Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,782   0,000   (0,00%) Dagrange 0,777 - 0,788 1.982.243   Gem. (3M) 4M

Dit is de reden voor een forse koerssprong

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2004 17:35
    De oprichting van Pharming had plaats te Leiden op 11 november 1988 en toen nog onder de naam Gen Farm B.V., Professor Herman de Boer en Otto Postma en de Universiteit van Leiden tekende het oprichtingscontract. Het werd echt operationeel in april 1989, toen de groep ontdekking deed van transgenetische technieken. De stier “herman” spreekt bij de meeste van U nog tot de verbeelding in het jaar 1990-1991. Gen Farm is nog even een onderdeel geweest van (GPI) Genfarm Inc. Uit de VS., maar in 1995 ging zij weer verder onder Genfarm Europe B.V. en in mei 1997 kwam de huidige naam NV Pharming tot stand. Daarna heeft het bedrijf ups en downs gekend op de beurs.

    1. Pharming’s belangrijkste product en toepassing
    Pharming’s caste product is “C1-remmer”. Dit is een eiwit dat van nature voorkomt in bloed. Bij patiënten die lijden aan “erfelijk angioedeem” (HAE) zijn de niveaus van C1-remmer in bloed sterk verlaagd. Het is wetenschappelijk bewezen dat HAE wordt veroorzaakt door een tekort aan C1-remmer in bloed.

    HAE is een tamelijk zeldzame ziekte waarbij patiënten op vaak onvoorspelbare momenten uiterst pijnlijke en grote zwellingen (oedeem) krijgen van zachte weefsels. Deze zwellingen kunnen overal ontstaan, maar komen veel voor in het gezicht, op armen en benen en in de buikholte. Zwellingen in de keel kunnen tot verstikking leiden als niet tijdig wordt ingegrepen. Patiënten belanden tijdens een aanval vaak in het ziekenhuis, niet zelden op de intensive care afdeling en hebben dus erg veel last van deze ziekte. Een aanval duurt gemiddeld 48-72 uur en vergt meestal intensieve (en kostbare) medische begeleiding. Er zijn in Europa en de VS naar schatting ruim 25,000 patiënten en het totaal aantal behandelbare aanvallen per jaar bedraagt in deze twee gebieden samen ongeveer 200,000. De ziekte heeft een chronisch karakter en gemiddeld hebben patiënten ongeveer 8 aanvallen per jaar.

    Pharming’s oplossing: C1-remmer
    Momenteel is er vrijwel geen therapie voor deze patiënten, al worden in enkele Landen ernstige aanvallen behandeld met C1-remmer gezuiverd uit bloed. Dit werkt goed en doet de aanval meestal reeds binnen enkele uren sterk afnemen. Dit middel is echter slechts beperkt beschikbaar vanwege de moeilijkheid om voldoende product te zuiveren uit het beschikbare donor-bloed. Ook zijn speciale maatregelen nodig om de veiligheid van producten uit bloed (aids, hepatitis enz) te kunnen garanderen.
    Pharming is in staat om met behulp van haar gepatenteerde technologie het menselijke eiwit C1-renimer in grote hoeveelheden aan te maken in melk van zoogdieren (konijnen en koeien). Nadat de melk is verzameld wordt het farmaceutische product uit de melk gezuiverd door DSM-Biologics waarna het steriel wordt afgevuld en klaar is voor gebruik. Wanneer patiënten een aanval krijgen wordt het medicijn via een infuus in de bloedbaan gebracht. Door de specifieke eigenschappen van het Pharming product is de arts in staat om tijdelijk de concentraties van C1-remmer ver boven dat van gezonde mensen te brengen waardoor patiënten zeer snel verbetering van de situatie merken.
    Beschikbaarheid van een dergelijke therapie betekent een enorme vooruitgang voor de patient en zal bijdragen aan een veel effectievere behandeling van de ziekte waardoor de totale hoeveelheid medische zorg zal afnemen en dus ook kosten worden bespaard.

