Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Politiek« Terug naar discussie overzicht

Draadje: na de verkiezingen, en nu verder...

717 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 27 augustus 2010 20:13
    Kabinet bezuinigt 3,2 miljard euro extra
    27 augustus 2010, 19:16 | ANP
    DEN HAAG (AFN) - Het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie is het vrijdag eens geworden over 3,2 miljard euro aan structurele bezuinigingen vanaf 2011. De besparing wordt ingeboekt op de begroting die bij Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

    Demissionair CDA-minister Jan Kees de Jager kondigde aan dat de overheid in eigen vlees gaat snijden, wat onder meer minder ambtenaren betekent. De bezuinigingen zullen zo veel mogelijk de overheid raken en zo min mogelijk de burger, aldus De Jager.

    Bronnen melden dat 600 miljoen wordt bespaard door de ambtenarensalarissen niet harder te laten stijgen dan het inflatieniveau, de accijns op een pakje sigaretten of shag gaat met 0,25 cent omhoog (opbrengst 200 miljoen euro), er wordt gesneden in subsidies aan bedrijven en de kinderopvangtoeslag gaat omlaag. Eerder was al besloten om het basispakket in de zorg te verkleinen, om tegenvallers op de begroting van Volksgezondheid op te vangen.

    Schoon en netjes

    De Jager zei dat het kabinet de begroting ,,schoon en netjes'' wilde overdragen. ,,Het is geen rode loper voor het volgende kabinet, niet bedoeld om een extraatje of cadeautje te geven'', aldus de CDA'er, die in een minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, mogelijk opnieuw minister van Financiën wordt. ,,Het is voor ons allemaal. De schatkist is van ons allemaal.''

    Resultaat is wel dat het volgende kabinet minder hoeft te bezuinigen. De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zoeken al drie weken naar bezuinigingsposten ter waarde van in totaal 18 miljard euro. Duidelijk is dat een deel van de bezuinigingen ter waarde van 1,3 miljard euro alleen nu en niet volgend jaar genomen kon worden. Ongeveer 400 miljoen euro wordt bespaard door loonmatiging.

    Begrotingstekort

    Door de maatregelen verbetert het begrotingstekort met 1,5 procentpunt, het dubbele van wat de EU voorschrijft. De verwachting is dat het tekort daarmee volgend jaar iets boven de 4 procent uitkomt.

    Het kabinet komt met de extra bezuiniging tegemoet aan een oproep van een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en de SGP. Die wilden het kabinet houden aan de eigen afspraken uit maart 2009, toen besloten werd om in 2011 3,2 miljard te bezuinigen, mits de economie voldoende hersteld zou zijn.

    Tevreden

    D66-Kamerlid Wouter Koolmees, indiener van de motie, is tevreden dat het kabinet maatregelen neemt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Net als D66 is ook GroenLinks wel benieuwd naar de invulling. ,,Mocht het kabinet eenzijdig de uitkeringen willen bevriezen, dan staat dat haaks op de door ons gewenste solidariteit met lagere inkomens en zullen we stevige kritiek leveren'', aldus GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap.

    PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk juicht ,,degelijk begroten'' toe. ,,Maar ik hou mijn hart vast hoe de keuzes uitvallen. Deze bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van politie-agenten of leraren, waar we de afgelopen jaren juist flink hebben geïnvesteerd. Ik ben daar niet gerust op.''
  2. forum rang 10 voda 28 augustus 2010 16:45
    CDA-prominenten: stop deze onderhandelingen
    28 augustus 2010, 14:09 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - Een groep prominente CDA-leden onder leiding van oud-minister Cees Veerman roept de fractie van het CDA op te stoppen met onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

    In een open brief, die zaterdag is gepubliceerd in NRC Handelsblad, waarschuwen de ondertekenaars dat zo'n coalitie tot een ,,scheiding der geesten in de samenleving'', reputatieschade in het buitenland en een mogelijke afsplitsing in het CDA zal leiden.

    ,,De beoogde coalitie is noch in het belang van het land, noch in het belang van onze partij'', staat in het stuk. Veerman, die voorzitter van het bestuur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA is, heeft het initiatief genomen om de brief te schrijven. Die is mede ondertekend door oud-minister en voormalig eurocommissaris Frans Andriessen, de oud-ministers Hanja Maij-Weggen en Bert de Vries, ex-partijvoorzitter Tineke Lodders, oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels, voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-Raad en diverse gemeenteraads- en statenleden en wethouders. Sommigen van hen hadden zich eerder al openlijk uitgesproken tegen de besprekingen met de PVV.

