Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Megacrash op komst

4.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 99 100 101 102 103 ... 211 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kaiser 14 september 2012 14:42
    Europa krijgt met vijf crisissen tegelijk te maken

    vrijdag 14 september 2012 om 14u14

    De Europese Commissie die wakker schiet, Duitse rechters die het noodfonds steunen en de Europese Centrale Bank die zijn bazooka boven haalt: zeldzame goede dagen voor Euroland en meteen opluchting en hoop op alle fronten.

    Het zal volgens Marc De Vos, directeur van het en Itinera Institute, hoofddocent UGent, niet lang duren vooraleer de nuchterheid weer inzet.

    Er schijnt zeker licht aan het einde van de tunnel, maar die tunnel is niet wezenlijk korter geworden. We moeten immers goed
    beseffen hoe diep en complex de Eurocrisis precies is.

    Wat begon als een financieringsprobleem voor de Griekse overheidsschuld is intussen veelvuldig verveld. De eurocrisis is een metafoor geworden voor meerdere, overlappende
    crisissen.

    Er zijn de schulden van overheden: nationaal, regionaal en lokaal. Het tijdperk van de overheidsschuld – ingezet met de olieschokken van de jaren 1970 – beleeft zijn stervensuur.

    We moeten afkicken van de schuldverslaving

    De schulderfenis moet worden afbetaald en de schuldverslaving afgekickt: eerste crisis. Het economisch potentieel van de Zuiderse probleemlanden, in de voorbije jaren gedopeerd of gemaskeerd door krediet, blijkt structureel ondermaats: tweede crisis.

    De royale verzorgingsstaten die Europa heeft uitgebouwd, staan zo op drijfzand juist op het moment dat de vergrijzing meer middelen vraagt: derde crisis. De Europese Unie mist de infrastructuur om haar muntcrisis adequaat te bestrijden en moet
    zichzelf heruitvinden terwijl de klok tikt: vierde crisis.

    Voor Europa is de eurocrisis een existentiële politieke crisis geworden: vijfde crisis. Met alleen een beperkte centrale bank als gemeenschappelijke instelling, is Europees crisisbeheer permanente conflictbeheersing tussen de zeventien eurolanden.

    Uiteenlopende nationale belangen zaaien volgens Marc De Vos wantrouwen bij de Europese partners, tot over het randje van etnische stereotypen.
  2. Kaiser 17 september 2012 08:49
    Europa gaat waarschijnlijk een buiklanding maken

    maandag 17 september 2012 om 07u38

    De Europese machine die werd uitgevonden om de Europese volkeren te verenigen, is ze volgens Marc De Vos, directeur van het en Itinera Institute, hoofddocent UGent, aan het verdelen in overoude tegenstellingen. De euro die het Europese project moest bekronen, dreigt het te ontrafelen.

    De munt die de wereld een Europees alternatief voor de Amerikaanse dollar zou bieden, ridiculiseert en marginaliseert Europa, terwijl China en diens yuan de vrije baan nemen.

    Natuurlijk hebben de eurolanden al belangrijke beslissingen genomen: een gemeenschappelijk financieringsfonds, schuldherschikkingen voor met name Griekenland, een collectief pact voor versterkte begrotingsdiscipline, en de aanzet naar een bankenunie voor meer Europese stabiliteit bij nationale bankencrisis.

    Geen enkele van deze maatregelen was volgens De Vos denkbaar geweest zonder de eurocrisis. Maar geen enkele ervan gaat ver genoeg: het noodfonds is ontoereikend, de schuldkwijtschelding te beperkt, de besparingsdrift te eenzijdig en dus economisch zelf-verminkend, de bankenunie een voornemen zonder onmiddellijke daadkracht.

    Altijd te weinig en te laat

    Europa loopt volgens Marc De Vos constant achter de feiten aan. Het doet weliswaar altijd maar meer, maar het is altijd
    “te weinig, te laat”, omdat de crisis ook altijd groter en complexer is geworden. Voor velen – waaronder bondskanselier Merkel – kan en moet een verdeeld Europa niet beter dan met kleine stappen evolueren.

    Pas op het einde van de rit zal dan blijken wie of wat er van de muntunie overblijft. In het slechtste geval versplintering; in het beste geval een politieke unie waarvan de huidige stappen als stukjes in de finale mozaïek passen; in het meest waarschijnlijke geval een buiklanding ergens tussenin.
  3. Kaiser 18 september 2012 09:43
    Spain 10 year 6.03 +5½ 5 year 4.88 +5½ 2 year 3.40 +6½ Italy 10 year 5.14 +3½ 5 year 4.02½ +5 2 year 2.39½ +5

    A China slowdown might be more dangerous to our economy than a Moody's downgrade ow.ly/dH2vh

    2Y Spanish Government Bond Yields Rise 6.7 Bps To 3.47 Percent - Tradeweb
4.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 99 100 101 102 103 ... 211 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.