    2. Productontwikkeling
    Momenteel wordt het product getest in enkele Europese ziekenhuizen. Naar verwachting wordt de studie verder uitgebreid in 2004 o.a. door ook studies te beginnen in de VS. Als alles goed blijft verlopen is het product in 2005 klaar voor marktregistratie. Het product heeft zowel in de VS als in de EU officieel de status van weesgeneesmiddel toegekend gekregen wat o.a. betekent dat het gedurende een periode van 7 jaar in de VS en 10 jaar in de EU een exclusiviteits-status heeft: soortgelijke producten voor dezelfde ziekte zullen dan niet tot de markt worden toegelaten tenzij ze bewezen beter werken dan het bestaande product.
    Het product is in eerste instantie getest op proefdieren, daarna op vrijwilligers zonder ziekteverschijnselen en daarna op patiënten die een aanval hadden. Uit die studies is ondermeer gebleken wat de beste dosering is en is aangetoond dat het product veilig is. In de laatste fase van klinische ontwikkeling die in 2004 wordt afgerond worden zoveel gegevens verzameld bij patiënten die een acute aanval hebben dat statistisch onderbouwd kan worden dat het middel niet alleen veilig maar ook effectief is. Alle gegevens die in de loop van de jaren zijn verzameld worden dan gebundeld in een dossier dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de betreffende autoriteiten. In Europa is dat de EMEA (in Londen) en in de VS is dat de FDA. Wanneer deze instanties beslissen dat het product kan worden toegelaten wordt het product geregistreerd in de afzonderlijke landen en kan het worden voorgeschreven door de arts. Vanaf dit moment (in 2005) zal Pharming dus omzet gaan boeken uit productverkoop.

    Andere toepassingen
    Na marktregistratie voor HAE zal het product verder worden ontwikkeld voor toepassing bij diverse hart- en vaatziekten. Er bestaat veel wetenschappelijke literatuur, gebaseerd op proeven in dieren en kleine aantallen patiënten, waaruit blijkt dat C1-remmer hier grote mogelijkheden heeft Gezien de aantallen patiënten en de aard van de ziektes zijn, alvorens registratie kan worden verkregen, nog enkele grote studies met patiënten nodig.

    3. De “Turn-around” van Pharming
    Door een combinatie van omstandigheden raakte Pharming in 2001 in financiële problemen waarna, onder leiding van Dr. Pinto, een grootscheepse reorganisatie is ingezet. Het succes van die reorganisatie in 2002 laat zich het best aflezen door een vergelijking van de situaties per eind 2001 en per eind 2002.
    In 2001 rapporteerde de onderneming een verlies van ongeveer 55 miljoen euro. Dat was in 2002 teruggebracht tot minder dan 1 miljoen. het eigen vermogen dat eind 2001 nog negatief was bedroeg eind 2002 ongeveer 11 miljoen en de schulden werden gereduceerd van ruim 24 miljoen euro tot ongeveer 5 miljoen. Het aantal werknemers daalde van 160 (240 in de hoogtijdagen van begin 2001) naar ongeveer 40. Sommige projecten werden gestopt, andere verkocht, maar het CI -remmer project bleef voldoende bemand en gefinancierd om het zo snel mogelijk te voltooien. Daarnaast heeft Pharming echter ook nog enkele andere projecten in vroegere fases van ontwikkeling die vanaf 2005 in klinische ontwikkeling zullen worden genomen.
    Momenteel is Pharming een bedrijf dat zijn wortels nog steeds heeft in de technologie en wetenschap, maar dat vooral zeer sterk is gericht op het ontwikkelen van producten en het bereiken van winstgevendheid op een zo vroeg mogelijk moment.
    De strategie van Pharming is om zo snel mogelijk haar eerste product naar de markt te brengen waarna inkomsten uit dit product voor een gedeelte zullen worden aangewend om verdere groei te realiseren en de ontwikkeling van andere producten en andere toepassingen ter hand te nemen. Pharming verwacht dat het binnen afzienbare tijd zal gaan samenwerken met 1 of meerdere bedrijven uit de farma sector om haar eerste product efficiënt te commercialiseren.
    Pharning is genoteerd aan Euronext en maakt onderdeel uit van het NextEconomy segment van die beurs. Het is de ambitie van het bedrijf om de komende jaren snel in waarde te groeien zowel door intrinsieke groei als door het systematisch onderzoeken van mogelijk
  2. [verwijderd] 22 februari 2004 17:41
    Pharning is genoteerd aan Euronext en maakt onderdeel uit van het NextEconomy segment van die beurs. Het is de ambitie van het bedrijf om de komende jaren snel in waarde te groeien zowel door intrinsieke groei als door het systematisch onderzoeken van mogelijkheden tot consolidatie met andere bedrijven in de sector. Bij een analyse van de mogelijkheden op dat gebied zal voortdurend worden gekeken naar wat de andere partij kan bijdragen aan de ambities van Pharming: “Products and Profitability”.

