Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

We want Wim !

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 oktober 2003 08:16
    Dit artikel wordt vanochtend gepubliceerd op IEX.nl

    We want Wim !

    Een lezer schreef dat hij het niet meer begreep.
    Wij kunnen hiervoor, wat zullen we zeggen, begrip opbrengen.

    Het lijkt allemaal zo verwarrend.
    Zakt de dollar, moet je eigenlijk goud hebben, maar nu zakt goud vrijdag op groot volume naar $$367. Het laagste niveau, houdt u vast, sinds meer dan een maand. Nu is het zo dat de Nasdaq een +7% week had en net daarvoor een -6% week en het is ook zo dat wij geen gediplomeerde markthistorici zijn anders konden we misschien bedenken wanneer dit eerder gebeurd is, maar nu kunnen we dat niet – wij denken nooit, we horen graag van iemand die dit wel weet. Kortom, de markt is volatiel.

    Dat gebeurde allemaal vanwege die 57 000 banen en wat tijdelijke werkkrachten. Nou dachten wij dat zo’n cijfer op zich nog niets voorstelt en dat het allemaal maar afhangt van de uitleg die je eraan wil geven en deze markt wil omhoog in de VS, dat is duidelijk, dus wordt dit allemaal erg bullish uitgelegd. Wij willen in Nederland ook omhoog, dat is eveneens duidelijk, maar die dollar zit dus tegen. Niet vrijdag, toen ging de dollar omhoog, zoals het hoorde, met goud in een vrije val, maar vandaag kwam de heer Duisenberg de euro te hulp.
    Voor velen toch nog onverwacht. Voor ons niet.

    Een lezer schreef dat hij ook dat niet begreep. Waarom veroorzaakte de heer Duisenberg juist op een dag met weinig volume – denk aan Yom Kippoer – een vrije val voor de dollar tot onder, of liever gezegd boven de $1.17?

    Omdat andere media hier onvoldoende aandacht aan besteden zullen wij het even uitleggen want het lijkt allemaal moeilijk te begrijpen maar het is heel eenvoudig, zeker als u regelmatig de krant leest.

    Wij schakelen even terug naar de doelstellingen van de heer Duisenberg. Wat de heer Duisenberg graag had willen bereiken is dat Europa structureel veranderde.
    Is niet gebeurd onder zijn gouverneurschap, wij vinden dat sneu voor hem want wij vonden zijn streven sympathiek.
    Wat de heer Duisenberg voor ogen had was ongeveer het volgende – we vatten het even voor u samen zonder economenjargon, zodat iedereen het kan volgen.
    De heer Duisenberg hield de rente heel lang veel hoger dan nodig was om Europa zo ver te krijgen dat het zich structureel aanpaste aan …ja aan wat eigenlijk? Aan de werkelijkheid natuurlijk, domme vraag! Om Europa dus zo ver te krijgen dat Europa ophield met het steunen van waardeloze luchtvaartmaatschappijen, zieke treinenbouwers en failliete energiecentralebeheerders, hield hij de rente hoog zodat de zwakkere broeders kapot zouden gaan en de sterke zouden overblijven.
    Staatsapparaten met steeds uitdijende ambtenarenlegioenen? Indammen met de rente.
    Collectieve overbestedingen? Terug naar een lager niveau dankzij financiële druk.

    Nu was het al bekend dat de heer Groenspaan ooit een discipel van Ayn Rand was – in zijn jeugd dan – maar de heer Duisenberg kon er ook iets van en weet u wat? Wij vonden dat eigenlijk best sympathiek. Temeer omdat hij groot gelijk had.
    Maar was het niet een beetje onsportief om daarvoor de rente van de ECB te gebruiken want als wij iets vinden kunnen we hoog of laag springen, de rente mogen we niet gebruiken om onze gedachten kracht bij te zetten.

    De heer Duisenberg wel, die bofte dus en nu weet u ook waarom sommige mensen graag zo’n baan willen.

