grootste deel van zijn aandelen Versatel verkocht. Hij heeft zijn belang in het telecombedrijf teruggebracht van 10,1 naar 1,3 procent. Dat heeft Versatel vrijdag laten weten.

    Goede investering
    Talpa, de investeringsmaatschappij van De Mol, had Versatel van de transactie op de hoogte gesteld. De Mol heeft de aandelen gekocht in februari en mei vorig jaar. De Mol heeft enige tientallen miljoenen euro’s verdiend aan de belegging in Versatel.

    De eerste 5 procent heeft Talpa gekocht voor 30 à 40 eurocent per aandeel. De volgende 5 procent voor 90 eurocent per aandeel. Daarna is de koers van Versatel tot boven de 2 euro gestegen. Versatel heeft 460 miljoen aandelen uitstaan. De Mol had er dus minimaal 46 miljoen, de gerealiseerde winst bedraagt derhalve minimaal 50 miljoen euro.

    Bron rtlz
  2. forum rang 7 ffff 12 maart 2004 13:53
    Er zijn wat draadjes voor geopend. Er zijn wat postings aan besteed.

    Op de diverse forums als Crucell, Versatel, Pharming Prolion barst het ervan. Steeds ziet men smeerlappen, marktmanipulatoren, en ik weet al niet wat meer die erop gebrand zijn de koers te verzieken. Iedere keer als je hen er voorzichtig op wijst dat gewoon de markt zijn werk doet en dat er gewoon een aandeelhouder aan het verkopen is word je weggehoond. Men ziet de meest fantastische complotten terwijl het toch simpel is dat als een belegger 8 miljoen aandeltjes Pharming voor 5 dubbeltjes koopt, hij ze bij de koersen van de afgelopen week wel weer kwijt wil.

    Bij Prolion leek de markt onverzadigbaar. Of je nu 50 miljoen aandelen of 150 miljoen aandelen Prolion creeert: de markt neemt ze wel op voor een dubbeltje. Nou dan doet VSP dat toch... En Talpa heeft ondertussen zijn zinnen gezet op Ubisoft en neemt afscheid van Versatel. Groot gelijk na zo'n monsterwinst. Moet je de verwensingen zien op het Versatelforum en geen mens die al die tientallen draadjes vulde over allerlei dubieuze complotten die nu gewoon zijn conclusies trekt: Als een grootaandeelhouder zoveel stukken op de markt gooit: ja dan zakt een aandeel als Versatel wel van 2,50 naar 1,90. Zo logisch als wat.

    Enfin: ik heb alweer geleerd dat je al die "theorieën" meestal in de prullenbak kunt gooien en gewoon kunt redeneren dat als een koers daalt dat er dan niemand de markt verziekt, maar gewoon zijn bezit verkoopt.

    Peter
  3. [verwijderd] 13 maart 2004 12:22
    Wanneer De Mol vorig jaar 40 miljoen aandelen Versatel koopt voor 25 miljoen euro, is dat voor hem een bescheiden gokje, want ten hoogste 1% van zijn vermogen.
    Dan wordt gezegd dat de Mol bijzondere inzichten heeft, maar ik acht het waarschijnlijker dat hij toevallig op een paar overtuigende postings is gestuit.
    Want dat vorig jaar een koers van 30 cent (waarmee toen de hele beurswaarde zelfs kleiner was dan het banksaldo van Versatel), buitengewoon ridicuul was, was een open deur.
    Ik ken genoeg posters van het eerste uur, die voordat de Mol in Versatel stapte, al voor minimaal 80% van hun vermogen in Versatel zaten en ook beargumenteerd hebben waarom.
    Ik zie de Mol/Botman als ongeduldige opportunisten die beseffen dat wanneer zij nu in een ander fonds stappen dit op zichzelf al een enorm koersopdrijvend effect heeft, en wanneer daarna de hele meute er achteraan holt, de koers nog verder wordt opgestuwd, en zij dus bijzonder gemakkelijk binnenlopen, los van de intrinsieke kwaliteiten van een fonds.
    Ze maken daarom ook heel graag bekend dat ze zijn ingestapt, al dan niet door het tactisch overschrijden van meldingsdrempels.
    Wedden dat ze Ubisoft en Fox Kids ook weer spoedig van de hand doen.
    Wat Versatel betreft laten ze in hun zucht naar snelle opportunistische winsten heel veel stijgingspotentieel liggen.
    Daarmee heb ik meteen een antwoord gegeven op de vraag in de aanhef.
  4. forum rang 7 ffff 13 maart 2004 14:32
    Atitlan,

    Toch onderken ik in HEEL VEEL postings godsgruwelijk veel jalouzie.

    Het BARST hier op deze forums als Pharming, TIE, Prolion, Crucell, Getronics, Versatel van de daytraders.