    Polarisatie

    Een kabinet dat in de Tweede Kamer wordt gedoogd door de PVV, zal volgens de CDA-kopstukken polariserend uitwerken. De partij van Geert Wilders getuigt volgens hen van een ,,onomwonden wij-zij-denken ten aanzien van allochtonen in het algemeen en moslims in het bijzonder''. Daarmee wordt een grote groep mensen apart gezet, constateren de bezorgde CDA-leden. ,,Een coalitie met gedoogsteun van de PVV versterkt naar onze vrees deze polarisatie en draagt tevens het risico in zich van een legitimatie van de standpunten van de partij.''

    Ook de internationale positie van Nederland is volgens de ondertekenaars in het geding. ,,Het buitenland zal met gefronste wenkbrauwen kijken naar een land waarin een partij met opvattingen als die van de PVV zo'n vooraanstaande plek heeft bedongen. Nederland is geen eiland en mede gelet op het belang van de export en de economie, kan ons land zich een dergelijke reputatie in de internationale context niet permitteren.''

    Zorgen zijn er ook over de toekomst van het CDA. Door deel te nemen aan een coalitie met de VVD met gedoogsteun van de PVV ,,bekent het CDA zich nadrukkelijk tot de rechts-conservatieve stroming en verlaat daarmee de vertrouwde middenpositie in het politieke landschap. Een afsplitsing dreigt.''
  3. forum rang 10 voda 30 augustus 2010 16:30
    Aanpakken die opvreters....

    Salarissen hulporganisaties onderzocht
    30 augustus 2010, 15:00 uur | FD.nl
    Meer dan honderd Nederlandse organisaties voor ontwikkelingshulp moeten inzichtelijk maken wat hun directieleden verdienen.

    Het onderzoek naar de salarissen is door demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingsamenwerking gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

    Verschillende Kamerleden hadden vragen gesteld over de salarissen bij ontwikkelingsorganisatie Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV). Er was ook ophef over de salarissen bij het Rode Kruis.

    Megasalarissen

    etc.

    www.fd.nl/artikel/20149165/salarissen...
  4. forum rang 10 voda 30 augustus 2010 17:13
    Even nieuws van de buren....

    'Politieke chaos dreigt in België'
    30 augustus 2010, 17:11 | BNR.nl
    Er moét een oplossing komen voor de formatie-impasse, zegt de Belgische informateur Elio Di Rupo. Er komt ,,politieke chaos'', als er geen akkoord komt over een staatshervorming. Maar wanneer iedereen zich redelijk opstelt ,,ligt een akkoord binnen handbereik''.

    Gisteren weigerde Koning Albert het ontslag van de preformateur. Maar de zeven partijen die onderhandelen over staatshervorming en een nieuwe financieringswet, kunnen het niet eens worden.

    Di Rupo wil het vertrouwen bij de zeven partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet snel herstellen. Hij zei maandag op een persconferentie dat dat alleen kan als de partijen niet aan anderen eenzijdig hun wil proberen op te leggen. ,,Want dan betreden we het veld van het onmogelijke.''

    De preformateur zei dat hij zondag, nadat de Vlaams-nationalistische N-VA en de Vlaamse christendemocraten een compromisvoorstel van hem hadden afgewezen, zijn opdracht wilde neerleggen. Op verzoek van koning Albert II blijft hij toch aan. Hij doet dat uit ,,staatszin'', zo zei hij. Deze uitdrukking gebruikte hij anderhalve week geleden ook. Toen wilde hij er eveneens de brui aan geven, maar zag hij daar onder druk van de koning van af.

    Di Rupo wil dat de onderhandelende partijen zo vlug mogelijk beginnen met het uitwerken van een wet die Vlaanderen en Wallonië meer financiële autonomie moet geven. Het Belgische planbureau kan daarna becijferen of de wijzigingen niet leiden tot ,,verarming van een deel van de bevolking''. Daarvoor bestaat vooral vrees in Wallonië en Brussel. Aan de andere kant zijn de Vlaamse politici bang dat hun Franstalige gesprekspartners een nieuwe financieringswet zo lang mogelijk voor zich uit willen schuiven.

