Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Bull of Bear: beide gaan uit van het gevoel

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. tgaeko 10 augustus 2003 16:14
    Al decennia lang kijken beurshandelaren naar allerlei soorten van indicatoren om, als een waarzegger die kijkt in een glazenbol, de toekomst te kunnen lezen. Vaak wordt hierbij uitgegaan van algemene waarheden. Stijgt de rente, dan dalen de beurzen. Is de verhouding euro/dollar hoger dan 1.00, dan is dat slecht voor de Nederlandse economie. Stijgen of dalen de voorraden. Hoe zit het met het consumentenvertrouwen. Hoe zit het met de huizenverkoop. Enz., enz.

    Soms lijkt het erop dat alle indicatoren, aanwijzingen, op groen moeten staan om de aex-index te laten stijgen. Dat is natuurlijk maar zeer zelden het geval, dus hebben de bears de overhand. Daarentegen kan een groene vlag in een rij van allemaal rode vlaggen ineens gezien worden als een lichtpunt, een punt van hoop, waardoor de bulls de bears weten terug te dringen. Soms lijkt dit spel op een echte wetenschap. Cashflows, dcf-methoden, rentetarieven versus investeringen, berekening van winstverwachtingen en marktgroei. Met veel cijfers en ingewikkelde formules proberen we de toekomst te voorspellen. Toch vindt het voorspellen van deze beurstoekomst altijd plaats tegen de achtergrond van een bepaald acceptatieniveau. Wat bedoel ik daarmee?

    Het lijkt erop dat de aex-index alleen maar een stijgende lijn kan laten zien wanneer de rente laag blijft. Maar een paar jaar geleden stond de rente vele malen hoger en blijf de beurs tot ongekende hoogten stijgen. Maanden terug werd voorspeld dat als de verhouding euro/dollar hoger uitkwam dan 1.10, dit zeer nadelig zal zijn voor de beurs. Die verhouding is er nu al een tijdje, en desondanks vertoont de beurs een stijgende lijn. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Ik heb dan ook het gevoel dat de bulls en de bears (onzichtbaar) ergens een lat neerleggen vanwaaruit bepaald wordt of iets negatiefs of positiefs is. Die lat kan hoger of lager komen te liggen. Die verschuift. Het kan mijn inziens vanuit die gedachtspinsel zo zijn dat wat we nu als negatief zien waardoor we de index laten dalen, over een paar maanden als minder negatief beoordelen en de beurs laten stijgen. Natuurlijk, dat begrijp ik ook wel, heeft het ook te maken met de invloed van alle andere indicatoren, het samenspel van alle groene en rode vlaggetjes. Ik denk echter dat het "gevoel" een grotere rol speelt dan menigeen wil toegeven, waardoor de beurs zich slecht laat voorspellen en zelfs regelmatig onlogische, ten opzichte van de wetenschappelijke benadering, reageert. Mischien gaat het "sell in may" wel op omdat we na een jaar werken moe en chagrijnig zijn geworden en gaat het "come back in september" wel op omdat we na de vakantie weer fris en opgewekt zijn waardoor we een zonniger kijk op de wereld hebben gekregen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.