Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

bezuinigen?

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2003 13:08
    LogicaCMG ziet toename investeringsbereidheid overheid NL
    Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - LogicaCMG heeft de afgelopen zes weken een grotere investeringsbereidheid bij de overheid geconstateerd. Dat heeft CEO P. Schuyt Van LogicaCMG Nederland maandag gezegd tegen Betten Beursmedia News.
    'Na half mei is er een nieuwe regering gekomen en je kunt wel zien dat de vooruitzichten sindsdien verbeterd zijn, hoewel de markt nog steeds onzeker blijft. We hebben echter al een grote defensieorder binnengehaald en hopen op meer.'

    Schuyt doelt daarmee op het contract dat een consortium van Cap Gemini Ernst & Young en LogicaCMG heeft gekregen van het ministerie van Defensie. De looptijd van de opdracht is acht tot tien jaar met een omvang van tientallen miljoenen euro's.

    Vanmorgen publiceerde het Financieele Dagblad een interview met W. Koppers, de baas van de Benelux bij LogicaCMG. In dat vraaggesprek, gehouden rond half mei, stelt de bestuurder nog dat de marges onder druk staan en de omzet afvlakt. 'We zien dat met name op de overheidsmarkt. De overheid neemt nog steeds weinig besluiten. Er worden geen grote projecten geentameerd. Over lopende projecten heb ik niet zoveel te klagen. Het zijn de nieuwe projecten die niet loskomen', aldus Koppers destijds.

    CEO Schuyt zei vandaag tegen Betten Beursmedia News dat hij voorziet dat de marges in Nederland over de eerst helft van dit jaar iets uitkomen onder de 9 a 10% over dezelfde periode in 2002. 'De marges zullen lager uitvallen, maar niet veel onder die van vorig jaar.' Voor de omzet, die over de eerste helft 2002 voor Nederland GBP 230 miljoen bedroeg, voorziet Schuyt 'geen substantieel verschil'.

    'Over het geheel verwachten we voor de eerste helft van het jaar een kleine daling ten opzichte van het voorgaande halfjaar van de omzet in IT services en, zoals aangegeven tijdens de publicatie van de jaarcijfers in maart, houden we rekening met enige druk op de marges. Echter, naarmate er meer kostenreducties worden doorgevoerd in de tweede helft van het jaar, verwachten we een verbetering van de marges', stelde LogicaCMG half mei in een trading update nog vast.

    Het bedrijf gaf eerder ook aan dat de vermindering van de bezetting met 2.200 medewerkers vergevorderd is: ongeveer 1.800 medewerkers hebben het bedrijf verlaten of zijn op de hoogte gesteld als onderdeel van een proces volgens locale wetgeving.

    Volgens Schuyt is de headcount in Nederland sinds eind 2002 teruggelopen met ongeveer 500 werknemers, waarbij er zo'n 265 gedwongen ontslagen vielen. 'Er kunnen meer personeelsreducties komen in de tweede helft van het jaar. Zo'n extra maatregel zal echter alleen genomen worden als het nodig is en via natuurlijk verloop.' De CEO Nederland houdt de vinger aan de pols.

    (c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)

  2. [verwijderd] 30 juni 2003 13:54
    Balkenende steeds zuiniger

    Rolf Schöndorff

    Tja, wat had die ouwe Keynes ons ook al weer geleerd? Als de economie inzakt omdat er onvoldoende wordt geconsumeerd, geïnvesteerd en geëxporteerd dan moet de overheid de economie een oppepper geven. Dit kan ze doen door of de overheidsbestedingen op te voeren of de lasten van de burgers te verlagen. In het laatste geval gaan deze zich meer inspannen omdat ze bij lagere belastingtarieven van elke extra euro meer overhouden.

    Het vergroten van de overheidsbestedingen heeft het volgende effect: doordat die overheid links en rechts bestellingen doet, krijgen bedrijven nieuwe orders. Om die orders uit te kunnen leveren doen deze bedrijven op hun beurt aankopen bij hun leveranciers, enzovoort, enzovoort. Er komt een sneeuwbal opgang die we het multipliereffect hebben genoemd. Het eindresultaat is een veelvoud van de oorspronkelijke extra overheidsbestedingen. De economie komt door deze impuls weer op gang. De door de recessie danig gekrompen stroom belastingontvangsten zwelt weer aan en het begrotingstekort wordt kleiner, de zogenoemdeinverdieneffecten.

    Aan de kabinet-Balkenende II is deze les niet besteed. Ongeveer alle economen in het land kunnen uitleggen dat je met bezuinigingen in een teruglopende economie de recessie verergert en het tekort vergroot. Minister Zalm die in deze materie heeft doorgeleerd weet dit ook wel. Maar het lijkt alsof op dit moment depolitieke cyclus voor dit kabinet groter gewicht heeft dan de economische. Trap in het begin van je regeerperiode flink op de rem en knijp de economische activiteit af. Oplopende werkloosheid? Jammer dan voor al die mensen. En overigens wel plezierig dat de werknemers dan wat minder hoog van de toren kunnen blazen. Zo halverwege de 4-jaarsperiode vier je de teugels, geef je wat gas… en met een zekere vertraging leeft de economie weer op. Balkenende kan zich op de borst slaan als redder des vaderlands. Dan volgt Balkenende III, misschien in de vorm van Zalm I. De kiezer heeft een heel kort geheugen. Een wat cynische theorie, maar hij werkt vaak wel.