    Di Rupo zei verder dat zijn voorstel rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde ervoor zorgt dat er ,,eindelijk komaf gemaakt kan worden'' met dit al decennia slepende conflict. Di Rupo koppelt aan zijn oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde extra geld voor Brussel. Dat is een dringende wens van de Franstalige onderhandelaars. Maar de preformateur wees erop dat ook de Vlaamse partijen die Brussel besturen op meer financiële armslag hebben aangedrongen.

  5. forum rang 6 Fred 62 31 augustus 2010 12:34
    quote:

    Do DD schreef:

    Ach, die De Wever is tenminste een beschaafde man (voor een Nationalist dan). Daar kan Wilders nog veel van leren (zo hij daartoe in staat is).

    E.
    zo aan de zetelverdeling te zien leert Wilders verdomt snel.
    er is een heel verschil tussen beschaaft en dom .
    je kan veel van wilders zeggen maar dom is hij zeker niet.

    fred
  6. forum rang 10 voda 31 augustus 2010 17:49
    Spanning in formatie loopt op

    De formatie van een rechts kabinet gaat moeizaam.
    UPDATE DEN HAAG - De spanning in de kabinetsformatie is dinsdag flink opgelopen. Geplande onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA zijn uitgesteld tot woensdag en de CDA-fractie is voor extra overleg bijeengekomen.

    De drie partijen naderen in hun vierde week van gesprekken het einde van hun onderhandelingen. Die verlopen volgens ingewijden stroef. Met name CDA en PVV staan nog tegenover elkaar over een aantal principiële kwesties. Daarbovenop maakte voormalig CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek dinsdagochtend bekend dat hij zich niet langer kan vinden in de gesprekken met de PVV. Een minderheidskabinet dat gesteund wordt door die partij acht hij heilloos voor het land en het CDA.

    Schinkelshoek viel door zijn 27e plaats op de kandidatenlijst bij de verkiezingen net buiten de boot. De afgelopen tijd werd hij, net als anderen die het net niet haalden, betrokken bij het overleg in de fractie. Als het CDA gaat regeren kunnen er Kamerleden doorschuiven naar een post in het kabinet en komt er ruimte vrij voor nieuwe CDA'ers in de Kamer.

    Bekend is dat meer CDA-Kamerleden worstelen met de eventuele samenwerking met de PVV. Grote onrust is er ook onder leden, met name prominenten uit het verleden. CDA'ers vrezen dat de PVV wil tornen aan de vrijheden voor godsdienst of onderwijs. Ook de PVV-omgang met de moslims stuit die CDA'ers zeer tegen de borst.

    Voorafgaand aan de fractievergadering sprak fractieleider Maxime Verhagen nog met de Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, van wie in de media verondersteld is dat zij bij uitstek worstelen met de PVV. ,,Je moet geen instabiele fractie hebben'', verklaarde een ingewijde dat gesprek.

    Kamerlid Gerda Verburg zei voorafgaand aan het beraad dat het een spannend moment is voor het CDA maar dat de laatste loodjes altijd het zwaarst wegen. (ANP/DHE)

    31/08/10 17u08
  7. forum rang 10 voda 31 augustus 2010 17:56
    CDA'er Klink wil stoppen met formatieoverleg
    31 augustus 2010, 17:47 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - CDA-medeonderhandelaar Ab Klink wil niet verder onderhandelen over samenwerking met de PVV. Hij wil daarmee stoppen of stapt anders liever uit de fractie van het CDA. Dat hebben ingewijden dinsdag gemeld.

    Fractievoorzitter Maxime Verhagen wil wel doorgaan. De fractie van het CDA is dinsdagmiddag onverwacht bijeengekomen om het ontstane probleem tussen Verhagen en Klink te bespreken, aldus de bronnen.

  8. forum rang 10 voda 1 september 2010 16:48
    Sociaal en hard
    1 september 2010 | Het Financieele Dagblad
    Door: Broekhuizen K.J.C.

    Klaas Broekhuizen

    De formatie van welke coalitie dan ook zal zich door twee moeilijke onderwerpen moeten worstelen: de sociale zekerheid en de aanpak van immigratie, integratie en veiligheid. Het aantal voorliggende keuzes is beperkt.

    De routes die partijen lijken te kiezen op verschillende onderwerpen kunnen verbazen. Naar verluidt wil de op dit punt zo voorzichtige PvdA nu wel meegaan met een ingrijpende hervorming van de Werkloosheidswet. De PVV daarentegen zet haar hakken in het zand. Verkorting van de WW tot een jaar, met aanvullende maatregelen om mensen binnen een jaar weer aan het werk te hebben, zou voor de sociaaldemocraten aanvaardbaar zijn. Onder Balkenende 4 was op dit onderwerp nog niets te winnen voor minister Piet Hein Donner, dankzij een weerspannige PvdA-fractie.