    Talpa is met zijn parcours van meer dan een jaar bijna een langetermijninvesteerder geweest! Ik denk dat 90 procent van al die posters hier op die forums hun aandelen korter aanhouden.

    Officiële studies daarover geven mij in ieder geval gelijk. De omloopsnelheid van dit soort aandelen is erg kort soms niet meer dan vier of 6 maanden.

    Ovallend vind ik toch ook de vooral negatieve bewoordingen, kwalificaties voor Talpa, terwijl die mannen gewoon goed belegd hebben.

    Belangrijkste punt is natuurlijk dat toen Talpa eruit stapte in ongeveer dezelfde periode, na intrede van Versatel in AEX, Versatel gezakt is van pakweg 2,50 naar 1,80 of 1,90

    DAAR zit de pijn en dat wordt afgereageerd op Talpa en John de Mol.

    IKzelf vind het allemaal wat kinderachtig al die TIENTALLEN postings met verwensingen aan het adres van Talpa en de Mol.

    Maar wel zit ondertussen iedereen te kijken of de andere beleggingen toch ook niet de moeite zijn.

    Boeiend is het wel dit beleggersgedrag hier op IEX te volgen. Puur vanuit psychologisch oogpunt. Wat een jalouzie.... Is wat ik eruithaal!

    Peter
  5. [verwijderd] 13 maart 2004 15:01
    Dat velen John de Mol als richtsnoer nemen geeft HEM niet de verantwoordelijkheid of morele plicht om langer op zijn aandeeltjes te blijven zitten dan voor hem wenselijk is.

    Het blijkt weer dat ieder feestje, hoe gezellig ook, ooit een keer eindigt en dan is het zaak om zonder kater naar huis te gaan. Ik ben uitgestapt op 2.03, had daar enige spijt van, maar nu niet meer.

    Ook blijkt eens te meer de wenselijkheid van spreiding in de portefeuille. Met een juiste spreiding tussen assets en fondsen zullen megawinsten uitblijven, maar ben je verzekerd van een goed rendement op de middellange termijn.
    Zij die zoveel geduld niet hebben lopen gerede kans om een groot deel van hun inleg kwijt te raken. Tsja. De winst van de één is het verlies van de ander in dit pyramidespel dat de beurs heet te zijn.

    vr gr Leon
  6. [verwijderd] 13 maart 2004 16:58
    Peter,

    Laat ik eerst zeggen dat ik het niet sterk van je vind om kwalificaties als jaloersheid te gebruiken om je mening te onderbouwen. Dat maakt inhoudelijk discussiëren wat minder prettig.
    Maar ik neem aan dat je met die vermeend jaloerse personen zeker niet mij bedoelt, omdat ik een van diegenen was die onmiddellijk na de schuldsanering zijn belang in Versatel zeer sterk heeft uitgebreid tot een groot percentage van de portefeuille.
    Ik moet er eerlijkheidshalve bij vermelden dat in 2002 mijn portefeuille substantieel was gedecimeerd door Versatel. Want in mijn overtuiging dat de schuldsanering zeker zou slagen (omdat het een fantastische win-win situatie zou betekenen voor alle belanghebbenden), heb ik toen bij een almaar dalende koers teveel bijgekocht. De koers bleef echter dalen omdat anderen dachten dat het niets meer kon worden met Versatel en een faillissement onafwendbaar zou zijn.

    Ik heb vorig jaar tal van stukken over Versatel op de IEX geschreven, in januari vorig jaar onder andere het lange stuk “Versatel, mooie tijden in het verschiet”. Op dat moment was de koers een in mijn ogen volkomen absurde 0,29 euro. En velen met mij vonden dat beargumenteerd absurd.
    Geloof maar dat de Mol op zijn hele portefeuille maar een fractie van het rendement heeft behaald van dat van mij (en vele anderen overigens die vorig jaar stevig op Versatel, of Corus, of Getronics, hebben durven inzetten).

    Het bevreemdt mij dan ook dat juist iemand als de Mol vanwege zijn inzichten wordt geroemd, terwijl hij slechts voor een paar procent van zijn giga vermogen in Versatel is gestapt.
    Tegelijkertijd besef ik dat sommigen wellicht een persoonlijk belang in die persoonsvering zien omdat ze er hun voordeel mee hopen te doen, namelijk door als eerste achter de beslissingen van de Mol aan te shuffelen.
    Ik ben van mening dat je pas voor een belangrijk deel van je vermogen in slechts één aandeel zou mogen beleggen, na het diepgaand te hebben geanalyseerd, kijkend naar de internals, maar ook naar zaken als sector, marktsegment en macro economie. Althans zo probeer ik het zelf te doen.

