Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hagemeyer« Terug naar discussie overzicht

Het PROBLEEM met de CLAIM

35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 januari 2004 22:27
    Wederom een goed verhaal Pascal.

    Ben alleen niet zo zeker van die signaalwaarde van aandeel 1.40.
    Ik zou dit ook kunnen opvatten als dat het aandeel strak geregiseerd wordt. Oftewel, de abn heeft weinig vertrouwen in natuurlijke ontwikkeling aandeel, zo weinig dat ze de koers extreem strak regiseren. Als ze wat meer vertrouwen hadden, zouden ze de koers dan niet wat meer laten 'floaten'? Iedereen ziet nu een koers van 1.40 met ~uitschieters~ van 0.01. Dat geeft ook de belegger geen enkele indicatie (dus vertrouwen) over de ontwikkeling van de koers naar welke kant dan ook.
  2. Frank_f 24 januari 2004 16:09
    Nog maar anderhalve dag aan arbitrage te gaan, en er ligt nog steeds een groot gat tussen de echte en de theoretische koers van de claim. Als dat gat maandag de 26e niet snel dichttrekt, moet je of de claims alsnog "onder de prijs" verkopen of aangeven ze te willen uitoefenen.

    Maar er is nog een derde optie: niet uitoefenen, en afwachten hoeveel de restplaatsing oplevert...
    Theoretisch -ook weer theoretisch dus- zouden de claims dan wel tegen de theoretische koers worden afgerekend, en krijg je dus per claim 11 cent extra (bij de huidige koersen).

    Heeft iemand hier een visie op?
    (Of is dit al eerder beschreven?)

  3. [verwijderd] 24 januari 2004 19:04
    Werkt alleen maar als EN de prijs voor de rump offering minimaal hoger of gelijk is aan de huidige prijs, EN als 100% van de aandelen in de rump offering aan de man gebracht worden.

    Verwacht niet dat je op meer dam 0.30-0.45 moet rekenen, en in mijn geval pakt Alex ook nog 10%, de banken rekenen nog wat extra administratiekosten, etc.

    Verkopen of uitoefenen zou ik zeggen, wordt lastig om nog een goede prijs a.s maandag te krijgen, wordt een bestens gooi en smijtpartij doorlopend tot dinsdagochtend..
  4. [verwijderd] 26 januari 2004 21:06
    We hebben morgen nog een half dagje CLAIM-handel en de arbitrage mogelijkheid blijft bestaan....

    Ik had een tijd geleden geschreven dat de arbitrage tussen de HGM koers en de CLAIM op den duur wel zou zijn weggearbitreerd. Is niet gebeurd en dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de professionele partijen geen huidige aandelen HGM short mogen gaan (Euronext regel). Hierdoor kan het verschil tussen de HGM koers en de CLAIM niet weggearbitreerd worden!! Dit heeft ook te maken met het feit dat er 3,5 maal zoveel aandelen via de CLAIM bij komen. Met de oude aandelen HGM arbitreren met een verhouding van 1 op 3,5 tegenover de CLAIM ... dat is dus lastig (gebleken).

    Het feit dat de HGM koers tussen de 1,35 en 1,40 Euro bewoog de afgelopen week, deed mij al opmerken dat HGM dus gewoon sterk ligt. Er is zo'n enorme verkoopdruk op het aandeel geweest en HGM was dus niet lager te krijgen. Let wel, niet lager meer te krijgen. De koers heeft namelijk al een vrije koersval gemaakt 'van heb ik jou daar'.

    Trouwens vandaag wel het beste teken van een sterk HGM gezien!! Er zijn zo'n 75 miljoen aandelen HGM verhandeld vandaag. Let wel, ook nog zo'n 35 miljoen CLAIMS. We hebben het vandaag dus over circa 200 MILJOEN aandelen HGM (75 + 3,5 * 35)!! Er staan er, inclusief CLAIMS, zo'n 490 miljoen uit. Dat is dus 40% van de uitstaande aandelen verhandeld in 1 dag ... GIGANTISCH. En dit met een STIJGENDE KOERS .... Een beter teken bestaat er niet (een stijgende prijs gepaard gaande met grotere volumes).

    Ik heb al menig maal mogen lezen dat ABN de koers van HGM 'organiseert'. Is het doel om meer beleggers ge-interesseerd te krijgen in deze emissie?? Ik geloof hier niet zo in. Natuurlijk steunt ABN de koers op een bepaald niveau, maar ik denk niet dat dat niveau op 1,35 Euro ligt!! Wellicht was dat niveau rond de 1,25 Euro. Zijn we nooit geweest. De ABN (en andere banken) hebben voornamelijk aan de andere kant van de markt geopereerd, nl. VERKOPEN voor hun klanten die de CLAIM-emissie niet kunnen betalen (dus de CLAIM verkochten).
    Waar ik de ABN nou WEL weer van verdenk is het 'organiseren van goed nieuws' door juist vandaag HGM te laten aankondigen dat er een nieuwe CEO aankomt. Is dat een toevalligheidje?? Ik noem dit PLANNING!! Werkt koersverhogend, dus is natuurlijk ok.