    De toeslagen voor zorg en huur staan onder druk. Veel te veel mensen ontvangen die toeslagen. De meest waarschijnlijke optie is de inkomenstabellen waarop ze zijn gebaseerd van bovenaf af te knijpen, zoals dat komend jaar ook gebeurt bij de kinderopvang.

    De uitkeringen spelen ook een belangrijke rol. Het ligt voor de hand dat ze niet meegroeien met de incidentele loonsverhogingen die in de markt worden betaald. Dat scheelt al honderden miljoenen. Ontkoppelen van de gewone cao-loonsverhoging in de markt is voor enkele jaren ook een reële optie. Bevriezen op nul lijkt niet nodig en vooral ook niet haalbaar.

    etc.

    www.fd.nl/artikel/20162561/sociaal-hard
  9. forum rang 10 voda 1 september 2010 17:24
    Eis CDA-regio's: ga verder onderhandelen
    1 september 2010, 17:15 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - De provinciale afdelingen van het CDA hebben de Tweede Kamerfractie woensdag opgeroepen de eenheid te bewaren. Het CDA moet de onderhandelingen met VVD en PVV over een nieuw kabinet niet stopzetten, maar doorgaan en een eventueel akkoord afwachten.

    Deze boodschap is volgens gedeputeerde Theo Rietkerk van het CDA in de provincie Overijssel woensdag overgebracht aan de fractie en waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker. Rietkerk wees erop dat de Kamerfractie heeft afgesproken de onderhandelingen aan te gaan over een minderheidskabinet met VVD dat tot stand komt door gedoogsteun van PVV en pas daarna het resultaat te beoordelen.

    Rietkerk: ,,Als je afspraken hebt gemaakt, moet je die nakomen. Je moet niet tijdens het spel de regels veranderen.'' Hij wees op Kamerleden Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier die nu willen stoppen met de onderhandelingen.
  10. forum rang 10 voda 1 september 2010 20:25
    Door: Novum, Vernieuwd: 1-9-2010
    'Donner gaat bemiddelen bij CDA'
    (Novum) - Piet Hein Donner gaat bemiddelen in de ruzie die is uitgebroken in de CDA-fractie over de onderhandelingen met de PVV. Dat heeft RTL Nieuws woensdagavond gemeld.

    De keuze zou op demissionair minister van Sociale Zaken Donner zijn gevallen omdat hij veel gezag heeft binnen het CDA en niet publiekelijk stelling heeft genomen voor of tegen de gesprekken met de PVV, zoals veel andere CDA-prominenten.

    Het CDA probeert sinds dinsdagmiddag een oplossing te vinden voor het conflict dat is ontstaan toen bleek dat enkele Kamerleden, onder wie Ab Klink, niet verder willen met de onderhandelingen met de PVV.

    Woensdagmiddag zijn er tal van gesprekken in kleine kring geweest tussen CDA'ers. De fractie komt woensdagavond weer plenair bijeen. Dinsdag vergaderde de CDA-fractie al meer dan zeven uur over het conflict.
  11. forum rang 10 voda 1 september 2010 20:33
    Klink weigert in brief samenwerking met PVV
    1 september 2010, 20:20 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - Het besluit van CDA-onderhandelaar Ab Klink om niet in zee te gaan met de PVV lijkt definitief. In een brief die hij waarschijnlijk maandagavond heeft verstuurd stelt hij dat de ,,politieke samenwerking met de PVV een onbegaanbare weg is geworden''.

    ,,Voor mij persoonlijk is dat echt een definitieve conclusie'', aldus Klink in de brief die het NOS Journaal woensdagavond openbaarde. Onduidelijk is nog of de talrijke gesprekken die dinsdag en de afgelopen uren zijn gevoerd en de druk die op Klink is uitgeoefend nog van invloed zijn geweest.

  12. forum rang 10 voda 1 september 2010 22:14
    Fractieleiders na CDA-beraad naar informateur
    1 september 2010, 21:40 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - Als de beraadslagingen in de CDA-fractie zijn afgerond, is het de bedoeling dat nog woensdagavond de fractieleiders van VVD, PVV en CDA aanschuiven bij informateur Ivo Opstelten om de uitkomst te bespreken.