    Ik vind de stijl van de Mol meer met opportunisme te maken heeft, dan met investeren, maar net zoals lofuitingen, gaan ook verwensingen in de richting van de Mol mij veel te ver.

    Met daghandelaren heb ik ook niets en ik vind ook de manier waarop sommigen van hen bij wijze van spreken per dag een dito gewijzigde mening uiten erg onplezierig.

    En wat Versatel betreft tenslotte, daar zit ik kennelijk voor een duidelijk langere termijn in als de Mol, ofschoon ik medio vorig jaar mijn belang wat teruggeschroefd heb, omdat ik op dat moment elders ook hele mooie kansen zag. Ik denk dat we daar pas een klein deel van de koersstijging, die de komende jaren mogelijk is, hebben gezien.

    Vrgr, Atitlan
  7. forum rang 7 ffff 13 maart 2004 17:30
    Atitlan,

    De jaloersheid waarover ik het heb, is ZEKER niet voor jou bedoeld! Ik heb deze posting geplaatst na lezing van tientallen reacties op het Versatelforum, maar vooral ook na mijn ervaringen de afgelopen maanden op al die andere forums. Dat geldt dus ook bij Pharming, Crucell, Polion, TIE, etc. Ik onderscheid daar toch twee typische zaken: Het "secte-gevoel" wat erop neerkomt dat er wel honderden postings geplaatst worden om het voortreffelijke van het aandeel te onderstrepen en vooral stelling te nemen tegen mensen die daar iets tegen inbrengen dan wel nog veel erger: het aandeel verkoopwaardig vinden. Dat sfeertje vind je in alle geuren en kleuren, in alle gradaties op AL die forums. Ook het "complotgehalte" is er stuk voor stuk erg hoog.

    Eigenlijk hoeft het dan ook geen verwondering dat als een grote belegger afscheid neemt hij juist door dit soort posters verwenst wordt. Atitlan, ik blijf erbij: het gehalte verwensingen is abnormaal op het huidige Versatelforum.

    Maar nogmaals : die hele posting is niet voor jou persoonlijk bedoeld maar eigenlijk naar al die tientallen posters die Talpa verguizen.

    Waar ik het absoluut met jou oneens ben is jouw constatering, ook op het Versatelforum gemaakt, dat Talpa niet zo geweldig bezig is. Sorry, totaal mee oneens. Op precies een jaar tijd heeft Versatel een parcours gemaakt van 340 procent winst. Het allergrootste deel van dit parcours heeft Talpa gepakt. Het is geen enkele belegger gegeven om precies op hoogste en laagste punt te kopen, dus vind ik dit een zeer puike prestatie.
    Dan scherm jij iedere keer met het feit dat dit hoge rendement met slechts 1 procent van zijn vermogen gemaakt werd. So What? Dan hebben ze dat procentje in ieder geval heel goed belegd. Ja maar: als je een veel groter gedeelte van je vermogen erin gestoken had, had je relatief veel meer rendement gemaakt. Natuurlijk is dat zo: maar nu komt het erop aan hoeveel risico je wilt nemen. De Mol is in mijn ogen HEEL VERSTANDIG bezig geweest door slechts een procent van zijn vemogen in Versatel te stoppen. Wellicht heeft die nog vijf van zulke fondsen: totaal 5 procent volatiel speelgoed. Heb ik ook en VOORAL erop letten dat je niet meer ga gokken. Dus wat jij nu juist een teken van zwakte noem, noem ik als vermogensbeheerder, juist een teken van sterkte: Zie dat enorme miljarden vermogen van De Mol in stand te houden: beleg in wat frivoliteiten als Versatel, Fox Kids en Lycos en Ubisoft, maar houd het overgrote merendeel ( PAKWEG 60 of 70 procent) maar gerust in saai degelijk spul. Dus onroerend goed en obligaties, relatief veiligere aandelen etc etc.

    Kortom : Ondanks het feit dat ik totaal geen benul heb waar die nu precies zijn vermogen in belegd heeft vind ik het juist een heel sterk teken dat hij niet meer dan 1 procent in Versatel stopte. Ikzelf doe niet anders met een maximum van hooguit 5 of 6 procent, totaal in volatiel spul.

