Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

uitbreiding EFSF

385 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 oktober 2011 00:16
    Over de uittreding van de UK uit de EU, helaas, het gaat niet door

    Van the Guardian

    The House of Commons has clearly voted against this motion.

    We understand that many people who voted for it felt very strongly - and we respect that.

    However, the government has to do what is in the national interest.

    The easy thing to do would have been for us to have avoided expressing a view.

    It was important to take a strong lead - because Britain's best interests are served by being in the EU.

    The PM has made clear that he shares the yearning for fundamental reform of the EU and is determined to achieve that.
  2. [verwijderd] 25 oktober 2011 00:44
    quote:

    fes schreef op 24 oktober 2011 21:07:

    [...]

    Het basisbedrag waar overeenstemming over is bedraagt 440 miljard. Door er een hefboom op te zetten dacht ik niet dat er weer gestemd moet worden omdat het basisbedrag ongewijzigd blijft.

    Als ik het mis heb hoor ik het graag.
    Volgens mij heb je gelijk. Die 440 miljard blijft dan 440 miljard (minus de bijdragen aan Griekenland) en dus de makkelijkste oplossing. Enne, die hefboom? Maakt niks uit, dat snapt de belastingbetaler toch niet. ;-)

  3. s.lin 25 oktober 2011 08:06
    Merkel vreest dat kans op succes eurotop zeer klein is
    24/10/11, 19u01

    Als het Duitse parlement er niet in slaagt voor aanvang van de eurotop van aanstaande woensdag de voorliggende oplossing van de schuldencrisis goed te keuren, is de kans zeer klein dat de Europese leiders van de top een succes zullen kunnen maken. Dat heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd. Het zou niet enkel de begrotingscommissie, maar wel het voltallige parlement zijn dat over de akkoorden moet stemmen.
    Merkel wil dat de Bundestag perfect op de hoogte is van de manier waarop het Europese noodfonds EFSF zal worden uitgebreid. Twee dagen voor de eurotop is er evenwel nog geen duidelijkheid over die uitbreiding, zodat het vooralsnog onduidelijk is waarover het parlement zal stemmen.

    Fundamenteel belang
    Een arrest van het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe verplicht de Duitse regering om de volksvertegenwoordigers te raadplegen telkens wanneer in Europa onderhandeld wordt over nieuwe financiële hulpmaatregelen. Woensdag wil Merkel echter niet alleen groen licht krijgen van de begrotingscommissie - zoals het Hof verplicht - maar van het voltallige parlement. Bronnen in Merkels CDU wijzen daarvoor op het "fundamentele belang" van de uitbreiding van het fonds en de andere maatregelen om de crisis in te dijken.

    Woensdag om 12 uur zal Merkel het halfrond inlichten over de EFSF-hervorming en de andere voorstellen die later die dag op de tafel van de Europese leiders liggen. Na haar uiteenzetting zal de parlementsleden gevraagd worden haar een definitief onderhandelingsmandaat te geven. Normaal gezien haalt ze gemakkelijk een meerderheid, maar de bondskanselier is weliswaar kwetsbaar voor dissidentie in de eigen partijrangen.

    Twee opties
    De woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert, bevestigde vandaag nogmaals dat er momenteel twee opties besproken worden voor de uitbreiding van het fonds. Uit gelekte documenten die alvast aan de Bundestag werden overgemaakt, blijkt dat de Europese Centrale Bank hoe dan ook niet rechtstreeks betrokken wordt, in tegenstelling tot het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vooral de Franse president Nicolas Sarkozy had aangedrongen op ECB-steun, maar de naam van de bank valt zelfs helemaal niet meer te lezen in de documenten.

    De eerste optie circuleert al langer: het EFSF zou deels de uitgifte van staatsobligaties van eurolanden garanderen, zodat ze aantrekkelijker worden voor investeerders. In de tweede optie, die afgelopen weekend de kop opstak, wordt gewag gemaakt van een 'special purpose investment vehicle' (SPIV). Die nieuwe structuur zou "zo opgevat worden dat hij een brede waaier aan internationale publieke en private investeerders aantrekt", staat in de documenten te lezen.

