Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Blij met fysiek goud en zilver!

8.869 Posts
Pagina: «« 1 ... 133 134 135 136 137 ... 444 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Fred 62 25 februari 2013 15:06
    "Wanneer iedereen hetzelfde vindt, zit waarschijnlijk iedereen er naast." Deze fameuze uitspraak van Humphrey Neill, de vader aller contrarians, blijkt ook van toepassing op goud. Het nobele metaal heeft meer fans dan ooit sinds het na de kredietcrisis in drie jaar tijd van 750 naar 1900 dollar per ounce knalde. Dat voedde de eeuwenoude reputatie van goud als waarborg tegen inflatie, rente- en valutaschommelingen. Maar nieuw onderzoek haalt die roep hard onderuit.

    Barron's, het deftige wekelijkse zusterblad van The Wall Street Journal, citeert uit The Golden Dilemma, een studie van Claude Erb en Campbell Harvey die onlangs is gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research in de VS. Om de nogal complottistisch ingestelde gold bugs bij voorbaat de wind uit de zeilen te nemen, haast Barron's zich erbij te vermelden dat de twee auteurs bepaald geen goudhaters Zo was Erb jarenlang handelaar in grondstoffen en dus ook in goud.

    De twee heren – Harvey is hoogleraar Financiën aan Duke University in North Carolina – wilden domweg weten wat er waar was van de theorieën over goud als belegging, en hebben al die theorieën opnieuw aan grondig onderzoek onderworpen. Hieronder volgen de bevindingen van Erb en Harvey over de vijf meest populaire verklaringen waarom goud zo'n goede belegging is.

    Goud biedt bescherming tegen inflatie
    Dit is het meest gehoorde argument ten gunste van goud: het metaal behoudt zijn werkelijke waarde, ook op de lange termijn. Zelfs goudsceptici nemen het meestal voor waar aan. Maar er is geen spoor van bewijs voor, concluderen Erb en Harvey. Welke termijn je ook neemt – twee, vijf of twintig jaar – en welke van de vele soorten inflatie je ook hanteert, de werkelijke waarde van goud schommelt even hevig als die van andere beleggingen.

    Goud biedt bescherming tegen valutarisico's
    Deze stelling is nauw verwant aan de eerste, goud als vluchthaven voor inflatie. En hij is evenmin houdbaar, stellen Erb en Harvey. Zij onderzochten de ontwikkeling van de goudprijs over lange periodes in 36 verschillende landen. De prijs van het edelmetaal gaat in al die landen min of meer tegelijk en min of meer in dezelfde mate omhoog en omlaag.

    Goud biedt bescherming tegen hyperinflatie
    Misschien is goud geen goede vluchthaven voor een inflatie tot een procent of 10, maar toch zeker wel voor hyperinflatie? Helaas, ook die stelling kunnen Erb en Harvey niet onderschrijven. Als voorbeeld nemen zij Brazilië tussen 1980 en 2000. In die twee decennia bedroeg de inflatie in de huidige BRIC-parel gemiddeld 250% per jaar. Gecorrigeerd voor inflatie werd goud in die periode 70% minder waard.

    Goud biedt bescherming tegen de apocalyps
    Goud zou een goede belegging zijn tijdens calamiteiten – oorlogen, staatsgrepen, nucleaire of natuurrampen. "Zwarte zwanen" die de bestaande orde totaal ontregelen. Gelukkig zijn zulke gebeurtenissen zo zeldzaam dat het ontbreekt aan data om deze stelling te onderbouwen. Wel is bekend wat de goudprijs deed tijdens de ergste beurscrises: die hield het midden tussen winst en verlies.

    Goud biedt bescherming tegen lage reële rentes
    Deze stelling vindt ogenschijnlijk de meeste steun in de feiten. In de VS was goud goedkoop in de late jaren negentig, toen de rente hoog was. En nu de rente laag is, is goud heel duur. Maar in het Verenigd Koninkrijk, aldus Erb en Harvey, was er de afgelopen dertig jaar nauwelijks sprake van deze correlatie. Daar verklaarde de rente slechts voor 9% de ontwikkeling van de goudprijs.
    Conclusie
    Het onderzoek van Erb en Harvey is absoluut niet bedoeld om de discussie over de voors en tegens van goud voor eens en voor al te beslechten. "Integendeel," schrijft Barron's, "de essentie van het contraire denken is juist niet om het debat te sluiten, maar om de moeilijke vragen te blijven stellen." Het voornaamste tegenargument van de complotdenkers onder de gold bugs zal zijn dat het onderzoek van Erb en Harvey niks zegt.

    De goudprijs wordt immers toch structureel gemanipuleerd door overheden en centrale banken. Iedere manipulatie faalt uiteindelijk, maar alleen over de zeer lange termijn. Daarom, aldus alweer de gold bugs, blijft goud recht overeind als dé vluchthaven voor beleggers – gemeten niet over jaren, zelfs niet over decennia, maar over meerdere eeuwen. Dát is een stelling die het onderzoek van Erb en Harvey grappig genoeg lijkt te onderschrijven.