    Peter
  8. [verwijderd] 13 maart 2004 17:44
    Peter, toch denk ik dat je veel mooiere rendementen kunt behalen wanneer je op de juiste momenten iets meer belegt in volatiel spul, bij voorkeur mits je er goede analyse van overtuigd bent dat het aandeel op fundamentele gronden goede kansen heeft.
    Als ik vorig jaar over de twee miljard van de Mol had beschikt, dan had ik pertinent zeker voor 100 miljoen daarvan meteen een meerderheidsbelang in Versatel gekocht.
    Overigens heb ik uitsluitend zo’n groot percentage in Versatel durven stoppen, omdat ik geen enkel neerwaarts risico zag.
    Omdat ik dat bij veel andere volatiele fondsen wel het geval vind, laat ik die links liggen.
  9. forum rang 7 ffff 13 maart 2004 18:00
    Atitlan,

    Dit is toch zo'n lekker onderwerp. Enorme ruzies 6 jaar geleden gehad als beheerder omdat "wij" zogezegd veel te weinig in al die superbedrijven belegden. We scholden elkaar verrot! Een luizige 6 procent op obligaties terwijl Siebel, Worldcom, Lucent, DT, en al die honderden Nasdaq fondsen omhoogspoten. En die niet alleen: Neuer Markt Deutschland boomde binnen enkele jaren naar 9 voudige waarde: dus 100 werd 900. In al die jaren waren de obligatie van 100 naar 125 gegaan.

    We scholden elkaar verrot.....Echt waar. Maar dan is het oh zo belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden.
    Want diezelfde 100 naar 125 obligatiebeheerders scholden de ICT en software en telecom-mannen verrot toen ze hun vermogen van 900 naar 100 terug zagen gaan. Vergeet ook niet dat er Versatel beleggers zijn geweest die de rit van 60 Euro naar 30 cent hebben gemaakt........

    Kortom: Kun je eindeloos over palaveren: Wie heeft er nou gelijk? Maar als je echt een heel groot vermogen hebt, of als je verantwoordelijkheid hebt voor de pensioenen van anderen: Speel dan toch maar op safe!

    Groet Peter
  10. [verwijderd] 14 maart 2004 12:30
    Enfin: ik heb alweer geleerd dat je al die "theorieën" meestal in de prullenbak kunt gooien en gewoon kunt redeneren dat als een koers daalt dat er dan niemand de markt verziekt, maar gewoon zijn bezit verkoopt.

    Peter

    Behalve als dat gebeurt met voorkennis en zo zijn we weer terug bij af.
    Ik zou zo zeggen met al die boven tafel komende schandalen wees niet al te mild in je verklaringen omtrent koersverlopen. Je wordt echt vaker belazerd dan je zelfs maar kun vermoeden!

    grt elbert kok
  11. [verwijderd] 14 maart 2004 13:27
    Beste ffff ik zie jou posting hier, waar je uithaald naar het Crucell forum !
    Persoonlijk vind ik het niveau van het Crucell forum een van de beste.
    Wat is er jou ogen niet goed met dat forum ?
    Heb je dit draadje geplaatst uit racune, omdat je daar ook al niet je gelijk kon krijgen met je schreeuwerige postings.
    Kortom ik vind het zwaar onder de gordel, om op andere draadjes het Crucell aandeel en het betreffende forum door de slijk te halen.
    Toon ballen en doe je zegje op het crucell forum, strijd met open vizier.

    Lucky
  12. [verwijderd] 14 maart 2004 13:44
    Waarbij de vraag was, is blijft en zal blijven wat de term "safe" inhoudt, Peter.
    M.i. is niets "safe" meer; zeker niet de spreekwoordelijke oude sok thuis.
    Spaarbankboekje? Och: inflatie, onbetrouwbare overheid....
    En zo valt er wel een pagina te vullen.
    Om in de aandelensfeer te blijven: juist die alom zo gepropageerde brede spreiding komt mij unsafe over, omdat je als belegger dan echt speelbal bent van de machten, die het werkelijk voor het zeggen hebben, en dus het al dan niet stijgen en/of dalen van beurzen bepalen.
    Jaja: complotten te over, hoor....
    Er is volgens mij maar 1 manier om geen dan wel zo weinig mogelijk speelbal te zijn van dit soort krachten, en dat is stockpicking: een altijd voortdurend, nooit ophoudend, dynamisch proces waarbij het beschikbare kapitaal aan maximaal 4 - 5 fondsen wordt toevertrouwd, waarbij de beleggingstermijn sterk kan variëren, evenals natuurlijk het ingezette bedrag.
    Vanuit deze strategie vaar "zelfs" ik niet blind op, om toch maar even bij het lijdend voorwerp in deze draad te blijven, Versatel, maar heeft het bedrijf naar mijn inschatting wel heel veel in zich, om de komende jaren een mooie, gezonde groei te blijven bewerkstelligen, en daarmee een goede tot uitstekende belegging te blijven.
    Dit op basis van zaken als kaspositie, investeringsmogelijkheden uit eigen middelen, bestaand marktaandeel c.q. groeimogelijkheden, sector, zowel aktieve als passieve overnamemogelijkheden e.d.; al met al een "safe" gevoel gevend, gebaseerd op zo veel mogelijk feiten.

    Succes,
    John.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.