    Dus optie 3, het niet reageren, waardoor de bank de aandelen HGM voor je plaatst, een dag na het sluiten van de handel in de SET's HGM (= morgenmiddag), kan nu wel eens heel goed uitpakken. De bank verkoopt voor 'de belegger' dus op 28 Januari.
    Echter, optie 1, het inschrijven op nieuwe aandelen verdient de voorkeur. Dan kun je namelijk ZELF je verkoopprijs bepalen EN de datum van je verkoop.

    Met vriendelijke groeten,

    Pascal de Wit.
  5. Frank_f 26 januari 2004 22:02
    Optie 3 (afwachten rumpplacement) heb ik, vanwege de vandaag sterk oplopende claimkoers, toch maar laten varen.
    Ik ben teruggekeerd naar mijn oorspronkelijke plan: de meeste claims verkopen voor een mooie prijs (en dat is vanmiddag in blokjes goed gelukt!) en een klein deel van de claims uitoefenen. Tevens vandaag nog wat extra aandelen verkocht. Ik ben er namelijk niet gerust op dat de koersen van het aandeel echt gaan stijgen.

    Het blijft een zeer leerzame gang van zaken; heel anders dan Ahold, Corus.

    Iedereen gefeleciteerd die het (wel) aangedurft hebben vorige week op 30 cent claims bij te kopen!
  6. [verwijderd] 26 januari 2004 23:31
    Pascal, goed stuk zoals gewoonlijk

    Een paar puntjes die ik interresant vind, zeker gezien jouw achtergrond.

    1) Arbitrage.
    Je zegt dat het verbod om short te gaan, en de grote hoeveelheid claims het moeilijk arbitreren is.
    Echter, ik zie niet in waarom dit de arbitrage moeilijk maakt. Toegegeven, niet short mogen gaan op de aandelen betekent dat er een positie genomen moet worden. Maar short gaan tbv arbitrage op het aandeel is alleen noodzakelijk (en vrij van risico) als ze het aandeel beduidend richting of onder de 1.20 kunnen zetten.
    Het probleem met de arbitrage is dat het geen echte pur sang arbitrage is aangezien ze een risicovolle positie hgm moeten nemen. Iets (risico) wat nu eigenlijk iets is wat je bij normale arbitrage juist wil uitsluiten.

    2) Steun ABN
    Je zegt dat de ABN steun op 1.25 zou liggen.
    Ik bestrijd dit ten zeerste. Naar mijn gevoel ligt/lag de ABN steun zo rond de 1.35-1.40. De afgelopen week (en volgens mij vanochtend ook nog eenmalig) is er duidelijk door de ABN een paar keer de koers op 1.40 gezet. Met het orderboek, de omzetten en intraday data bij de hand is dit redelijk duidelijk te zien.
    M.i. is de steun er geweest op ondergrens 1.35 met ~ideale koers~ ergens rond de 1.40
  7. [verwijderd] 27 januari 2004
    Beste Ric,

    Het was niet Hagemeyer die met het nieuws kwam, maar Buhrmann. Buhrmann raakt één van zijn bestuurders kwijt aan Hagemeyer en heeft daar de markt (haar aandeelhouders) over geïnformeerd.
    Volgens mij is Buhrmann verplicht om deze informatie te verstrekken, terwijl Hagemeyer deze informatie juist niet mag verstrekken.

    Dat krijg je dus met kruisbestuiving.

    Vriendelijke groet,
    J99

  8. [verwijderd] 27 januari 2004 11:13
    Hallo Mo$quito,

    Over de arbitrage geschreven ... door ook gebruik te maken van de OPTIES in HGM kan er risicoloos gearbitreerd worden. Misschine loop je nog even wat renterisico, maar ook dat kan gehedged (afgedekt) worden.

    Ik geef twee voorbeelden:
    1. Koop de 2,21 Put APR + koop Aandelen HGM + verkoop de 2,21 Call APR.
    Het maakt niet uit waar de Aandelen heen gaan, want:
    Dus: Je verkoopt het recht om van de aandelen af te geraken op 2,21 via de verkochte Call. En: Je koopt het recht om van de aandelen af te geraken op 2,21 via de gekochte Put. Conclusie: Na expiratie heb je een NUL POSITIE HGM.