    De SPIV zou gebruikt worden om te investeren in eurolanden in moeilijkheden en gekoppeld worden aan het EFSF. Volgens diplomaten heeft China al interesse getoond. Een derde mogelijkheid is een combinatie van beide opties. (dpa/adb)

    www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele...
  4. forum rang 4 Willempie3 25 oktober 2011 08:42
    De markten zullen best een tijdje blij zijn met het plan. Dat was op 21 juli ook zo. Maar dan de praktijk: Gaan investeerders geld aan Italie lenen tegen 4 procent voor 10 jaar als er een garantie van 20 procent op zit ? Terwijl Griekenland nu een afwaardering van 60 procent krijgt ?
    En gaan ze die overgebleven 40 procent wel ooit terugbetalen ? Volgens mij gaat de rente van Italie na een paar weken toch weer oplopen en zal de ECB gewoon mee moeten blijven kopen om de rente acceptabel laag te houden.
    Daarom wordt nu ook zo gehamerd op extra bezuinigingen in Italie. Zo hopen ze het vertrouwen terug te krijgen in Italie.

    W3.
  5. [verwijderd] 25 oktober 2011 10:43
    Dat is ook prima dat ze er blij mee zijn

    Ik zie iets waar ik me continu aan stoor en dat is dat het volledige GBP/ratio/schuldbedrag in beeld komt

    Die landen draaien prima, ook met n paar tientjes schuld
    Het gaat helemaal niet over het volledige bedrag

    En mochten die landen niet prima draaien ligt het aan de mondiale economie
    En dus niet aan die landen
  6. s.lin 25 oktober 2011 16:57
    Vergadering EU-ministers uitgesteld
    25 oktober 2011 16:47
    BRUSSEL - Een cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie woensdag in Brussel is uitgesteld.

    BRUSSEL - Een cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie woensdag in Brussel is uitgesteld.
    Bij de voorbereidingen is nog niet op alle punten overeenstemming bereikt over het 'allesomvattende' pakket maatregelen tegen de schuldencrisis in de eurozone.

    Een woordvoerder van het Poolse voorzitterschap van de Europese Unie bevestigde dat dinsdagmiddag.

    Het was de bedoeling dat de ministers van Financiën van alle 27 landen van de Europese Unie voorafgaand aan de extra EU-top bijeen zouden komen. Daar moesten ze spijkers met koppen slaan over onder meer de zogenoemde herkapitalisatie van banken en de uitbreiding van de vuurkracht van het noodfonds.

    Niet nodig
    De afgeblazen vergadering was ''niet nodig''. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag bij een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de eurocrisis.

    De Jager begrijpt de beslissing goed, omdat de ministers het over het belangrijkste onderwerp - herkapitalisatie van de banken - zaterdag al eens waren geworden. Nederland was ook geen voorstander van de bijeenkomst van ministers van Financiën woensdag in Brussel.

    Beslissingen
    Woensdagavond komen de leiders van alle 27 EU-landen voor een informeel treffen bijeen. Daarna gaan de regeringsleiders van de 17 eurolanden dineren. Daar moeten de beslissingen gaan vallen.

    Groot-Brittannië en ook voorzitter Polen drongen aan op een extra treffen van alle 27. Zij willen voorkomen dat de 17 eurolanden beslissingen nemen die ook de niet-eurolanden treffen, zonder dat zij daar iets over te zeggen hebben gehad.

    © ANP/NU.nl
  7. s.lin 25 oktober 2011 17:05
    De jager begrijpt uitstel EcoFin-vergadering

    EcoFin-vergadering uitgesteld
    Door BNR Webredactie
    25 oktober 2011 16:46 | bnr.nl

    Een mogelijk beslissende vergadering van de ministers van Financiën in Brussel gaat woensdag niet door.

    In de voorbereiding zouden de ministers er nog niet voldoende in geslaagd zijn de neuzen één kant op te krijgen over het allesomvattende pakket maatregelen tegen de schuldencrisis in de eurozone.

    Overeenstemming
    Volgens een woordvoerder van het Poolse voorzitterschap van de Europese Unie is er sprake van "ontbrekende onderdelen". Het definitieve besluit over het doorgaan van de EcoFin-vergadering is afhankelijk van overeenstemming over deze punten, meldt de woordvoerder.

    Vuurkracht
    Volgens EU-president Herman van Rompuy gaan de overleggen tussen leiders van de eurolanden en de Europese Unie woensdag overigens wel gewoon door. De Financiën-ministers zouden elkaar ontmoeten om onder meer de uitbreiding van de vuurkracht van het noodfonds voor landen met grote schulden te bespreken. Daarnaast zou een grotere afschrijving op Grieks staatspapier van banken en verzekeraars aan de orde komen.