    Pech echter voor de heer Duisenberg. Net toen Europa lekker begon te piepen onder de rentedruk liet die andere grote liquiditeitsverschaffer, onze vriend Groenspaan, alle remmen los en zette zijn rente op 1%.
    Wij kunnen u verzekeren dat dat onder Centrale Bankiers iets betekent, wanneer je je rente op 1% zet. Dat is een supermacho manoeuvre. Onderschat die Centrale Bankiers niet. Onder hun bloedserieuze uiterlijk zijn het rate-jocks.
    Eén procent!
    Er zijn er maar weinig die dat gedaan hebben en het politiek overleefd hebben.

    Duisenberg, die inmiddels het epitheton “Veelgeplaagd” aan zijn naam toegevoegd had gekregen vanwege zijn moedige volhouden met die hoge rente, kwam voor twee vuren te staan.
    Thuis een tetterende Gretta met haar zes miljoen grappen, en op kantoor, in de nek, de hete adem van de heer Trichet – zijn naam is Frans voor “haalde trucjes uit”, denk aan Crédit Lyonnais.
    Zou u zo’n baan nog leuk vinden?

    Nee, de gemiddelde Nederlander had nu allang geopteerd voor een serie baaldagen gevolgd door een kwartaal overspannen thuis en vervolgens een jaar WAO. Een Duitser was op kosten van de gemeenschap afgereisd naar een kuuroort en in België zou André Flahaut, minister van defensie, een vlammend stuk gepubliceerd hebben in een Amerikaans dagblad om tegen dit soort misstanden te protesteren.

    De heer Duisenberg toonde echter zelfbeheersing en bleef cool.
    Hij wist immers dat zijn dag nabij was.

    Vorige week vond de laatste persconferentie van de heer Duisenberg plaats.
    Hij vermeldde dat zelf ook. Dit was de laatste keer zei hij. En toen voegde hij hier het woord “waarschijnlijk” aan toe, hebt u dat gemerkt?
    Niemand die daar op gelet heeft, maar nu is alles duidelijk.

    Een sympathieke man, wij hebben dat altijd gevonden. Niet alleen omdat wij een zwak hebben voor mensen van boven de dertig met een hoofd vol haar, maar omdat wij met hem meeleefden.
    De week daarvoor had premier Sharon immers aangekondigd dat hij Arafat te pakken wilde nemen, waarop Arafat – die door het blad Forbes wordt ingeschat op $ 300 miljoen droog aan de haak – een martelaar werd.
    Je hoort er niemand over, maar kunt u zich voorstellen hoe het onze heer Duisenberg verging?
    Zo’n man z’n leven is natuurlijk een hel, wij hebben daar geen idee van.
    Thuis een helemaal doorgedraaide Gretta, die ondanks haar spreekverbod nu nog slechts met de grootste moeite in bedwang kan worden gehouden, terwijl de Amerikanen rustig proefballonnetjes oplieten over eventuele verdere renteverlaging en in elk geval bereid waren de rente zolang als mogelijk was op 1% te houden. Liefst lager natuurlijk.

    Toen kwam vrijdag, toch nog onverwacht, het banenrapport uit. Euro naar beneden, dollar omhoog.
    Duisenberg had op dat moment niets meer te verliezen.
    De renteverlaging had hij niet meer kunnen vertragen dan hij had gedaan, maar hij kon wel, zo wist hij, een bal schieten in een open doel.
    Hij had die bal!

    De eerste beste krant, in dit geval een Spaans blad, was goed genoeg.
    “De dollar gaat nog veel verder naar beneden”, zo lezen wij. En vervolgens iets dat je maar zelden ziet: interventie, aldus de heer Duisenberg, had geen zin meer.
    Prompt zakte de dollar-met-banen naar het niveau van de dollar-zonder-banen.

    Nu moet u weten dat Centrale Bankiers – en de heer Groenspaan is op dat gebied een meester, de Tiger Woods van zijn beroepsgroep – hun woorden op een goudschaaltje wegen. Het woord interventie is natuurlijk helemaal taboe, naar dat soort gruwelijke activiteiten wordt in het beste geval slechts zijdelings verwezen.

    Dit was geen ongelukje. Dit was geen knetterende hoofdpijn van Gretta. Dit was een dreun met voorbedachten rade, een meesterlijk geënsceneerde actie.