    Nu gaan we arbitreren:
    1. Koop Put
    2. Verkoop Call
    3. Koop aandelen HGM?? Nee, Koop CLAIM, want deze is omgerekend 0.06 Euro goedkoper dan de aandelen HGM.

    Deze arbitrage kan je oneindig lang volhouden (mits de Put en Call samen op de juiste prijzen handelbaar zijn). Dit zou de CLAIM in lijn moeten brengen met de aandeln HGM. Is dus ook niet gebeurd, want Call en Put prijzen werden aangepast. Arbitrage stopte zodoende.

    Voorbeeld twee:
    Elke partij, die veel aandelen HGM in bezit heeft heeft de mogelijkheid om deze aandelen HGM om te zetten in de CLAIM. Winst 0.06 Euro per aandeel. Kortom, dat zal men dus doen ook (Gratis geld!!). Echter, men moet wel rekening houden met de transactiekosten. Dit betekent dus: Je moet veel aandelen HGM hebben wil dit interessant zijn.
    Ik, als particulier kan bijv 1400 aandelen HGM verkopen en dan 400 ClAIM'S (400 * 3,5 = 1400 aandelen) terugkopen. Ik verdien 1400 * 0.06 = 72 Euro.
    Maar transactiekosten voor verkoop is 15 Euro, koop 400 claims = ?? euro. EN omzetten CLAIM in aandelen HGM kost ?? Euro. Totaal ?? Euro kosten. Dit weegt nauwelijks op tegen de winst van 72 Euro.
    Echter, met 100.000 aandelen HGM is dit wel degelijk de moeite waard en wordt dus zeker gedaan. Ook omdat de professionele partijen veel lagere transactiekosten hebben. Op dit moment kan ik mij niet voorstellen dat er ook maar 1 professionele partij (veel) aandelen HGM long zit, wel veel CLAIMS HGM long in dit geval.

    Met vriendelijke groeten,

    Pascal de Wit.

    P.S. En over de steun van ABN AMRO t.a.v. de koers van HGM ... daarin verschillen we dan op een gezonde manier van mening. Jij hebt jouw argumenten, ik de mijne.
  9. [verwijderd] 27 januari 2004 11:35
    Pascal, goed punt wat betreft de opties. Was weer even niet wakker.

    Verschil tussen de claims en de aandelen in zou dan ongeveer gelijk moeten lopen met het verschil tussen de premies en intrinsieke waarde van de optieseries, right?

    Eengezien de claim nu maximaal zo'n 3-6 cent op het aandeel achterloopt is die arbitrage dus inderdaad niet meer in te lopen. Check.
    Zal zo nog even zelf met de actuele optieseries en aaandelen / claims doorrekenen. :D

    >>En over de steun van ABN AMRO t.a.v. de koers van HGM ...
    >>daarin verschillen we dan op een gezonde manier van mening.
    >>Jij hebt jouw argumenten, ik de mijne.
    Natuurlijk. Echter, ben toch benieuwd wat je mening dan is over die keren dat de koers bewust op de 1.40 gezet is. Als dat niet de ABN was, wie was dat dan wel? En als dit de ABN was, maar ze hebben koersdoel 1.25, waarom dan toch die 1.40 zetten?
  10. [verwijderd] 27 januari 2004 14:40
    Dat de koers aan het eind van de dag vaak even opgetrokken werd heeft (volgens mij) onder andere te maken met de Daytraders die hebben zitten handelen / arbitreren tussen de aandelen HGM en de CLAIM.

    Vaak zag je in de vroege ochtend dat (mede door verkoopopdrachten (=verkoop de CLAIM) van beleggers aan de banken) de CLAIM ver ondergewaardeerd stond. Nadat de verkoopdruk van de CLAIM verdween kwam de CLAIM iets meer in lijn met de aandelen HGM.

    Daytraders hebben hier gebruik van gemaakt door 's ochtends de CLAIM te kopen en de aandelen HGM te verkopen (gat van 0.10 - 0.12 Eurocent was mogelijk!!). Gedurende de dag ... draaien van de positie, dus HGM aandelen terugkopen en CLAIM weer verkopen. Dit kan je ook doen met een gat van 0.04 - 0.06, want er blijft circa 0.06 Euro 'arbitragewinst' over.

    Waarom loopt de koers van HGM aan het eind van de dag dan op??
    Handelaren MOCHTEN GEEN SHORT posities in HGM aandelen aanhouden. Natuurlijk wel gedurende de dag, maar niet op het slot van de markt. Dus MOESTEN ze wel HGM aandelen (terug)kopen en de CLAIM weer verkopen.
    En aangezien dit spelletje ze dagelijks het een en ander opleverde ...

    Met vriendelijke groeten,

    Pascal de Wit.
35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.