    Opstelten heeft de afgelopen dagen regelmatig contact gehad met CDA-fractieleider Maxime Verhagen die kampt met verdeeldheid in zijn fractie over de voortgang van de gesprekken met VVD en PVV. Ook was er contact met VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders.

    Afgesproken is dat aan de tafel van de informateur de conclusies vanuit de CDA-fractie worden besproken en er afspraken worden gemaakt over het vervolg. Eerst moet echter de CDA-fractie woensdagavond nog bijeenkomen. Een tijdstip is daar nog niet voor gepland.

  13. forum rang 10 voda 1 september 2010 23:06
    Door: Novum, Vernieuwd: 1-9-2010
    Klink definitief tegen samenwerking met PVV

    Copyright 2010, Novum

    Klink definitief tegen coalitie
    (Novum) - CDA-onderhandelaar Ab Klink heeft de 'definitieve conclusie' getrokken dat samenwerking met de PVV voor hem geen optie is. Dat heeft Klink per brief laten weten aan fractievoorzitter Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker.

    In de eerder deze week geschreven brief, die woensdagavond werd gepubliceerd door de NOS, legt Klink uit dat samenwerken met de PVV tot permanente spanning zal leiden. Dat komt doordat de PVV andere redenen heeft dan het CDA om het kabinet te steunen.

    Wilders heeft tijdens de onderhandelingen aangekondigd dat hij zijn toon niet zal matigen, schrijft Klink. Ook bij de presentatie van het regeerakkoord zou Wilders zijn eigen verhaal houden. Hij zou hebben voorspeld dat 'de hoofden van de coalitiepartners rood zouden kleuren'.

    Ook na de installatie van het kabinet zal Wilders zijn standpunten over de islam blijven herhalen. Het CDA zal daar telkens afstand van moeten nemen, terwijl er tegelijkertijd met Wilders wordt samengewerkt. Dat leidt volgens
  14. Do DD 2 september 2010 07:54
    PVV-leider Wilders heeft laten weten dat hij nog veel vragen heeft aan CDA-fractieleider Verhagen als ze elkaar later vandaag treffen. Hij kan nog niet zeggen of hij met de gekozen oplossing van het CDA uit de voeten kan.

    Eerder zei Wilders dat hij zich niet herkent in de brief van CDA'er Klink. Die schrijft daarin dat Wilders zich constant zal distantiëren van het kabinet dat hij gedoogt. Daar klopt volgens Wilders niets van.

    Informateur Opstelten is vannacht door Maxime Verhagen bijgepraat. Vandaag worden de onderhandelingen hervat.

    --------------------------------------------------

    Persoonlijk denk ik dat de brief van Klink de waarheid is, maar dan wel een selectieve waarheid om Wilders in te tomen.
    Dit hele verhaal is een good cop (Verhagen), bad cop (Klink) opzetje.
    Wilders' wantrouwen zal nu huizenhoog zijn. Gaat hij namelijk mee in het steunen van het kabinet op de manier die het kabinet wil, dan is Wilders daarna effectief kaltgestellt aangezien Verhagen, dan elke keer als Geertje gaat dreinen kan dreigen met de drie dissidenten in de CDA fractie: "Inbinden Geert of anders is het feest voorbij".

    Wilders heeft echter door de brief van Klink gelijk nu al een schot voor de boeg gehad over de regeringsverklaring: "Stel je zo oncooperatief op als je hebt aangekondigd en het schip strandt tussen nu en een week alsnog"

    Opvallend bovendien is dat Klink de inhoud van zijn brief (nog) niet heeft herroepen. Die blijft dus lekker boven de markt hangen. Ook naar de CDA-provinciale mastodonten is het een schot voor de boeg (U wil dit, weet met wie we zaken doen).

    Dit alles is machtspolitiek in optima forma vanuit (en binnen) het CDA. Ben benieuwd hoe Geertje W. hierop gaat reageren.

    Wordt vervolgd, E.
  15. Do DD 2 september 2010 08:06
    Effectief probeert het CDA nu de rollen om te keren (heel verstandig, afgezien van überhaupt de keuze voor dit kabinet): Geert W. is geen lid van de regering, maar moet nu wel min of meer dezelfde boodschap gaan uitdragen of anders is het feestje voorbij.
    Het CDA kan het namelijk rustig op nieuwe verkiezingen laten aankomen, zelfs al wordt Wilders daarna de grootste: hij heeft nl. geen partijapparaat om dat uit te nutten zolang als Geert W.=de PVV.