    "Niet nodig"
    Volgens minister Jan Kees de Jager was de vergadering van de ministers van Financiën van de 27 EU-landen "niet nodig". Dat meldde hij de Tweede Kamer dinsdag tijdens een debat. EU-voorzitter Polen schrapte de bijeenkomst dinsdag van de agenda. Volgens De Jager geen onlogische stap, omdat de ministers van Financiën het zaterdag al eens waren geworden over de herkapitalisatie van banken, het heetste hangijzer.
  8. s.lin 25 oktober 2011 17:08
    Europese toppen over schuldencrisis gaan door

    25/10/11, 16u12
    De bijeenkomsten van de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie en de eurozone gaan morgen door zoals gepland. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Herman Van Rompuy meegedeeld in een reactie op de annulering van het voorbereidend overleg.

    Diverse bronnen melden vanmiddag dat de voorafgaande bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën wordt uitgesteld omdat onvoldoende vooruitgang zou geboekt zijn in de aanpak van de schuldencrisis. De ministers hadden normaliter morgen vanaf 09.00 uur vergaderd.

    Volgens de woordvoerder van Van Rompuy gaan de twee Europese toppen morgen door zoals gepland. De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten komen om 18.00 uur bijeen. Vanaf 19.30 volgt een werkdiner van de leiders van de 17 eurolanden. (belga/adv)

    www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele...
  9. [verwijderd] 25 oktober 2011 17:48
    Problemen zijn 23 oktober opgelost....Neen, 26 oktober is de definitieve uitslag....We weten het nog niet....Geen top meer op woensdag....Alles is al beslist...etc..blah..blah..blah....

    En dat is het vertrouwen wat onder de euro ligt.
    Wat ben ik blij met m'n goud en mijn andere tastbare goederen.
  10. s.lin 26 oktober 2011 08:26
    'China steekt geld in noodfonds eurozone'
    26 oktober 2011 08:11
    PEKING - China en andere opkomende landen hebben toegezegd de zwakke eurolanden te helpen door geld te steken in het Europese noodfonds. Dat schreef China Daily woensdag op basis van een bron rond de beleidsmakers in Brussel.

    Volgens de krant, die in handen is van de Chinese staat, willen de opkomende landen de financiële steun aan de eurozone via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten lopen. In ruil daarvoor willen de landen wel een grotere zeggenschap bij het IMF.

    De toezegging wordt mogelijk opgenomen in het definitieve akkoord over de bestrijding van de eurocrisis dat naar verwachting in de loop van woensdag bereikt wordt, aldus de bron.

    Hulp
    Europese leiders spelen al langer met het idee om landen als China en Brazilië om hulp te vragen om de slagkracht van het noodfonds te vergroten. Het EFSF-fonds beschikt in de huidige staat over 440 miljard euro. De financiële markten achten dat te weinig om grote eurolanden die gebukt gaan onder enorme schuldenlasten, zoals Italië, te kunnen redden.

    China heeft die steun herhaaldelijk aangeboden. De eurozone is veruit de grootste afzetmarkt voor China, dat er dus alle belang bij heeft om de crisis te bezweren.

    © ANP
  11. [verwijderd] 26 oktober 2011 10:13
    ROME (WSJ)--Umberto Bossi, de leider van de separatistische Noord-Italiaanse politieke partij Lega Nord, heeft dinsdag een akkoord bereikt met de premier Silvio Berlusconi over een hervorming van het Italiaanse pensioenstelsel, als onderdeel van aanvullende maatregelen die de Europese Unie met spoed eist, om de begroting van het land op orde te brengen.

    "Uiteindelijk hebben we een manier gevonden. Nu zullen we zien wat de EU zegt", zei Bossi. Hij had eerder dinsdag nog gedreigd om uit Berlusconi's coalitieregering te stappen.

    Regeringsleiders van eurozonelanden eisen dat Berlusconi voor de Europese crisistop van woensdagavond een stevig plan presenteert om de stagnerende economie van Italie weer op gang te brengen en de zware schuldenlast van het land te verkleinen.

    Een medewerker van Bossi zei dat de coalitie een voorlopig compromis heeft bereikt over aanpassing van het Italiaanse pensioensysteem, zonder dit nader toe te lichten.

    Als Bossi het kabinet opblaast, zou Italie zonder regering zitten op het moment dat het land zijn Europese partners moet overtuigen dat het de nauwelijks groeiende economie weer aan kan zwengelen.

