Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Het drama Spanje..

996 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. s.lin 4 april 2012 20:38
    Beurzen hard onderuit na slechte obligatieveiling Spanje
    04/04/12, 17:48 - bron: ANP
    De Europese beurzen gingen vandaag hard onderuit. De Amsterdamse AEX beleefde zelfs de sterkste koersdaling op één dag sinds vorig jaar augustus.

    Toenemende zorgen over Spanje na een tegenvallende obligatieveiling en over de groei van de wereldwijde economie speelden op. Ook waren beleggers teleurgesteld dat de Federal Reserve voorlopig geen nieuwe steunmaatregelen zal nemen.

  2. s.lin 5 april 2012 19:10
    HERH: Spaanse staatsschuld stijgt in 2012 naar 78% van bbp
    Gepubliceerd: 18:54 5 april 2012
    (Herhaling van maandag gepubliceerd bericht.)

    MADRID (Dow Jones)--De overheidsschuld van Spanje zal in 2012 naar verwachting stijgen tot ongeveer 78% van het bruto binnenlands product (bbp) maar dit is nodig om de economische groei in het land op langere termijn te bevorderen. Dit verklaart de Spaanse minister van financien Luis de Guindos maandagavond. In 2011 kwam de staatsschuld uit op 68,5% van het bbp.

    Wil het Zuid-Europese land de doelstelling van een begrotingstekort van 5,3% van het bbp in 2012 halen, dan zal de staatsschuld moeten stijgen om geld vrij te maken om het tekort op de begroting voldoende terug te dringen tot het afgesproken percentage, zo verklaart de minister.

    Naast de begrotingsconsolidatie, speelt ook de ondersteuning door middel van een gesyndiceerde lening van ongeveer euro35 mrd van de Spaanse overheid aan Spaanse gemeenten een rol in de stijging van de overheidsschuld.

    "In het perspectief van de begroting is er altijd sprake van een verlies-situatie voor de overheid", aldus de minister. "Als je niet genoeg aanpassingen doet, zullen de markten je straffen. Maar als je te ver gaat, bestraffen de markten dat ook".

    Fiscale aanpassingen, "hoewel een noodzakelijke voorwaarde," zijn volgens de Guindos niet voldoende om economische groei op zichzelf te genereren.

    Volgens de minister is het niet nodig om extra staatsobligaties te veilen, omdat de toename in de schuld te maken heeft met de leengaranties aan diverse overheidsprogramma's en instellingen.

    De Spaanse overheid verwacht dat de budgettaire aanpassing de lokale economie zal doen krimpen met 1,7% in 2012, een prognose die de Guindos beschrijft als "prudent en conservatief."

    Hij voegt daaraan toe dat de Spaanse economie naar verwachting in 2013 weer een lichte groei zal vertonen.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  3. s.lin 5 april 2012 20:41
    Spaanse rente fors hoger, LTRO-effect ongedaan gemaakt

    5/4 17:22
    Het rendement op Spaanse langlopende staatsobligaties is in het kielzog van de slecht verlopen veiling vandaag boven het niveau van de eerste plaatsing van 3-jaars leningen van de Europese Centrale Bank uitgekomen.

    De ECB heeft op 21 december en op 29 februari voor in totaal zo’n 1 biljoen euro voor drie jaar aan banken uitgeleend door middel van de zogenoemde Long Term Refinancing Operations (LTRO). Sommige Zuid-Europese banken hebben dat geld gebruikt om staatsobligaties van Spanje en Italië te kopen. Dat zorgde tot maart voor rust in de obligatiemarkt.

    Spaanse staatsobligaties staan echter sinds begin vorige maand weer onder druk nadat het land de bezuinigingsdoelstellingen versoepelde en er met de steeds verder oplopende werkloosheid er geen einde lijkt te komen aan de crisis in het Zuid-Europese land. In februari steeg de werkloosheid naar een nieuw record op 23,6 procent.

    Ondanks een nieuwe recessie wil de regering van premier Mariano Rajoy proberen het begrotingstekort terug te brengen naar 5,3 procent van het BBP dit jaar. Aanvankelijk mikte Rajoy op een tekort van 4,4 procent, maar daarvan zag de premier af nadat de vorige regering een groter dan verwacht tekort van 8,5 procent van het BBP achter liet.

    In de eerste veiling na de aangekondigde versoepeling van de bezuinigingsdoelstelling slaagde Spanje er woensdagochtend er niet in het beoogde bedrag uit de markt te halen. Daarbij zag het land de kosten om te lenen aanzienlijk stijgen.