    Wat te verwachten was valt nu ook in de krant te lezen: het begrotingstekort is groter dan oorspronkelijk werd aangenomen. De groei van de economie valt tegen, er is waarschijnlijk helemaal geen groei, nulgroei. Ja, de president vanDe Nederlandsche Bank, Nout Wellink, meestal toch de opgewektheid zelve, sprak onlangs zelfs van krimp, mingroei. En wat is de reactie van deze regering? Is er een nog groter tekort? Dan moeten we dus nog meer bezuinigen, dat spreekt vanzelf. Arme Keynes; volgens sommigen is zijn theorie allang overleden. Ik vind hem nog steeds relevant. De man zelf is in 1946 heengegaan en hij hoeft dit gelukkig allemaal niet meer mee te maken.

    Als het aan deze regering ligt, mogen we aannemen dat de economie en de begroting er over een paar maanden nog beroerder voor staan. Het laat zich raden wat het kabinet-Balkenende dan concludeert: helaas, nog meer bezuinigen. En dit herhaalt zich een paar keer. Zo spiraalt het beleid ons de komende jaren eerst dieper en dieper de recessie in. We mogen van geluk spreken dat Nederland zo'n open economie heeft. Het is heel goed mogelijk dat de invloed van de buitenlandse handel groter is dan die van het regeringsbeleid. Zodat de groei van de wereldhandel ons ondanks Balkenende II op den duur wel weer uit het slop zal halen.

    nrc
  3. [verwijderd] 30 juni 2003 13:55
    Balkenende acht extra bezuinigen waarschijnlijk

    DEN HAAG, 28 JUNI. Premier Balkenende acht het waarschijnlijk dat het kabinet op Prinsjesdag met extra bezuinigingen komt om te voorkomen dat het begrotingstekort te hard oploopt. Op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad noemde de aanhoudende verslechtering van de Nederlandse economie gisteren ,,bepaald zorgelijk''.

    De premier zei dat ,,de vooruitzichten met de week slechter worden''. Eerder deze week lekten nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) uit, waaruit bleek dat de groei dit jaar tot stilstand komt en het tekort op de begroting volgend jaar 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bpp) zal bedragen. Het kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord gezet dat een tekort groter dan 2,5 procent extra maatregelen rechtvaardigt, omdat het tekort dan ,,gevaarlijk dicht'' in de buurt van de Europese grens van 3 procent komt.

    Balkenende erkende dat op basis van de CPB-berekeningen extra maatregelen waarschijnlijk zijn. Hij liet echter in het midden of het kabinet vast blijft houden aan het saldo zoals dat in het hoofdlijnenakkoord staat, 1,8 procent bbp. ,,Dat vergt enorme maatregelen'', aldus Balkenende. Als het kabinet het hele verschil wil 'goedmaken', zal er voor 4 miljard euro extra bezuinigd moeten worden.

    Balkenende zei eerst nieuwe ramingen van het CPB voor de lange termijn (tot 2007) af te willen wachten. ,,Afhankelijk daarvan weten we hoeveel we moeten bezuinigen, ombuigen of de lasten verzwaren'', aldus de premier. Hij kon niet garanderen dat het kabinet aan het afgesproken maximale tekort van 0,5 procent in 2007 zou vasthouden.

    Uit de CPB-cijfers blijkt tevens dat de werkloosheid harder oploopt dan verwacht, naar ruim een half miljoen volgend jaar. Het kabinet heeft gisteren twee maatregelen genomen om die explosieve groei af te remmen. Er komt een actieplan om de jeugdwerkloosheid aan te pakken en dit en komend jaar worden convenanten gesloten om 50.000 herintredende vrouwen aan een baan te helpen.

    Uit de maandelijkse 'belevingsmonitor' van het kabinet blijkt dat ook bij de bevolking de onrust over de toestand van 's lands financiën toeneemt. Ruim tweederde van de bevolking in ontevreden over het financiële beleid van het kabinet. In februari was dat nog iets meer dan de helft.

    nrc
  4. [verwijderd] 1 juli 2003 06:16
    Opluchtend dat je deze Keynes-regel even aanhaalt. Ik zit dit al een tijdje te verkondigen tegen vrienden, die het gelukkig met me eens zijn.

    Wij (ik en vrienden) klagen steen en been over de inzichtloze "visie" die het kabinet Balkenende op dit moment hanteerd.