    Anderzijds zou een vertrek van de Lega Nord-leider ook ruimte kunnen maken voor nieuwe verkiezingen of een 'technisch' interim-kabinet dat economische maatregelen wellicht makkelijker kan doorvoeren.

    Bossi's partijgenoten hebben marathongesprekken gevoerd met Berlusconi over aanvullende hervormingen, bovenop de EUR60 miljard aan bezuinigingen die al zijn aangekondigd. Duitsland, Frankrijk en EU-officials willen dat Italie voor de eurotop van woensdagavond met een concreet plan komt om de Italiaanse staatsschuld van EUR1,9 biljoen terug te brengen.

    Berlusconi zet in op een hervorming van het Italiaanse pensioenstelsel. Volgens de zogenaamde senioriteitsregel mogen Italianen vanaf 58 jaar met pensioen, als zij veertig jaar hebben gewerkt. Berlusconi heeft gesuggereerd dat de pensioenleeftijd fors omhoog kan, tot 67 jaar.

    Dat leidde tot veel verzet van de Lega Nord, waarvan de achterban claimt dat ze meer dan gemiddeld heeft bijgedragen aan het pensioenstelsel. Bossi noemde afschaffing van de senioriteitsregel dinsdag "onmogelijk". "De kiezers zullen ons afslachten", zei hij.

    Onderdeel van het bereikte akkoord zou een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd zijn, een verlaging van het zogenaamde 'gouden pensioen' voor ambtenaren met hoge publieke functies en lagere uitkeringen voor partners van overleden pensioengerechtigden.

    Andere hervormingen die Italie wil presenteren zijn een versnelde privatisering van vastgoed, een hardere aanpak van belastingontduiking en minder beperkingen op de uitoefening van beroepen, zei een persoon die op de hoogte is van de gesprekken.

    Een bron die op de hoogte is van het overleg tussen Berlusconi en Europese topambtenaren afgelopen weekend, zei dat Berlusconi een duidelijk pakket maatregelen moet presenteren. "Vage doelstellingen zijn niet genoeg. We moeten een nieuw pakket hervormingen hebben."

    Brusselse ambtenaren zijn "geschrokken" van de economische en begrotingscijfers die ze recent te zien kregen over Italie, zei de persoon. Als Italie niet tijdig met het hervormingspakket komt, zal de schade voor het land veel groter zijn dan voor de rest van de eurozone, stelde de ambtenaar. "Als Berlusconi geen stappen zet, dan zullen de risico-opslagen op Italiaanse staatsobligaties de pan uitrijzen", aldus de EU-official. "Uiteindelijk heeft hij niet veel keus."


    Door Stacy Meichtry en Giada Zampado van The Wall Street Journal, bewerkt door Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; archie.vanriemsdijk@dowjones.com


    (END) Dow Jones Newswires

    October 26, 2011 03:52 ET (07:52 GMT)

    Copyright (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  12. [verwijderd] 26 oktober 2011 11:07
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet heeft woensdag zijn suggestie om een gemeenschappelijke Europees ministerie van financien te creeren herhaald.

    Volgens de centrale bankier is de noodzaak voor zo'n instelling groter geworden, sinds hij dat in juni voor het eerste voorstelde.

    "Europa heeft stevig leiderschap nodig, om te zorgen dat de daden van individuele landen gericht zijn op gemeenschappelijke doelen", stelt Trichet woensdag in een gastcommentaar in de Duitse krant Handelsblatt.

    Trichet, die aan het einde van deze maand terugtreedt als ECB-voorzitter, deed in juni een voorstel voor een gemeenschappelijk Europees ministerie van financien, dat toezicht zou houden op het begrotings- en concurrentiebeleid van Europese lidstaten.

    Trichet erkent dat er argumenten tegen zo'n ministerie bestaan, maar suggereert dat de beslissing zou moeten liggen bij de burgers van de Europese Unie.

    Hij herhaalde verder dat financiele steun voor landen die afgesneden zijn van marktfinanciering gepaard moet gaan met strenge voorwaarden en een beperkt bereik moeten hebben. Landen die afgesproken doelen niet halen, zouden extra voorwaarden opgelegd moeten krijgen, stelt Trichet.


    Door William Launder; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; amsterdam@dowjones.com


    (END) Dow Jones Newswires

    October 26, 2011 04:59 ET (08:59 GMT)

    Copyright (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
385 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.