    Eerder vandaag steeg het rendement op 10-jaars staatsobligaties van 5,71 naar 5,84 procent, op intraday basis het hoogste niveau sinds begin december 2011. Spreads ten opzichte van 10-jaars Duitse staatsleningen liepen vandaag uit naar 410 basispunten, het hoogste niveau sinds eind november 2011, om vervolgens te herstellen naar 400 basispunten.

    Wel staat het rendement op 10-jaars schulden nog ruim onder de recordniveaus van november 2011

    Door: ABM Financial News.
  4. s.lin 6 april 2012 18:29
    Spanje nieuw zorgenkind
    vr 06 apr 2012, 09:57

    Van onzer verslaggevers
    MADRID - De Spaanse obligatiemarkt heeft de slechtste week sinds het begin van dit jaar achter de rug, de risicopremie op Spaanse leningen is weer tot boven de 400 basispunten gestegen.

    Daarmee lijkt het effect van de miljardeninjecties van de Europese centrale Bank (ECB), uitgewerkt. Spanje is weer terug bij af. Tegelijk krijgt de Italiaanse premier Mario Monti steeds meer tegengas van de vakbonden.

    Nu de rendementen op het schatkistpapier van de zuidelijke eurolanden weer de pan uit rijzen, lijkt de vraag gerechtvaardigd of de Longer Term Refinancing Operation (LTRO), de steunoperatie waarin de ECB in twee tranches zo’n €1000 miljard in het Europese financiële stelsel pompte, aan uitwerking inboet.

    Lees het artikel in De Financiële Telegraaf

  5. [verwijderd] 9 april 2012 11:06
    quote:

    GR€€D schreef op 9 april 2012 09:51:

    gonzalolira.blogspot.com/2012/04/spai...

    Mvg Greed
    Goed artikel Greed.
    Een werkloosheid van 25% en onder de jongeren van 55% los je onmogelijk op met besparingen.
    Uit de Eurozone terug naar de Peseta en 20 tot 30% devalueren.
    En Angela Merkel kan voor de Spanjaarden den hoogste boom in.
  6. mjmj 9 april 2012 12:06
    ..Spanje als eerste uit de Euro, en dan plotseling zonder waarschuwing...?
    Hoe zouden haar Europese handelspartners reageren? Ik neem aan niet bijster positief en dat zal zijn tol eisen voor wat betreft de handel die Spanje met haar buren drijft en de reputatie van Spanje in Europa. Spanje zal in lengte van dagen een eenzame monetaire toekomst hebben. Gegeven het feit dat de industriële basis van Spanje niet echt stevig is (..) lijkt me me dit een onwaarschijnlijk scenario.

    m

  7. forum rang 7 ffff 9 april 2012 14:33
    Simi,

    Ik denk dat die Zuid-Eurpeanen van een koude kermis thuis zouden komen als ze, zoals jij beweert. onder het Duitse financiële juk uit konden komen.
    Concreet betekebnt dat voor hen: Geen of nauwelijks salaris voor hun ambtenaren, dus politie, onderwijs, bestuursinstanties, gerechterlijke instanties. Een drastische vermindering van pensioenen en allerlei andere uitkeringen als invaliditeit, weduwen -en wezen en ga zo maar door.
    Ze mogen het openlijk zeggen, hoor Simi: Maar ze zijn er ondertussen ook achter gekomen, dat ze dan failliet zijn en...naar hun inkomen kunnen fluiten. Want dat inkomen wordt nu wel door de rest van Europa aan die Zuid-Europese landen ter beschikking gesteld.
    Ze mogen Angela Merkel zeer dankbaar zijn. Zonder kredietverlening zouden ze nog veel meer in de armoe zitten.
    Peter
  8. [verwijderd] 9 april 2012 14:41
    Volgens mij zitten ze nu in de armoe en de werkloosheid door de drakonische besparingsmaatregelen opgelegt door Merkel.
    En ze moeten alsmaar meer besparen zodat de werkloosheid zal blijven oplopen en hun economie zal blijven krimpen en hun schulden nog meer zullen oplopen.
    Een straatje zonder eind.
    Komen ze nooit uit.
    EMU zal uit elkaar vallen hoe je het ook draait of keerd.
  9. [verwijderd] 9 april 2012 15:05
    Spanje was eens een goedkoop vakantieland , met de komst van
    de euro was dit snel dit snel voorbij , kan me nog goed
    herinneren dat ik een softijsje haalde voor mijn dochter
    in tenerife , de knop werd 1 sec ingedrukt en daar moest
    ik dan 3,50 euro voor betalen , nu is het natuurlijk wel
    anders , maar dan nog , het is geen goedkoop vakantieland
    meer en daar hebben de turken mooi op ingespeeld
    deze landen hadden nooit in de euro moeten stappen
  10. [verwijderd] 9 april 2012 15:20
    quote:

    henk38 schreef op 9 april 2012 15:05:

    Spanje was eens een goedkoop vakantieland , met de komst van
    de euro was dit snel dit snel voorbij , kan me nog goed
    herinneren dat ik een softijsje haalde voor mijn dochter
    in tenerife , de knop werd 1 sec ingedrukt en daar moest
    ik dan 3,50 euro voor betalen , nu is het natuurlijk wel
    anders , maar dan nog , het is geen goedkoop vakantieland
    meer en daar hebben de turken mooi op ingespeeld
    deze landen hadden nooit in de euro moeten stappen
    De EU is een toegevoegdewaarde verdelger met zijn euro voor de meeste leden van de Handels Unie , komt nooit niks goed van .
  11. s.lin 9 april 2012 20:52
    Spanje bekijkt heffing gezondheidszorg rijken
    9-4-2012 15:10
    De Spaanse overheid overweegt welgestelde inwoners van het met schulden overladen land een extra heffing op te leggen voor gezondheidszorg. Dat zei minister van Economische Zaken Luis de Guindos maandag.
    Spanje is druk doende de gezondheidszorg te hervormen omdat het huidige systeem te kostbaar is. De ingreep moet, samen met hervormingen op andere terreinen, de markten ervan overtuigen dat de op drie na grootste economie van de eurozone geen financiële noodsteun nodig heeft.

    Het huidige zorgstelsel heeft 15 miljard euro bijgedragen aan de schuldenberg van Spanje. ,,We moeten onnodige kostenposten wegsnijden en delen die niet goed functioneren aanpakken. Als we dat niet doen, kunnen we de levensvatbaarheid van het systeem niet garanderen'', aldus De Guindos.

    ©ANP
  12. forum rang 5 DurianCS 9 april 2012 21:13
    quote:

    simi500 schreef op 9 april 2012 14:41:

    Volgens mij zitten ze nu in de armoe en de werkloosheid door de drakonische besparingsmaatregelen opgelegt door Merkel.
    Volgens mij zitten ze gewoon in hun eigen shit. Van mij hoeven ze niet te bezuinigen, maar als ze het niet doen weten ze zeker dat ze er nooit meer uitkomen.
  13. s.lin 11 april 2012 20:13
    Spaanse premier ontkent nood aan financiële hulp
    Bewerkt door: Astrid Snoeys - 11/04/12, 16u39 - Bron: belga.be
    De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vandaag beklemtoond dat zijn land geen financiële steun nodig heeft. Hij lanceerde ook een oproep aan zijn Europese ambtgenoten om "voorzichtigheid" aan de dag te leggen in hun verklaringen over Spanje.

    "We hebben allemaal problemen en wij werken aan een oplossing voor de onze, ook om de eurozone te helpen. Wij verwachten dat de anderen hetzelfde doen, en dat ze voorzichtig zijn in hun verklaringen", zei Rajoy aan de parlementsleden van zijn conservatieve partij PP.

    Rajoy verwees daarmee naar eigen zeggen naar recente uitspraken van Europese leiders. Namen noemde hij niet. De Franse president Nicolas Sarkozy verwees de voorbije dagen in de verkiezingscampagne naar de penibele situatie van Spanje om budgettaire orthodoxie in eigen land te verdedigen.

    Herfinanciering
    Spanje moet dezer dagen een rente van bijna zes procent betalen om zijn schulden te herfinancieren. Rajoy hamerde er echter op dat zijn land geen financiële steun nodig heeft. "Er zijn landen die hun schulden niet kunnen afbetalen en daarom internationale hulp nodig hebben. Spanje zit niet in zo'n situatie, nu niet en ook niet in de toekomst".

    Volgens Rajoy moet Spanje op de ingeslagen weg verder, met hervormingen van "historische omvang". De regering gaat de arbeidsmarkt drastisch hervormen en wil het begrotingstekort terugbrengen van 8,5 procent naar 5,3 procent dit jaar. Begin deze week werden nog eens voor 10 miljard euro besparingen in de gezondheidssector en het onderwijs aangekondigd.

    Waardering
    Ook de Europese Commissie herhaalde dat Spanje geen steun nodig heeft, ook niet voor een herkapitalisering van de Spaanse banken met geld uit het Europese noodfonds EFSF. De Commissie toonde waardering voor de aanpak van Rajoy, maar wacht op het volledige plaatje. Zo zijn de budgettaire plannen van de regio's nog niet bekend. Meer duidelijkheid moet er komen tegen eind april, wanneer alle EU-lidstaten hun stabiliteitsprogramma moeten indienen in Brussel.
996 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.