    E.
  16. forum rang 6 Fred 62 2 september 2010 13:30
    quote:

    Do DD schreef:

    Effectief probeert het CDA nu de rollen om te keren (heel verstandig, afgezien van überhaupt de keuze voor dit kabinet): Geert W. is geen lid van de regering, maar moet nu wel min of meer dezelfde boodschap gaan uitdragen of anders is het feestje voorbij.
    Het CDA kan het namelijk rustig op nieuwe verkiezingen laten aankomen, zelfs al wordt Wilders daarna de grootste: hij heeft nl. geen partijapparaat om dat uit te nutten zolang als Geert W.=de PVV.

    E.
    effectief schuiven alle partijen een beetje op naar rechts om een paar stemmen te winnen .

    precies wat Geert W.=de PVV wil.
    missie geslaagd.

    fred
  17. forum rang 10 voda 2 september 2010 16:08
    Wilders en Rutte willen opheldering
    2 september 2010, 14:05 | BNR.nl
    Mark Rutte en Geert Wilders willen opheldering van Maxime Verhagen over de crisis bij het CDA deze week. De fractieleiders van VVD, PVV en CDA praten vanmiddag verder over de vorming van een nieuw kabinet. De gesprekken lagen enkele dagen stil, omdat sommige CDA-Kamerleden een samenwerking met de PVV niet zien zitten. Rutte en Wilders willen alleen kwijt dat ze vragen hebben aan Verhagen, niet welke.

    Het CDA wist in de nacht van woensdag op donderdag de crisis in de partij te bezweren, nadat met name Ab Klink voor grote onrust had gezorgd door te laten weten dat hij samenwerking met de PPV niet meer zag zitten. Alle 21 CDA-Kamerleden wachten nu toch het resultaat van de onderhandelingen met VVD en PVV af en oordelen er dan pas over.

    Ook fractieleden Klink, Koppejan en Ferrier, ondanks harde beschuldigingen aan het adres van Wilders. Klink, naast Verhagen de afgelopen tijd onderhandelaar namens het CDA, wordt aan de formatietafel vervangen door Ank Bijleveld, fractiegenote en demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

    Volgens Verhagen kunnen de bezwaren worden weggenomen ,,op basis van de inhoud van het resultaat van de onderhandelingen.'' Er is vertrouwen om dit tot een succes te maken, aldus de CDA'er. Dat betekent volgens hem dat er wel zorgen en bezwaren zijn, maar hij is ervan overtuigd dat die weggenomen kunnen worden.

    Verhagen wilde niet inhoudelijk ingaan op beweringen van Klink in een brief die woensdag uitlekte. Volgens hem kloppen ,,elementen die over de formatie gaan'' niet. Verder wilde hij er niets over kwijt. De CDA'er heeft geen zorgen en als hij die wel heeft, zal hij ze niet via de media maar aan de onderhandelingstafel kenbaar maken. ,,Ik zal vol vertrouwen de onderhandelingen voortzetten'', aldus Verhagen.

    Formatietoeristen

    Wilders en Verhagen kwamen donderdag samen over het Binnenhof richting Eerste Kamer, waar de informateur wachtte. Het drama bij het CDA lijkt de publieke belangstelling voor de slepende formatie nieuw leven in te hebben geblazen. Honderden 'formatietoeristen' sloegen het tafereel gade. Ook waren er mensen met protestborden: ,,Stop PVV VVD CDA Junta'' en het wat opbouwendere ,,Jezus leeft''.

    De media buitelden intussen over elkaar heen als nooit tevoren bij de opkomst van Verhagen en Wilders. Rutte wachtte in een hoek rustig af tot hij 'op' kon voor het mediaspektakel.
  18. forum rang 10 voda 2 september 2010 16:13
    Wilders gaat goed nadenken over vervolg
    2 september 2010, 15:03 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen een hele hoop antwoorden op zijn vragen over de onrust in het CDA gekregen en daar gaat hij nu goed en ,,heel stevig'' over nadenken.

    Wilders zei dat donderdag na afloop van beraad met Verhagen, VVD-leider Mark Rutte en informateur Ivo Opstelten.

    Wilders zei dat het een open en goed gesprek was, waarin Verhagen heel veel antwoorden had gegeven op vragen van hem en Rutte. Wilders gaat nu goed nadenken over de conclusies die hij aan de antwoorden verbindt.
717 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.