    In een tijd als deze moet het kabinet MINSTENS de volle 3% benutten die ze als begrotingstekort MAG hanteren. Mijns inziens mag het Nederlandse kabinet er gewoon vet overheen gaan, net zoals Duitsland en Frankrijk als grote jongens in de EU onbestraft doen. Waarom moeten wij het brave (kleine) jongetje van de klas zijn?

    Ook heeft het kabinet nagelaten 1,5 miljard EU-subsidie (speciaal gereserveerd voor Nederland!) in te zetten voor banengroei... (omdat we in het verleden ooit onrechtmatig deze subsidie ingezet zouden hebben)...
    het dunkt me dat we deze subsidie wel HEEL hard nodig hebben met een tig-procent-per-maand werkloosheidstoename!

    Sukkels zijn het... ingeslapen sukkels die het niet waard zijn een welvarend land als dit haar burgers waardigheid en economische voorspoed te ontnemen.

    Wakker worden! Als mr. Keynes nu in Nederland zou wonen, zou hij zich kapotschamen voor dit soort politiek i.i.g.

    Wat ik gisteren hoorde op 't nieuws was gewoon schokkend te noemen: "Jeugdwerkeloosheid terugdringen door na 6 maanden uitkeringen te korten of STOP TE ZETTEN(?????)"

    Helemaal doorgedraaid... totaal van de pot gerukt, echt waar...

    Wat gaan we stemmen de volgende verkiezingen?
  5. [verwijderd] 1 juli 2003 07:55
    het geld is op doordat in een tijd van economische groei er een kabinet was,dat idiote extra stimuleringsmaatregelen nam,waardoor verschillende markten binnen de nederlanse economie verstoord en ontwricht zijn.
    melkertbanen,renteaftrek,extra overheidsinvesteringen(bouwprojecten,wegenbouw,betuwelijn etc)externe consultancy(een voorzetje naar de nieuwe diensteneconomie van Nederland,waar dat kabinet wel even een voortrekkersrol in ging spelen).
    kunstmatig de arbeidsmarkt verkrappen door het oneigenlijk gebruik van de wao.
    nee Keynes zou hier trots op zijn geweest.
    nu de schuld afschuiven naar een Balkenende is weer het vervalsen van de realiteit.
    vrgr.
  6. tgaeko 1 juli 2003 10:53
    Keynes ging er bij zijn stelling vanuit dat in goede tijden gespaard werd. Zodoende ontstaat er een buffer om in slechte economische tijden de economie te stimuleren. Nederland heeft verzuimd te sparen. Hoe jammer dat is blijkt nu wel. Politici zijn wellicht gewend aan hun pluche, maar Nederlanders zitten op hun - geleend - geld. We waren verstandig geweest als we in de goede tijden minder besteed hadden.

    De roep om de 3% marge van de EU maximaal te benutten is onverstandig. Wanneer er te weinig ruimte overblijft om verdere tegenvallers op te vangen, kan Nederland geconfronteerd worden met een jaarlijks te betalen boete. Daar zitten we in deze lichte terugval van de economie (ik weiger om over tegenvallers en recessie te praten in deze welvarende omstandigheden)niet echt op te wachten.

    Wellicht konden Paars I en II ook niet veel anders doen, dan wat ze gedaan hebben. Wellicht was de maatschappelijke weerstand om nog meer te bezuinigen dan feitelijk gebeurd is te groot. De maakbaarheid van de overheid is, zoals we thans wel weten, niet zo groot. Om echter het kabinet Balkende II slecht beleid te verwijten gaat mij echter te ver.
  7. [verwijderd] 1 juli 2003 11:04
    Al sinds de jaren '70 roepen vooral linkse politici, economen en commentatoren om een 'keynesiaans' begrotingsbeleid, vooral bij economische crises (dan schrijft Keynes immers voor dat je het tekort moet laten oplopen en moet investeren als overheid). Zoals Johnny Walker naar mijn mening terecht stelt wordt het andere deel van Keynes' anti-cyclische benadering; het vormen van overschotten bij economische hoogtijperiodes vrijwel NOOIT door deze zelfde linkse commentatoren en dergelijke genoemd. Ten tweede is allang bekend dat de kleine Nederlandse economie zo afhankelijk is van export en import dat extra overheidsuitgaven vrijwel helemaal weglekken na het buitenland en vooral daar extra werk creeeren. Ten derde zegt de theorie van Keynes dat de overheid vooral in direct de economische activiteitstimulerende uitgaven zou moeten investeren bij recessies, het gaat dan vooral om infrastructurele en andere grote bouwprojecten. Traditioneel pleiten de linksen echter vooral voor geen bezuinigingen tijdens recessies en meer uitgaven voor sociale voorzieningen bij economische booms; in de praktijk komt dit dus vooral neer op in vergelijking met bezuinigen, meer uitgaven aan uitkeringen, en dit is iets anders als de door Keynes voorgestelde investeringen in infrastructuur, die directe werkgelegenheid opleveren.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.