    4. Management
    Dr. Francis Pinto (61) is algemeen directeur (Chief Executive Officer). Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst in de farina industrie. Hij heeft een flink aantal beleidsbepalende functies vervuld bij diverse toonaangevende farma-bedrijven. Zo was hij o.a. algemeen manager voor Pfizer in Japan, was verantwoordelijk voor de Europese Marketing en Sales bij Squibb (later gefuseerd met Bristol Myers) waar hij ook leiding gaf aan de teams die de eerste cholesterol-verlagers hebben ontwikkeld en op de markt gebracht. Zijn laatste actieve functie binnen de industrie was lid van de raad van bestuur van Glaxo ten tijde van de fusie met Welcome alwaar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid op het gebied van biotechnologie. Een aantal jaren geleden is hij met pensioen gegaan waarna hij een aantal adviseurfuncties heeft vervuld en enkele charitatieve stichtingen heeft opgericht en gefinancierd ter bevordering van cultuur, gezondheidszorg en onderwijs in zijn geboortegebied: Goa in India. Sinds februari 2002 is hij algemeen directeur van Pharming. Zijn arbeidsvoorwaardenpakket is enigszins ongebruikelijk: zijn bruto salaris bedraagt 120,000 euro per jaar geheel uit te betalen in aandelen tegen een koers die van tijd tot tijd wordt aangepast. Hij ontvangt dus geen cash van de onderneming. Daarnaast ontvangt hij een aandelen-bonus ter grootte van 2% van het uitstaande aandelenkapitaal op het moment dat het bedrijf voldoende gefinancierd is om geen beroep op de kapitaalmarkt meer te hoeven doen en een strategische samenwerking is gesloten met een sterke partner. Hij bezit ruim 5% van de aandelen onder meer door een investering van 1 miljoen euro zijnerzijds in 2002. Dr. Pinto woont momenteel in Londen, is getrouwd en heeft twee zoons.
    Dr. Rein Strijker (46) is verantwoordelijk voor de zakelijke activiteiten van het bedrijf. Hij werkt al vanaf het begin (1989) bij Pharming in diverse functies waaronder onderzoek, octrooien, productontwikkeling en business development. Daarvoor werkte hij bij Genentech Inc. in de VS, een van de grootste biotechbedrijven in de wereld.
    Dr. Frank Pieper (44) is verantwoordelijk voor de technologie bij Pharming inclusief het ontwikkelen en beheren van de octrooi-portefeuille. Ook hij werkt reeds lange tijd bij Pharming, voornamelijk in research-management functies. Daarvoor werkte hij bij de universiteiten van Nijmegen en Leuven.
    Frans Ooms (46) is financieel directeur en werkt bij de onderneming sinds 2002. Hij heeft een jarenlange ervaring bij het (financieel) herstructureren van bedrijven en heeft zijn eigen adviesburaeu op dit gebied. Daarvoor heeft hij bij diverse grote Nederlandse bedrijven (o.a. Boskalis) gewerkt zowel in Nederland als internationaal.

    5. Corporate Governance
    In de periode van herstructurering zijn alle resterende beschermingsmaatregelen opgeheven en is overgegaan op een veel directere manier van communiceren met zowel de grote als de kleine aandeelhouder. In het algemeen ondersteunt Pharming het streven naar grotere transparantie en het vergroten van invloed van aandeelhouders. In de afgelopen twee jaar zijn vier aandeelhoudersvergaderingen uitgeschreven waarin tekst en uitleg is gegeven over de situatie bij Pharming en waarin de strategie van de onderneming werd uitgelegd. Ook heeft het bestuur van Pharming op vele bijeenkomsten van beleggers de onderneming gepresenteerd en haar nieuwe beleid uitgelegd. Eind 2002 is er een prospectus gepubliceerd met een gedetailleerde beschrijving van de onderneming.

    Aandeelhouders hebben stemrecht (op basis van het principe één aandeel, één stem’) over veel van de relevante zaken binnen de onderneming inclusief de benoeming van bestuurders en commissarissen.