    Zonder enige consensus, zonder zelfs medeweten van wie ook, geheel alleen en op zijn dooie eentje wist de heer Duisenberg, nu démissionair, Europa op de knieën te krijgen.

    Want als de dollar naar $1.30 voor de euro gaat zullen er structurele maatregelen genomen moeten worden.

    Geruchten dat de heer Duisenberg, net zoals een vooraanstaande functionaris van de Bank of England, toe zou trede
  2. durobinet 7 oktober 2003 09:02
    En deze witte bos haar komt nu heerlijk uitrusten in de Vaucluse, op een steenworp afstand van mij! Hij heeft hard gewerkt dus dat wordt nu beloond! Weinigen weten dat hij een groot huis in F..... heeft gekocht en dat is maar beter ook voor zijn rust, hoewel, waarom koop je een groot huis? Om de grote der aarde te ontvangen natuurlijk of misschien gewoon aardige vrienden. Ik hoop echter niet dat Gretta hier van die malle streken gaat uithalen!
    vr.gr. duro
  3. [verwijderd] 7 oktober 2003 10:22
    Bedoeld u ook deze zwakke broeders ?

    Amsterdam (Dow Jones)--In de eerste drie kwartalen van 2003 zijn in Nederland meer faillissementen uitgesproken dan ooit daarvoor, zo luidt de conslusie van het faillissementsonderzoek van Graydon Credit Management Services.

    Van 1 januari tot en met 30 september zijn er 6.289 faillissementen uitgesproken, een stijging van ruim 29% ten opzichte van dezelfde periode in 2002 (4.873 faillissementen), aldus Graydon. Eerder dit jaar gaf de financieel dienstverlener aan over 2003 een totaal van ruim 8.300 faillissementen te verwachten (2002: 6.841).

    Het verband tussen faillissementen en de afgekoelde economie is indirect, aldus Graydon. "De directe oorzaak moet worden gezocht in de omvangrijke golf van bedrijfsoprichtingen in de jaren 2000 tot en met 2002 (totaal aantal starters 186.000). Het overgrote deel van de faillissementen komt dan ook voor rekening van de kleinere, jongere bedrijven (tussen 0 en 4 jaar oud)."

    M.vr.gr.Be.
  4. [verwijderd] 7 oktober 2003 10:52
    Het blijft opvallend hoe controversieel de aanpak van de economische problemen in de US en de EU is, en het is nog boeiender door de interactie tussen de handelsblokken en de Euro-dollar verhoudingen.
    Over een jaar of 10 zullen de economieboeken hierover vol staan; wat ging er mis, wie leek het spel aanvankelijk te winnen en waarom won uiteindelijk de andere partij? Gr. D.
  5. [verwijderd] 7 oktober 2003 11:25
    Beste PCRS,

    zoals je kon zien kreeg de dollar de eerste tik gisteren door Duisenberg en werd de beweging versneld toen bovenstaande column in de KK verscheen.
    (dilemma: moet ik hier nu een :-) bijzetten of maar laten zitten?).

    Ik denk dat de dollar richting 1.28 gaat, wat vervelend is voor het evenwicht tussen VS en Europa, dus gaan wij straks lager - de aandelen dan.

    Zal proberen dit in volgende column wat duidelijker aan te tonen.
    De goudprijs in euro's geeft een duidelijke aanwijzing.
    Blijf short dollars.

    Groeten,

    Michael Kraland
  6. [verwijderd] 7 oktober 2003 12:24
    Van die KK grap vat ik wel, maar dat die hele column satirisch was, had ik ook niet door. Toen ik hoorde van de opmerking van WDB, dacht ik ook gelijk:die wil dollar naar beneden paniekeren. Vooral het woord:"bid", gaf mij visioenen van WDB geknield voor een altaar, als laatste redmiddel de allerhoogste aanroepend om de dollar niet zo hard te laten vallen (ordelijk). Hij smeekte de allerhoogste niet eens om een stabiele wisselkoers, maar heel bescheiden om een ordelijke val. Daarnaast gaf hij koel een aantal redenen waarom de dollar door het putje zou gaan.