    Maar die biedt de belegger van nu weinig soelaas – tenzij hij zijn ultieme bevrediging vindt in de voordelen die zijn achter-achter-kleinkinderen zullen ondervinden van zijn goud.
  2. [verwijderd] 25 februari 2013 16:12
    Aardig idee wellicht om de discussie eens live te doen. Je kunt dat doen tijdens het Goud&Zilver Event van 9 maart. Met elkaar en marktdeskundigen (Zoals Willem Middelkoop, Thijs Klein Tank, Sander Boon, ZiIverPaul) uit alle hoeken van goud en zilver. Zie hier 10 redenen om dit evenement te bezoeken:
    www.edelmetaal-info.nl/2013/02/goudzi...

    Centraal gelegen in EDE. Unieke gelegenheid!
  3. [verwijderd] 25 februari 2013 16:54
    quote:

    jrxs4all schreef op 25 februari 2013 13:09:

    [...]

    Dat is geen kwestie van fantasie, maar simpele rekenkunde.

    Wel eens van rente op rente gehoord ? Met geherinvesteerd dividend werkt het net zo. Die paar procent dividend heeft op de lange termijn een enorm groot effect.

    Op de hele lange termijn (1950-2010) is de total return van de S&P 500 8 keer zo groot dan als je alleen naar de prijsindex kijkt.

    Je mag het zelf ook uitrekenen hoor als je het niet gelooft, de data komen van Rober Shiller:

    www.econ.yale.edu/~shiller/data.htm

    Plaatje:

    www.simplestockinvesting.com/SP500-hi...

    Ook leuk bedacht, de total return calculator:

    dqydj.net/sp-500-return-calculator/

    Het verbaast me nu trouwens niet meer dat je in goud belegt, als je ze enorm slecht geinformeerd bent.

    Ja de returns op Enron en Lehman Brothers zijn geweldig om er maar een paar te noemen.

    Daar heb ik geen calculator voor nodig.

    Dank u.
  4. jrxs4all 25 februari 2013 17:03
    quote:

    simi500 schreef op 25 februari 2013 16:54:

    [...]

    Ja de returns op Enron en Lehman Brothers zijn geweldig om er maar een paar te noemen.

    Daar heb ik geen calculator voor nodig.

    Dank u.
    Je bent niet alleen slecht geinformeerd, maar je begrijpt blijkbaar ook niet hoe zo'n index werkt.

    De schade van Enron, Lehman en andere faillissementen zit gewoon in de prestaties van de index verwerkt. Op een gegeven moment wordt zo'n aandeel uit de index verwijderd, maar dat gebeurt op de waarde die dat aandeel op dat moment heeft (vrijwel nihil).

    De aangegeven total returns zijn dus inclusief de schade van alle faillissementen.
  5. [verwijderd] 25 februari 2013 19:36
    Zelf ben ik niet de grootste fan van goud. De hoeveelheid geld groeit wel, maar de waarde ervan misschien niet eens. Het aantal mensen om het onder te verdelen vind ik relevanter.
    Zilver wordt tenminste voor ontelbare industriële doeleinden verbruikt, en komt maar ~9-14x meer uit de grond, tegen snel stijgende kosten. Bovengrondse voorradenen nemen alleen af, en lage prijzen gaan dat alleen erger maken. Mijners hebben er geen zin in (hard voor weinag), particuliere beleggers, nu nog een micro cult, koopt wat ze kan, en de industrie neemt wat ze nodig hebben, ongeacht de prijs. Al ons zilvergeld van de jaren 60, dat is allang opperdepop. Goud, je wordt er mee dood gegooid. We kunnen nog decennia zonder goudmijnen. Door de monetaire rol en vraag uit vooral India zal de prijs dan wel sneller oplopen, maar er is ~60 jaar aan product boven de grond. Bij zilver waarschijnlijk amper voor 1 jaar. Een kleine verandering in vraag/aanbod kan het al zeer schaars maken. Nu al is het lastig aan zilver te komen aan de laagste prijs. Of grote hoeveelheden vanuit COMEX.
  6. [verwijderd] 25 februari 2013 20:02
    quote:

    fred 51 schreef op 25 februari 2013 10:01:

    [...]

    .