    De Raad van Commissarissen bestaat uit de heren Verhagen (voorzitter), Veltman, Zaman en Pieters. De beer Verhagen is jarenlang bestuurslid geweest van Pakhoed en heeft talrijke commissariaten vervuld waaronder vice-voorzitter van de RvC van ING-Group. Hij heeft een sterk financieel achtergrond. De beer Veltman heeft een sterke wetenschappelijk achtergrond is lid en lid geweest van talrijke regeringscommissies op het gebied van wetenschapsbeleid en was bestuurslid van o.a de TU-Delft en de universiteit van Twente. De heer Zaman is partner bij het advocatenkantoor Loyens & Loeff. Hij heeft veel ervaring op het gebied van herstructurering van bedrijven en op het gebied van ‘corporate law’ en ‘corporate governance’. De beer Pieters is jarenlang actief geweest bij diverse biotechnologie bedrijven waaronder Amgen Inc., een van de grootste biotechnologiebedrijven ter wereld. De RvC vergadert zeer regelmatig over alle zaken die belangrijk zijn en waren voor de turn-around en de verdere groei van de onderneming. In 2002 (ten tijde van de reorganisatie) is zij zo’n 10 keer bij elkaar gekomen. In 2003 zijn er zes vergaderingen geweest.

    6. Laatste nieuws van Pharming per 19 januari 2004
    Pharming wil ruim 25 miljoen euro ophalen met de uitgifte van 18 miljoen aandelen tegen een koers van 1,40 euro per aandeel, aldus het biofarmaceutisch bedrijf.
    Aandeelhouders krijgen een optie om in een periode van 30 dagen een aanvullend deel van 15% van de emissie te kopen.
    Daarnaast worden er warrants uitgegeven met een looptijd van 12 maanden die het recht geven deze aanvullende stukken tegen een koers van 2,00 euro per aandeel te kopen. Met de opbrengst van de emissie wil Pharming zijn financiele positie versterken.
    Pharming wil een substantieel deel van zijn schulden aflossen. Aan het eind van 2003 bedroeg de korte termijn schuld 5,8 miljoen euro. Deze schuld wordt omgezet in 9,25 miljoen aandelen tegen koersen van 0,50 euro tot 1,20 euro per aandeel. Na deze conversie is de schuld van Pharming teruggebracht tot 0,3 miljoen euro.
    Pharming kan met de opbrengst van 25 miljoen euro uit de aangekondigde aandelenemissie twee jaar vooruit met de ontwikkeling van zijn belangrijkste product C1. Dat zegt topman Francis Pinto maandag in een telefonische toelichting.
    Volgens Pinto kunnen de werkzaamheden aan de infectieremmer op deze termijn ook doorgaan als er geen inkomsten gegenereerd worden. De topman handhaaft de verwachting dat de recombinante humaan C1 remmer in 2005 op de markt gebracht wordt.
    Pharming is nog altijd op zoek naar een partner, maar Chief Business Officer Rein Strijker beklemtoont dat het aangaan van een samenwerkingsverband niet langer voortkomt uit de behoefte aan liquide middelen. "Met de emissie van 25 miljoen euro en de aanvullende emissie van 9,25 miljoen aandelen om onze schuld te verlagen, verkeert Pharming in een financieel gezonde staat."
    De onderneming voert nog altijd vergevorderde gesprekken over samenwerking, maar kan niet aangeven wie de gesprekspartners zijn en op welke termijn de gesprekken worden afgerond.
    'De gesprekken met 3 bedrijven zijn in een vergevorderd stadium, waarbij meerdere deals mogelijk zijn', aldus Pinto. De CEO verwacht in ied
  3. [verwijderd] 22 februari 2004 17:45
    'De gesprekken met 3 bedrijven zijn in een vergevorderd stadium, waarbij meerdere deals mogelijk zijn', aldus Pinto. De CEO verwacht in ieder geval een deal in de eerste helft van 2004 te kunnen sluiten.
    Pharming heeft nu geen druk door een financieel probleem, in de door haar gevoerde gesprekken met de partijen en lees ook nog eens ons bericht van overige adviezen d.d. 19-01-2004 Pharming to raise over EUR 25 million en bericht over onderzoekers.

    En dit is dus de reden dat Pharming eind van dit jaar op minstens 15 EURO staat.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.