    Je verhaal klonk als een plausibele verklaring voor zijn aktie. Vreemd blijft echter dat dit doel op een eenvoudiger manier bereikt had kunnen worden:"stop de europersen". Maar misschien moet daar de rente voor omhoog.

    Ik denk overigens niet dat je in europa doodleuk een sterke munt kan handhaven, terwijl de rest van de wereld devalueert. Dan gaan niet alleen de zwakke bedrijven er hier aan.

    Ik heb een paar putjes dollar/euro, dus die zouden het nu goed moeten doen. Verder putjes Aegon, dat is bijna hetzelfde als een put op de dollar.
    -pcrs
  7. [verwijderd] 7 oktober 2003 14:24
    Niet briljant naar het schijnt, want ze kunnen de Chinezen niet blijven dwingen treasuries te kopen als de dollar gaandeweg waardeloos wordt, hoe geweldig hoog de rente daarop ook mag worden. Want hoge rente op een bezit dat in waarde daalt is minder waard dan lage rente op een stabiel eigendom.
  8. [verwijderd] 7 oktober 2003 14:49
    Ah, de inhoud serieus, maar de stijl satirisch. Dat valt me niet eens meer op, als het even kan schrijf ik zelf ook satirisch of cynisch. Ik vind het aangenaam lezen. Ben benieuwd hoe je goud de komende ontwikkelingen ziet verraden.
    Het kan ook zijn dat WDB nog even de euro omhoog jaagt, zodat Trichet met een schone lei kan beginnen en de Europese politici gaat sussen die om een lagere euro vragen. "Allemaal de schuld van mijn voorganger, van nu af aan anders, half procentje van de rente af, etc.". Dan heeft Trichet de wind even mee in het begin.
    -pcrs
  9. [verwijderd] 7 oktober 2003 15:51
    Pcrs,

    nou weet ik opeens zelf niet meer welke helft nou satirisch of ironisch was en welke serieus.

    Vandaag kreeg ik die vraag van een dame die dr politicologie is en die wilde weten waarom ik destijds de F/Rite Air actie had ondernomen.
    Deze wereld is allang veel te gecompliceerd voor mij, ik probeer alleen nog maar door de bossen een boom te zien.

    Goud, daar zitten wat risico's aan en die worden, denk ik, onderschat, als ik zo dit forum lees. Maar ik wil absoluut geen ruzie met Cees Weijers maken, met wie ik net met veel moeite een relatie van wederzijds, volwassen, respect aan het opbouwen ben. Die relatie is nog fragiel -van mijn kant natuurlijk niet dat spreekt vanzelf, dus als we dat kunnen vermijden ga ik het uitleggen. Er bestaat een oud misverstand tussen Cees en mij over goud, maar ik ga dat niet oprakelen.

    Ik heb het gevoel dat er meer te zeggen is voor andere metalen, en wie goud doet moet ook maar die andere metalen doen lijkt me.

    Ik denk dat de goudprijs wijst op 1.28 à 1.30 in de dollar.

    Zal dat straks even opschrijven.

    Indonesië ligt ook moeilijk hè?

    En heb je die opmerking van Reynders, die Belgische minister van financiën over de euro gezien?

    Zie de beweegbalk hierboven.
    De werkelijkheid is altijd erger dan de verbeelding.

    Groeten,

    Michael Kraland
  10. [verwijderd] 7 oktober 2003 16:11
    Ik kreeg het idee dat de case voor goud waterdicht was. Er wordt behoorlijk geld gedrukt, alle handelsblokken lijken een zwakke munt te willen. Volgens de lijn:het is eenvoudig geld te drukken, moelijker om banen te scheppen en ondoenlijk om goud bij te maken. Verder is er een structureel tekort, dat al jaren wordt aangevuld met CB goud.
    Ik zou daarom zeer benieuwd zijn naar de zwakke kant van het goud verhaal. Zeker omdat ik ook wat goud en zilver heb aangeschaft. Ik wil je niet in de problemen brengen, dus als je wat uitleg hebt liggen, kun je het ook mailen naar
    modelmark@hotmail.com
    -pcrs
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.