    Ik kan je volgen, maar ik vind het woord piramidespel niet passend.
    Ik zie geen spel en ook geen piramide.
    Ik snap wel dat mensen twijfelen aan goud. Ik heb een andere mening, maar ik kan de redenatie meestal wel volgen.
    Ik snap echter niet dat mensen niet nog meer twijfelen aan tal van aandelen of andere financiële producten.
  7. forum rang 9 josti5 25 februari 2013 20:15
    Skater, mijn ervaring is, dat nog steeds gemakkelijk aan zilveren munten te komen is, tegen de zilverprijs.
    Alleen: op bij voorbeeld Marktplaats zit er niet alleen veel lucht in de zgn. verzamelwaarde, maar ook in kleinere hoeveelheden zilveren (72%) guldens en rijksdaalders, wellicht omdat menigeen niet de cash (over) heeft voor bij voorbeeld een kilo zilvergeld.
    Wel verwacht ik dat de vraag zal gaan toenemen, al is het alleen maar vanwege de sterk toegenomen overheidsbedreiging van de vermogens, hoe klein die vaak ook zijn.

    Overigens is de zilverprijs al weer 713 euro per kilo...
  8. forum rang 4 New dawn 25 februari 2013 21:40
    Ik vind dat als belegger je goud moet hebben, maar de grote vraag is altijd, en dat geldt voor aandelen en vastrentende waarden ook, hoeveel het percentueel moet zijn van het totaal.

    Ik denk dat er geen goed werkende vaste verdeelsleutel bestaat. Iedereen heeft daar een andere mening over.
  9. [verwijderd] 26 februari 2013 01:08
    quote:

    DurianCS schreef op 25 februari 2013 20:18:

    Bij zilver verwacht je dat er op een gegeven moment wel tekorten moeten ontstaan, maar op dit moment is er sprake van stijgende productie en afnemende vraag. Dus het kan nog best even duren. En helemaal als de industrie alternatieven voor zilver gaat vinden.
    Laatste dat ik hoorde, komen er steeds meer toepassingen voor zilver, waar het echt om het zilver gaat, niet zomaar een willekeurig metaal en "oh laten we zilver maar proberen".
    Waar zit die dalende vraag nu dan? Het aandeel voor beleggingszilver, ook wel "surplus" genoemd (niks surplus, mensen kopen het alleen als ze het willen, het is pure vraag) loopt de laatste jaren fors op. En terwijl iedereen al een iphone (spel check : honnepon)heeft en voor de volgende spaart (nee, schulden maakt), zit er genoeg ruimte aan de beleggingskant om te groeien. Wie ga je komend jaar allemaal extra zonnepanelen en oversized LCD screens verkopen? Maar 1 zilver belegger er bij, en die slaat zilver in voor heel de wijk aan industriële vraag.
  10. [verwijderd] 26 februari 2013 01:27
    quote:

    fred 51 schreef op 25 februari 2013 17:50:

    Maar over W. Middelkoop gesproken , hoe doet dat fonds het de laatste
    paar jaar eigenlijk?
    Compleet dramatisch en dan belazert hij de biel in feite ook nog eens door d resultaten x2 te pimpen.

    www.marktgevoel.nl/weblog/2224/guru-p...
  11. forum rang 7 Fred 62 26 februari 2013 08:44
    quote:

    postzak schreef op 25 februari 2013 20:02:

    [...]

    Ik kan je volgen, maar ik vind het woord piramidespel niet passend.
    Ik zie geen spel en ook geen piramide.
    Ik snap wel dat mensen twijfelen aan goud. Ik heb een andere mening, maar ik kan de redenatie meestal wel volgen.
    Ik snap echter niet dat mensen niet nog meer twijfelen aan tal van aandelen of andere financiële producten.

    Ik denk dat iedereen wel twijfelt over zijn of haar investering.
    En ik zat me te vervelen en dacht , laat ik is een goudballetje
    op gooien en kijken wat er gebeurd.

    Je kan met alle soorten beleggingen of investeringen op je kont gaan.
    En als jij de meerwaarde ziet in goud en daar ook nog rendement uithaalt
    moet je je hart volgen en dat gewoon volhouden , ik zie wat meer in de
    normale gebruiksmiddelen , iets wat we allemaal gebruiken en nodig hebben
    zoals eten of een dak boven je hooft .

    Gelukkig mogen we verschillen van mening, en jouw goud is nu stijgende en
    mijn eten en dak zakt nu wat in , dus kan ik op dit moment weinig inbrengen
    tegen de belegging GOUD.

    Veel, succes vandaag.

    Fred
  12. forum rang 4 New dawn 26 februari 2013 08:48
    quote:

    Skater schreef op 26 februari 2013 01:08:

    [...]
    Laatste dat ik hoorde, komen er steeds meer toepassingen voor zilver, waar het echt om het zilver gaat, niet zomaar een willekeurig metaal en "oh laten we zilver maar proberen".

    De grootste toepassing is helaas verdwenen door de komst vd digitale camera.

    Het metaal geleidt goed electriciteit, hoogfrequente stroom en daarvoor zal het lang nodig blijven. Maar het oxideert ook.
8.869 Posts
Pagina: «« 1 ... 133 134 135 136 137 ... 444 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.