Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Krijgt Europa de renterekening gepresenteert?

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. tgaeko 28 februari 2004 09:54
    In het NRC Handelblad, in ieder geval de digitale versie er van, is een mooi artikel verschenen genaamd "Zonsopgang in Japan". In dit artikel trof mij in het bijzonder de opmerking dat de economie in China in 2003 met 9,1% was gegroeid en dat de japanse economie in het laatste kwartaal van 2003 een toename gezien gaf met een uitbundige 7%. Als verklaring werd onder andere gegeven dat beide landen hun valuta kunstmatig laag hielden door het grootschalig opkopen van grote hoeveelheden Amerikaanse dollars. Hetgeen dus gunstig is voor de exportpositie van beide landen.

    De Amerikaanse economie heeft hier schijnbaar niet zo veel last van. De economie groeit, ik meen iets van 4%. Kenners menen te weten dat met deze Amerikaanse groei iets vreemds aan de hand is, omdat met name het aantal banen niet meegroeit. Dat mag zo wezen, het feit is dat ook Amerika een groei laat zien van de economie, ondanks het feit dat Japan en China (en misschien ook wel Rusland en India) hun valuta kunstmatig laag houden.

    Je zou denken dat door het grootschalig opkopen van de dollars door grootmachten als China en Japan, de dollar duurder zal moeten worden. Dat geldt echter overduidelijk zichtbaar niet voor de euro / dollar koersverhouding. Is Europa nu het kind van de renterekening geworden? Of is Europa terecht meer op de lange termijn gericht en zal het uiteindelijk als economisch winnaar uit de mondiale bus komen?

    Overigens geldt voor mij persoonlijk dat ik niet zo nodig een economische groei van 2% of mer wil hebben. Het gaat ten koste van het persoonlijk geluk en het milieu.
  2. [verwijderd] 29 februari 2004 19:35
    Het is inderdaad waar dat zowel Japan als China hun munt laag proberen te houden door interventies. Ze zijn meer op de dollar gericht dan op de euro.

    Toch moet je bij de raming van de groei in Japan en China je niet laten verleiden door de geproduceerde groeicijfers. Deze worden namelijk op een andere manier berekend. In de toekomst gaan ze dat wel bijstellen.

    Laat ik een voorbeeld nemen: electronica wordt steeds goedkoper. De prijs die aan het begin van de termijn er voor staat, wordt mee gerekend. Aan de eind van de termijn kijken hoeveel stuks er verkocht zijn. Ze houden geen rekening met pijs aanpassingen. Zo krijgt je altijd een vertekend beeld. Achteraf worden de groeicijfers bijgesteld. In Japan zal de groei ongeveer 3 á 4% worden, wat overigens nog niet slecht.

    Ik hoop je iets meer duidelijk te hebben geschapen en volg deze aanpassingen.

  3. [verwijderd] 29 februari 2004 20:05
    NII,

    Bedankt voor je nuttige uitleg.
    Denk zelf dat USA door de 5% heen gaat wat betreft groei, het hoogste dus van de wereld als ik jou mag geloven.
    Werkloosheid neemt af in USA, nu wachten de bedrijven nog even met vaste contracten, uitzendbureaus doen goede zaken in USA, lees de cijfers maar van de Nederlandse uitzenders, wel in dollars graag!

    Alles komt goed,zeker nu de SPD in Hamburg het slecht gedaan hebben!

    Vrgr.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.